Mój tata jest od 2 lat posiadaczem skutera Wilga i ja dotychczas obyło się bez większych problemów, aż 3 dni temu pękł mu pasek napędowy.
Jakiś jego znajomy wymienił mu wczoraj pasek na nowy, a zrobił to w ten sposób że odkręcił części zaznaczona na zdjęciu poniżej następnie wyciągnął ją, nałożył na nią pasek i ponownie przykręcił. http://img408.imageshack.us/i/dsc01141n.jpg/
Teoretycznie wszystko jest ok, gdy tylnie koło jest podniesione kreci się tak jak powinno, ale po położeniu go na ziemie skuter praktycznie stoi w miejscu jedzie z prędkością może 2km/h.
Przyjrzałem się silnikowi bliżej i wygląda na to, że gdy skuter stoi na ziemi pasek napędza część A (zaznaczoną na zdjęciu poniżej) ale część A nie napędza części B. http://img219.imageshack.us/i/dsc01142wg.jpg/ Gdy koło jest podniesione kręci się tak jak powinno.
Czy ktoś spotkał się kiedyś z podobnym problem i wie jak można to naprawić?
Nakręciłem filmik niestety telefonem więc jest w kiepskiej jakości, ale coś tam widać. http://www.przeklej.pl/plik/mov00002-3gp-0022qo22440i
W pierwszej części filmiku koło jest w powietrzu i gaz jest na maksa silnik wchodzi na wyższe obroty potem koło jest na ziemi, gaz jest na maksa ale silnik nie wchodzi na wyższe obroty, a tak przynajmniej mi się wydaje.
Na tym filmiku jest nagrane tylko jak koło jest w powietrzu i normalnie się kręci. Jest gdzieś filmik ze skuterem na ziemi ? Bo nie umiem znaleźć ? A jak skuter stoi normalnie na ziemi i dajesz gazu to czujesz tak jakby silnik nie miał siły ruszyć czy co się dzieje ?
Angar90 ty chcesz żeby koło kręciło się gdy skuter jest postawiony na stopce centralnej i tylne koło oparte o ziemie ? Tak się nie da. Napisz co się dzieje jak postawisz skuter na dwa koła i odkręcisz manetkę.
Skoro z kołem w powietrzu normalnie się kręci co widać na filmie to chyba dobrze założony pasek ale dziwna sprawa ze z kołem na ziemi się nie kręci i szczerze nie wiem co o tym myśleć bo jest to trochę nielogiczne.
Angar90 ty chcesz żeby koło kręciło się gdy skuter jest postawiony na stopce centralnej i tylne koło oparte o ziemie ? Tak się nie da.
To było tylko na potrzeby filmiku. Nie wiedziałem, że tak nie można :P
Kapuchon napisał:
Napisz co się dzieje jak postawisz skuter na dwa koła i odkręcisz manetkę.
Wtedy skuter jedzie z 2km/h. Myślałem, że to wina paska, ale on wydaje się ok.
pyjan napisał:
A tak w ogóle to dobrze jest to pozakładane przez tego mechanika? Może coś źle zrobił? Troszkę to jest dziwna sprawa.
To też brałem pod uwagę bo ten mechanik był z typu tych którzy za 2 wina naprawią ci nawet bolid F1 :D, ale pasek założył prawdopodobnie poprawnie.
Kapuchon napisał:
Skoro z kołem w powietrzu normalnie się kręci co widać na filmie to chyba dobrze założony pasek ale dziwna sprawa ze z kołem na ziemi się nie kręci i szczerze nie wiem co o tym myśleć bo jest to trochę nielogiczne.
Faktycznie dziwna sprawa sprawa. Z tego co się na razie dowiedziałem przyczyną mogą być rolki wariatora albo za mocno naciągnięty pasek. Jutro to sprawdzę i będę informował Was na bieżąco.
pyjan napisał: A tak w ogóle to dobrze jest to pozakładane przez tego mechanika? Może coś źle zrobił? Troszkę to jest dziwna sprawa. To też brałem pod uwagę bo ten mechanik był z typu tych którzy za 2 wina naprawią ci nawet bolid F1 :D, ale pasek założył prawdopodobnie poprawnie. Nie chodziło mi o założenie samego paska,ale o cały napęd - wariator i sprzęgło.
Przecież Angar mówił że ten mechanik ściągnął tylko dzwon sprzęgła. Mówisz że jedzie z 2km/h to teraz powiedz czy silnik cały czas kręci się na wysokich obrotach przy tej prędkości czy tak jakby było mu "ciężko" ?
Może ten pasek jest założony odwrotnie ?. Tzn w druga strone niz byc powinien. Mialem juz taki przypadek . Zobacz czy strzalki na pasku sa prawidlowo do obrotu paska .
Mnie tam nie przepraszaj ;p, ja tylko mowie to, co wiem ; D. Osobiście nie próbowałem, ale też kiedyś jeździłem Vaporem i też miałem jaja z paskami - pękały co 200-300km i właśnie znajomy mechanik ( który jeździ vaporem po tuningu do dzisiaj ) powiedział mi, że gdybym nie miał czym zablokować przeciwtalerza, to mogę ściągnąc samo sprzęgło i pasek też wejdzie , tak więc jestem tego pewny w 90 % ;-), a z paskami uporałem się sprzedając to dziadostwo . ( oczywiście nie obrażając użytkowników tych skuterów , mówię tylko, że mój vapor to było dziadostwo i kompletna padlina - nie dało się przejechać 5km bez awarii )