Prawo jazdy na skuter am najnowsze wieści

Wszędzie bębnią o kategorii AM ale nie do końca wiadomo co i jak. zamieszczam tutaj linka którego dziś znalazłem. Spróbujmy razem odczytać z tego czy w końcu jak jesteśmy pełnoletni to mamy robić tą kategorie na 50cm3 czy nie. http://orka.sejm.gov.pl/opinie6.nsf/nazwa/spr_2879/$file/spr_2879.pdf

Tam nic nie ma na ten temat. Na pewno nie będziesz musiał robić prawa jazdy. Lex retro non agit.

To Leszku ja to rozumieć:

Osoba, która ukończyła 18 lat, nie jest obowiązana do posiadania dokumentu
stwierdzającego posiadanie uprawnienia do kierowania rowerem lub pojazdem
zaprzęgowym.
Art. 4.
1. Dokumentem stwierdzającym posiadanie uprawnienia do kierowania odpowiednio
motorowerem, pojazdem silnikowym lub zespołem pojazdów składającym
się z pojazdu silnikowego i przyczepy lub naczepy jest odpowiednio:
1) wydane w kraju:
a) prawo jazdy,
b) pozwolenie wojskowe,
c) międzynarodowe prawo jazdy;
...
Prawo jazdy, o którym mowa w art. 4 ust. 1 pkt 1 lit. a, stwierdza posiadanie
uprawnienia do kierowania odpowiednio motorowerem, pojazdem silnikowym
lub zespołem pojazdów:
1) na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;

Art. 6.
1. Prawo jazdy stwierdza posiadanie uprawnienia do kierowania:
1) kategorii AM:
a) motorowerem,
b) czterokołowcem lekkim;
2) kategorii A1:
a) motocyklem o pojemności skokowej silnika nieprzekraczającej
125 cm3, mocy nieprzekraczającej 11 kW i stosunku mocy do masy
własnej nieprzekraczającym 0,1 kW/kg,
b) motocyklem trójkołowym o mocy nieprzekraczającej 15 kW,
c) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;
3) kategorii A2:
a) motocyklem o mocy nieprzekraczającej 35 kW i stosunku mocy do masy
własnej nieprzekraczającym 0,2 kW/kg, przy czym nie może on powstać
w wyniku wprowadzenia zmian w pojeździe o mocy przekraczającej
dwukrotność mocy tego motocykla,
b) motocyklem trójkołowym o mocy nieprzekraczającej 15 kW,
c) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;
4) kategorii A:
a) motocyklem, z zastrzeżeniem ust. 3,
b) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;
5) kategorii B1:
a) czterokołowcem,
b) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;

Już zgłupiałem całkowicie z tymi nowymi zapisami. Chyba z nów napisze prośbę do Wydz Ruchu Drogowego z Katowicach o wyjaśnienie

Czyli, to znaczy, że ukańczając 13 lat w czasie 23 września 2013 roku, przekreśla mnie już to na zrobienie karty motorowerowej na policji/w szkole? :z Ciekawy jestem, a byłbym trochę przybity przez to, że będe musiał czekać do czternastki, a wymarzona sr'ka stoi już właściwie w garażu. :c Chciałbym pojeździć legalnie, z góry dziękuję. :)

Filip napisał:

Czyli, to znaczy, że ukańczając 13 lat w czasie 23 września 2013 roku, przekreśla mnie już to na zrobienie karty motorowerowej na policji/w szkole? :z Ciekawy jestem, a byłbym trochę przybity przez to, że będe musiał czekać do czternastki, a wymarzona sr'ka stoi już właściwie w garażu. :c Chciałbym pojeździć legalnie, z góry dziękuję. :)

Z tego co mi wiadomo to prawo jazdy kat. AM ma wejść dopiero od 2014 roku kolego

od stycznia 2013 niby.

Od stycznia 2013 roku jest przyjęta nowelizacja czy jakoś tak a po niej trzeba odczekać rok zanim wejdzie w życie coś takiego obiło mi się o uszy ale nikt nie jest pewien bo mówili o tym nawet rok temu, że wejdzie w 2012.

Od dnia 18 stycznia 2013 r prawo jazdy AM " wchodzi w życie".

kategoria A1 jest od 16 lat?

hm to jak ma wejść takie prawko to najlepiej niech komisja i rząd od kupi skutery od właścicieli ^^

Prawo nie działa wstecz!!! Osoby które przed wejściem w życie tej ustawy nabędą prawa do kierowania motorowerem (ukończą 18 lat) będą jeździły tak jak do tej pory.

Obyś miał rację Murdelec bo zdania w tej kwesti są podzielone. A sam chciałbym na wiosnę coś sobie kupić do 50 ccm tylko co z tego jak się później okaże że nie będę mógł jeździć na nim,a taki skuter to jest pewno tańszą alternatywą dla samochodu

Ci w rządzie i goście którzy wymyślili tą ustawę sami nie wiedzą dokładnie co i jak.

Jack, będziesz mógł jeździć. Tak jak już kolega mówił, prawo nie działa wstecz, więc jeśli masz karte motorowerową to wystarczy wymienić ją na prawko AM, a jeśli jeździsz na dowód, to dalej będziesz mógł tak jeździć.

No to w porządku, trochę mnie uspokoiłeś :D