Prawo jazdy AM - Pytanie

Witam. Mam skończone 18 lat od 24 stycznia tego roku, czy w takim razie nie mam już uprawnień na prowadzenie skuterem i nie moge wymienić karty motorowerowej na prawo jazdy kat. AM?

Jeśli do 18 roku życia nie wymieniłeś karty motorowerowej na AM to juz nie możesz. Ale nie ma takiej potrzeby bo możesz jeździć na dowód.

Tak, tylko, że na wymiane miałam tylko 5 dni... a ustawa weszła 19 stycznia. A na dowód osobisty można jeżdzić tylko wtedy, kiedy ukończyło się 18 lat przed wejściem ustawy czy sie myle?. A ja ukończyłam 5 dni po wejściu ustawy

Właśnie zauważyłem, myślałem że 18 stycznia a ty 24. :(. To niestety musisz zrobić prawo jazdy :). Nie rób w tym wieku na AM tylko na A2 zrób. Cena prawie identyczna a możesz jeździć większymi motocyklami, a A od 20 możesz robić.

A orientujesz się ile mniej więcej kosztuje prawko do 125 ccm? lub te A2?

Edit: 'część teoretyczna bez względu na kategorię będzie kosztować 30 zł, zaś część praktyczna w zależności od kategorii: AM – 140 zł; A1, A2, A – 180 zł.'

Czyli łącznie wyjdzie 210zł za prawko + opłata za wydanie? Czy źle rozumuje? ;P Ah.. jeszcze ten kurs...

Badanie lekarskie: 50-100 zł
Kurs: 500 – 1000 zł
Egzamin: 170-200(zależnie od kategori) zł
Wydanie prawa jazdy: 100zł 50gr

Wiec razem 820,50zł do nawet 1370,50zł

Zadzwoń do urzędu komunikacyjnego i zapytaj czy nie załapiesz się na wymianę teraz ze względu na krótki czas pomiędzy wejściem ustawy do życia i ogólne zamieszanie na początku jej obowiązywania.