Siemanko, ostatnio wpadł do mnie kumpel zebym mu pomógł zmienić linke od gazu w jego aprilice sr 50 racing, no to poszedłem odkręciłem wszystkie plastiki , dostałem sie do gaźnika był cały z błota bo nie ma osłony od koła i całe błoto idzie na silnik/gaznik. Odkręciłem iglice chyba tak to się nazywa zmieniłem linke i on nagle sobie wymyślił że wyczysci ten gaznik to ja ok. Wykręciłem mu gaznik poszedłem do domu na chwile wracam a gaźnik pływa w jakimś pojemniku z rozpuszczalnikiem... Potem po skręceniu odpalilismy go, działa wszystko, nagle zgasł. Nie chciał odpalać, zauwazyłem że nie ma nigdzie podłączonego ssania (?) kostka wisi luzem, wziąłem wężyk ssący i tam zacząłem ciągnąć powietrze, odpalił. Po kilku takich próbach nagle odpala i nie reaguje na gaz po 10/15 sec strzał z tłumika i silnik się gasi :D
Co teraz mamy zrobić , wykręcić gaznik i jeszcze raz tylko tym razem w benzynie ekstrakcyjnej czy jak to sie pisze wyczyscic ?
Próbowałem regulować gaźnik, nic z tego.
Jeszcze jedno pytanie, jak wyciągłem iglice z gaźnika, z boku jest taka śrubka jak ją wkręcam to tam gdzie jest iglica w gaźniku widać taki bolec, to jest od czego ? od mieszanki ?
Bo druga jest zaraz z boku ale ona jest tak jak by od filtra powietrza w sensie tam gdzie jest podłączony wąż od filtra.
Problem z tym że gdyby w okolicy był jakiś mechanik co naprawia skutery dawno by był naprawiony. W naszej okolicy są sami co naprawiają auta bylismy w 3 i każdy mówił że sie nie podejmie bo to nie jest ich fucha. Szukałem w internecie i znalazłem najbliższy ok. 35km. Kolega raczej nie załatwi transportu bo jego ojciec pracuje do 18 a później znając jego nie pojedzie na 100%.
Wiec tylko zostaje naprawa w naszych rękach albo jak to powiedział kolega "Wyje... tego pie... złoma" kopając go :D
Haha... wiem jaki problem też tak kiiedyś zrobiłem u siebie ty masz 2 sówowy silnik Tak ?
Jeżeli taqk to winą tego jest to że jak wycągałeś tą igliće to tam masz taki plastikowy kurreczek to ty go na odwrót włożyłeś też tak kiedyś się pomyliłem i była ta sama sytuacja co u ciebie wystarczy że go odwrucisz i będzie okey :D
powinno być ułożone tak jak na zdjęciu węższą stroną do góry musy być tak jakby wśrodku spężyny nie wiem może u ciebie jest to metalowe u mnie w keeway matrix jest plastikowe wiec może latego że mam chńczyka
To wiem o co chodzi, a co z tym ssaniem, nie zauważyłem czy przy odkręcaniu była kostka od ssania odłączona :/ i wężyk od ssania gdzie mam podłączyć bo są chyba 3 wyjscia i 1 z góry na paliwo, to tam podłączyłem wężyk od paliwa a gdzie wężyk od ssania ?
ale nawet jak podłączysz prawidłowo to musisz na początku pokopać z 10 razy bez zapłony żeby paliwo dotarło wszędzie tam gdzie powinno a jak to nie pomoże to jeszcze można dopomóc lejąc np. paliwo strzykawką bezpośrednio do filtra paliwa i dmuchnąć trochę
On nie ma filtra paliwa i kopnika, to jest aprilia racing to nawet bocznej stopki nie ma xD
To ja kurde nie wiem tam.gdzie ty masz podciśnienie dałem wężyk paliwa a tam gdzie masz wężyk paliwa, jak tam dałem wężyk i dmuchlem w bak to z drugiej dziurki się wylewalo to paliwo
Ssanie było odłączone chyba i nie widzę w kablach żadnego do podłączenia go, to jest pierwsze xd drugie to jest to ze jak ciągnę powietrze przez czarna rurkę to paliwo dociera do gaźnika i odpala działa i nie reaguje na gaz, po paru sekundach jest strzał z tłumika i silnik gaśnie, był on czyszczony w rozpuszczalniku ale tyle co on krecil to powinno już chyba się spalić. Co mamy teraz zrobic, gdzie to ssanie podłączyć, a gdzie rurkę ssania podłączyć do gaźnika ? Wyżej dałem jego zdjęcie.