Problem z doborem tłoka

Witam mam problem z piaggio typhoon ponieważ pierścienie dzwonią nie ma prawie kompresji i chce zmienić tłok a że mam taki do do zippa quantuma jeden tłok 2t to pomyślałem żeby go włożyć go do piaggio ale niestety jest krótszy od sworznia do góry tłoka jest wszytko ok tylko tył jest krótszy o 4mm czy mogę go włożyć?

nie sądze że to jest taki sam tłok. Mierzyłes je? Nie linijką tylko czymś precyzyjnym?
Poza tym skoro pierścienie dzwonią to jaki jest stan cylindra?

Witam sorki ale neta nie miałem mam nowy cylinder i tłok ale kurcze no jeżdżę powoli swieca kawa z mlekiem ale znowu coś cyka w cylindrze

Jeśli teraz cyka, a wcześniej nie cykało to znaczy, że coś skopałeś robiąc ten remont. Jak ma Ci ktoś podpowiedzieć skoro niczrgo nie opisujesz dokładnie?

Skąd dochodzi cykanie? Czy częstotliwość zmienia się wraz ze wzrostem prędkości obrotowej silnika? Jaki cylinder i tłok wsadziłeś? Nowe, czy używane? OEM, czy zamiennik? W jakim stanie wał korbowy jak zrzuciłeś cylinder?

O dochodzi z cylka zestaw jest nowy i cyka tylko na wolnych

Jest to zamiennik firmy moretti wal nie ma. Luzów

Sprawdzałeś luzy wału korbowego góra-dół? Wymiarowałeś główkę korbowodu? Sprawdzałeś luz sworznia tłoka? Sam tłok jak jest spasowany do cylindra? Czy cykanie/stukanie zmniejsza się w miarę wzrostu temperatury roboczej silnika?

Jesteś pewny, czy dźwięki dochodzą z cylindra? Sprawdzałeś gaźnik, a konkretnie przepustnicę?