problem po zmianie wału

A więc tak. Kupiłem wał rms sport. I po zmianie zdziwko. Skuter muli i z v maxa 100 teraz jest 60. Brak kopa jaki był wczesniej. Kombinowałęm z rolkami i gaźnikiem lecz skutków to nie przyniosło. PO wymianie rolek zauwazalna zmiana to minimalnie większy v max o 5 lecz dół na początku.
Części
- yasuni Z
-sprzęgło i dzwon stage 6
-wario hebo
-pasek hebo
-cylek metrakit handmade 70ccm
-wał rms sport

Kumpel podpowiadał że może być źle uszczelniony silnik, wg. was co może być przyczyną?

Pozdro :slight_smile:

Zmieniales simmeringiż

zmieniałem, wydawało by się że dobrze wsadzone

Jesli to wał HPC, to jeszcze regulacja gaźnika by się przydała.
No i sprawdź czy Ci membranek nie wypierdziało.

a to mogło by się przyczynić aż tak bardzo do tego muła :> ? a z tym uszczelnieniem silnika ? jak na moje oko sprężanie w miare ok. A prócz membran przychodzi ci coś do głowy to bym wszystko za razem sprawdźił żeby nie latać później :stuck_out_tongue:

Tego typu wały zwiększają cisnienie wstępne czyli w komorze sprężania.
Jeśli membrany puszczają - cisnienie nie utrzymuje się.
Można to latwo zaobserwować. Wystarczy zdjąć filtr powietrza i zobaczyć podczas gazowania czy dużo mieszanki się cofa poza gaźnik.

Możesz też wykręcić świece i zobaczyć czy nie jest tak jakby owiana przez uciekające gazy.

A czym uszczelniłeś silnik po rozpołowieniu?

Ten wał nie jest HPC… To zwykły RMS :stuck_out_tongue: Pewnie coś źle złożyłeś i łapie lewe powietrze.

Jak nie jest to hpc, to faktycznie, gdzie lewe powietrze idzie.

Posprawdzaj czy wszystko jest szczelne jak tak to pojeździj spokojnie do 50km wał musi się ułożyć w łożyskach.

był uszczelniany jakimś specjalnym sylikonem do silników. TO tak btw jak sprawdźić szczelność silnika :slight_smile:

Odpalasz i tam gdzie są uszczelnienia polewasz lekko wody z mydłem - pojawią się bąbelki.

aha no to dzięki :smiley: dzisiaj sprawdze membrany i te uszczelnienie, w razie problemów będę kontynuował temat ;). A wypierdziane membrany można poznać po szczelinach między płytkami a membraną ?

Edit:
świeca jest hmmm czarna z tego co widzialem po ostatnim odkręcaniu

Czarna świeca to da duża dysza główna i ogólna regulacja gaźnika może go zalewać i dlatego nie chce kręcić max obrotów