Problem z akumulatorem

Witam,

Kupiłem sobie nowy akumulator (żelowy) ,ale wydaje mi się że stary był jeszcze na chodzie ponieważ gdy zamontowałem nowy akumulator to jest tak samo zero reakcji jak w starym akumulatorze (nawet kreska z poziomem paliwa się nie podnosi).
Jakie kabelki są odpowiedzialne za doprowadzenie prądu z akumulatora.
Macie jakieś pomysły dlaczego akumulator nie działa ?

sprawdź główny bezpiecznik.

Coś działa w skuterze? (elektryka) rozrusznik, stop, kierunki, klakson…

Kompletnie nic nie działa z elektryki , tzn. na odpalonym wszystko śmiga elegancko.

to sprawdź ten bezpiecznik zaraz przy aku. Prawdopodobnie to wina jego, albo kabelków blisko aku.

Znalazłem coś i wydaje mi się do trochę podejrzane :]

To “coś” znajdywało się w takim mały plastikowym prostokącie w czerwonym kablu + , jest to

malutka szklana rurka w środku której jest drucik , i wydaje mi się że on powinien być w

całości , a jest podzielony na 2 części , powinien być w 1 czy 2 częściach ? :smiley:

Poniżej fotka:

To jest bezpiecznik, i on jest spalony jak jest w dwóch częściach. Wymień go. Masz zapasowy? Jeśli nie to trochę będziesz miał szukania, bo nie tak łatwo go kupić.

Niestety nie mam zapasowego…

Orientujecie się gdzie go mogę kupić, i czy to jest normalny bezpiecznik czy specjalny do skuterów ?

Czy to mi spasuje ? - http://allegro.pl/item610537753_bezpieczniki_bezpiecznik_rurkowy_8a_komplet.html

Będzie dobre.

Stanie się coś jak kilka/naście razy odpalę bez bezpiecznika (złącze kabelki)

Nic się nie stanie, ale jak bezpiecznik się spalił i nie wiadomo od czego to lepiej nie próbować. Idzi do zwykłego sklepu motoryzacyjnego albo nawet na stacje benzynową, na 99% będą mieć taki bezpiecznik.

Dokładnie tak jak pisze Marian. W KAŻDYM sklepie motoryzacyjnym i na KAŻDEJ stacji benzynowej można kupić takie bezpieczniki. Oczywiście amperaż musi być taki jak na starym.

pozdrawiam