Witam wszystkich jest to mój pierwszy post dlatego chciałbym uzyskac konkretną radę a nie beszty… A więc mam CPI Popcorn 2004r. w którym obecnie jest: - wariator Polini S.C. rolki Malossi 4,9g - cylinder 70ccm Power Force - wydech Technigas NexR - sprzęgło TopRacing - dzwon Stage6 - pasek Stage6 - sprężyna Malossi (żółta- średnia) Ostatnio zakupiłem zestaw wraz z zaworer Stage6 oraz do tego gaźnik Stage 6 Dellorto Black E. 19mm. I tu pojawia się problem a właściwie kilka pierwsze problemy (które jak myśle rozwiżzałem) to podłączenie tego wszystkiego bo na krucu znajdują się dwa gniazda na jakieś wężyki domysliłem się że jeden może był od oleju a drugi od podciśnienia ALE w gaźniku ewidentnie widać że też jest z boku takie gniazdo na wężyk od oleju i przy wylocie u góry gniazdo na podciśnienie (jak się domyslam) postanowiłem że olej podłącze do gaźnika a podciśnienie do kruca pozostałem dwa mają takie gumowe zatyczki nie wiem czy dobrze zrobiłem ale chodzi. drugi problem bardzo poważny to regulacja wiec po zamontowaniu tego zestawu podłączyłem filtr stożkowy taki zwykły za 30 zł i w efekcie przy szybkim cażkowitym otwarciu gazu motor zrywa się mocno ale po chwili go dławi i jak dłużej przytrzymam to nawet zgaśnie. Po założeniu standardowego filtra to w ogóle nie chciał wchodzić na obroty i dławiż. powiększyłem dziuręw puszce i w końcu dało się jeździć ale nadal czuje że nie jest to taka moc jaką można uzyskać na tym gaźniku. bo tak jak by nie wchodzić całkiem na duże obroty tak przy koncu manetki jak by go coś trzymało i tak dusięo. Jak rusze na pół gazie to się wkręci stopniowo na wysokie obroty. Wiec pytania nastąpujące: Jak to cholerstwo prawidłowo zestroiż w takim zestawieś jakiego filtra ukrytego czy dobrze podłączyłem ten zestaw? czy może istnieją jakieś poradniki od producentów jak podłączyć i regulowaćł. Proszę o wszelką możliwą pomoc i wszelkie sugestie doświadczonych tuningowcaw. z góry dziękuje i pozdrawiam wszystkich Zastanawia mnie oglądając filmiki w internecie jak uzyskują taką moc że im przód skutera podnosi mnie tylko ciągnie a gdzie tam do takiego rwania :((( Przecież praktycznie te same części mam no może cylinder tylko power forca i wydech technigas a nie stage6 i Yasuni ale i tak mi się wydaje że słabo to dziala jak na te części.
czy dobrze podłączyżeś to nie mam pojęcia a nic nie napisliście że regulowałeś gaźnik. I że rwie z gazu na koło to już najczęściej wyższy poziom tuningu i przekładnia wyregulowana na przyśpieszenie i jest tam mocne sprzęgło.
Mogę Ci pomóc co do intake system’u Stage6, ponieważ sam go mam To jest metalowy kruciec z 2 wejąciami. 1 jest na gaz-boxa, a 2 na nitro (choć słyszałem patent z dodatkową dawkę oleju). I co do tego mam do ciebie pytanie: Jaki masz skuter? i jak (a w ogóle- czy) to podłączyłeś? do seryjnego filtraż u mnie jest bardzo ciężko, wręcz się nie da, bo gaźnik na tym kruńcu siedzi troszkę inaczeją! Czy dobrze wszystko zestrojone, to ci nikt nie powie, ale z tego co piszesz to- nie. Szczególnie przy stożku i ogólnie na twoim zestawie bardzo ważna jest regulacja gaźnika, a więc dysza, skład i iglica. Następna sprawa jest taka, że nie wiem po co ci gaźnik 19 do tego cylindra, który będą co będą nie jest mocarzem. To może Ci tylko utrudniżćregulacją. Dobra regulacja gaźnika powinna daćefekty w postaci, idealnego wkręcania się, czy to na pół, czy na całym gazie, skuter nie powinien miećwtedy Ładnych mułów ani zalać?. Powinien tez mieć moc w każdym zakresię obrotów. Co do regulacji to oczywiście nie zapomnij o twardszych sprężynkach sprzęgła, bo mówiże, że zależy ci na mocnym starcie. Reguluj też rolkami, aż do uzyskania najodpowiedniejszej charakterystyki. Powodzenia
dziękuje wam bardzo za zainteresowanie się moim poster. jutro zamieszcze fotkę jak to podłączyłem. tak jak wcześniej pisałem podłączyłem do normalnego filtra tylko rozwierciłem większy otwór i wycięgłem tą zweake zamiast tego na końcu przykręcięem stożek w celu poprawy filtrowania. Zdziwiło mnie że napisliście że trzeba regulowac gaźnik dyszami hmm myślałem że przy gaźniku 19mm dysza będzie wystarczająca i raczej dopasowana tak jak gaźnik przeznaczony do klasy racing. Nie ukrywam że się zawiodłem troszkę bo wydałem na kruciec i gaźnik w sumie 500zł a tylko więcej kłopotu i nerwów mam z tego powodu. a powiedzcie jaki wy macie zestaw i jaki filtr i dysze itd… ???