u mnie na osiedlu kilka osób lata na tych skuterach rometa
postaram ci troszkę podpowiedzieć, ale sam pierwszy skuter dopiero w tym roku kupiłem, ale ja szukałem ekonomicznego skutera 110/125
przede wszystkim, zobacz jaki serwis masz u siebie na miejscu, jeżeli chcesz zachować gwarancje
w tych pieniądzach to najwyżej chińczyk o pojemności 50, więc na naszym rynku do wyboru masz takie marki jak barton (flash), junak (108), romet (727), zipp (city 50)
ale do ich kwoty musisz przynajmniej doliczyć kask i kuferek na jakieś drobne zakupy oraz ubezpieczenie i rejestracje, ogółem tak z kolejne 500 zł (rejestracja i ubezpieczenie poniżej 200)
o jakości tych skuterów się nie wypowiem, bo się nie znam, co najwyżej że z moim skuterem zipp vanilla nie miałem problemów (w niecałych 500 km co pokonałem w tym sezonie)
druga ważna spraw to sprawdzić dostępność części zastępczych oraz plastików, a zwłaszcza ich ceny, możesz to zrobić np tutaj https://motor-x.pl/
miej na uwadze też, że pierwsze 500 km to będzie docieranie, gdzie raczej nie pojedziesz pełne 45 km/h
osobiście doradziłbym odrobine zwiększenie budżetu i zakup 125 (zwiększając budżet o 1000 zł, mógłbyś pozwolić sobie na rometa 777 lub zippa gt125)
bartony, junaki, romete i zippy, jak i większość marek chińskich powinny być dostępne w ratach 0%
nowe nie chińskie skutery to wydatek 10 000+