siema, szukalem info w sprawie prawka kat. A ale nie mogę znalesc… Weszlo to juzł ze od 24 latą jeśli nie, to kiedyś
druga sprawa, czy to prawda, ze jeśli posiadam skuter mniej niz 6miesiecy i chce go sprzedac to muszę placic jakis podatek?
Nie weszło jeszcze prawko od 24lat, z tym podatkiem to chyba jakaś ściema
a wiadomo kiedy ma wejsc? (dłużej czy szybciej niz 3 lata ? )
z tym podatkiem to chyba się spytam w urzedzie czy gdzieś :-?
edit: z podatkiem juz wszystko wyjasnione, jak sprzedaje się auto/motor/skuter itp… przed oplywem 6 miesiecy od daty zarajestrowania na siebie tzn posiadania sprzetu trzeba zaplacic różnice pomiędzy cena kupna a cena sprzedazy (jezeli sprzedajemy za więcej) wynosi ona 19%
tzn. 19% różnicy w cenach zakupu i sprzedaży? Zawsze można na umowie mniej napisać.
wiadome, ze można :lol: tylko koledze w uerzedzie nie uwierzyli i powiedzieli, ze albo prawdziwa cena, albo zaltwiaja rzeczoznawce
Jeśli sprzedajesz szybciej niż 6 miećhów od zakupu jest to traktowane jako handel, stąd wysoki podatek.
A prawko “nowe A” teoretycznie ma wejść na jesień, z podkreśleniem na “teoretycznie”
Rzeczoznawcy się gówno znają, mi huragana na 2200zł wycenili.
witam, nie chce zakładac nowego tematu ale moze słyszeliscie o nowym prawku na quady od 14 roku rzyciaż nie wiecie czy juz można takie cos zdawać??? wyczytałem to wczoraj w jakims serwisie na necie tylko nie wiem cz to juz obowiazuje :roll: :?:
editttt
znalazłem ten artykuł, wie ktos juz moze czy to juz jest zatwierdzone??
http://www.scigacz.pl/Prawo,jazdy,na,quady,praktycznie,pewne,7776.html
Jeszcze nic takiego nie wyszło. Miało to być prawo M na motorowery i quady, do jakiejś tam pojemności.
w komentarzach wyczytałem, ze 14 latek będzie mogł jezdzic quadem do 300cc…ciekawe czy to wprowadza to miało byc chyba prawko AM
Kurde jak bu to weszło to chyba większość 14latków pozabija się na chińskich quadach 250ccm czy 300ccm. Takie jest moje zdanie że to przesada…
To prawko AM ma wejść TEORETYCZNIE po tych wakacjach.A tak po za tym to chyba lepiej bo jak się widzi głuchego i ślepego dziadka na skuterze czy taż 13 latka który nie zna przepisów to też się można zdenerwować.
Kurde, co za różnica czy od 13 czy od 14 lat będzie prawo AM? Jak ktoś nie ma ani karty ani AM to czy będzie miał powyżej 14 lat to i tak słabo zna przepisy.
Fakt faktem … jak widzę z okna jak spod mojego (tzn. matki :P) sklepu wyjeżdżają na skuterach, rowerach i innych motorkach to mnie krew zalewa … Mam taki zje***y wyjazd bo po lewej jest płot i zaraz zakręt … i nic nie widać zawsze każdy z kim mówię to wyjeżdża tam “na traf” A droga wcale nie rzadko uczęszczana …
Ale mniejsza o to - to w którą stronę by nie jechali na tych pojazdach to nie patrzą … droga jest ich
Przyjeżdża, kupuje, odpala i nie patrząc na nic wjeżdża na drogę i jedzie w swoją stronę … krew zalewa ! ! !
Jak są na jakichś więszkych moto to patrzą ( starsi )…
Ale tak czy siak myślę że to zwykłe A od 24lat to przesada
Huh… się rozpisałem
Bez, kitu u mnie w okolicy 3 dzieciaki ( 8-10 lat) mają skutery… To już jest głupota rodziców, i po ulicy jeżdżą, a są u mnie drogi polne, gdzie takie dziecko mogłoby sobie pojeździć.
Sprostowanie co do tych ATV:
Na AM będzie można jeździć quad’ami do 350kg DMC(a nie jak niektórzy myślą 300ccm).
Podobnież przepisy mają wejść w życie we wrześniu 2009(nic pewnego).
a cóż znaczy DMC ?
DMC - Dopuszczalna Masa Całkowita
heh u mnie taki był w tym roku egzamin na karte że ci co mają karte to w 50%też nie znają przepisów pewnie…
Przyjeżdza policjant i mówi że nie będzie testu bo mu się spieszyxDDtylko jakaś tam 8 i do domu
Słabo zna przepisy? Bo przepisow trzeba się nauczyc a nie ze slabo znasz ale jezdzisz bo masz 14 lat wez pomysl trochę