Problem z kopką

Witam.

Mam taki problem. ponieważ zacina mi się kopka. Zostaje na dole i tyle trzeba w nią uderzyć z 2 strony żeby odbiła. Wiecie czego może być to wina ?

Pozdrawiam.

Ale się ona blokuje czy nie wracałą Jak nie wraca to kompresja a jak blokuje to może zbierak czy jak to się tam nazywa (taki półksiężyc)

Zostaje po porostu na dole :slight_smile: Czyli chyba blokuję. A półksiężyc od właśnie stopki czy ten co jest nad wariem ? Da się w ogóle dostać do tego jakiś zamiennik ?

Jak nie wraca to kompresja

albo pękła mu spreżyna 8-)

A jak się blokuje to na półksiężycu kopki moze być za mało smaru i dlatego się blokuje.

W sumie stało się to jakiś czas po tym jak trochę wyczyściłem go z “osadu” który był w przekładni. Więc jutro przesmaruję go trochę. Dziękuje za rady.

To, ze kopka nie wraca to nie musi byc od razu wina slabej kompresji. U mnie tez tak bylo, ze wracala po malu albo wcale, ale nie zacinala się tzn. można bylo ja bez problemu noga wrocic, po prostu wez WD-40 i popryskaj tu i owdzie. Moze tez byc tak jak pisza koledzy wyzej, jeśli nie wraca za kazdym razem to mogla sprezynka spasc.

Przyczyna mogą być pęknięte zębatki od kopniaka … :wink: u mojego kumpla tez tak jest… kopie i mu zostaje na dole kopniak bo zębatki pęknięte i nie łapie… :arrow: sprawdź w razie czego… jak cos to nie są duże pieniądze… a jak nie to nasmaruj zębatkę tez przez chwile miałem taki problem posmarowałem i po sprawie