No w końcu doszliśmy do porozumienia. Mich też masz rację! Dzięki za poradę. A może jeszcze jakieś wskazówki do kupna używanego skutera?
Kilka zasad:
* Kupuj tylko skuter na seryjnych częściach - boisz się katowanych maszyn, więc jak ktoś już zmienił cylinder na większy i części na sportowe to nie po to żeby jeździć powoli.
* Stan techniczny możesz ocenić po kompresji silnika, powinien równo pracować. Sprawdź czy przebieg jest adekwatny do zużycia opon.
* Od strony prawnej sprawdź czy nr ramy zgadza się z tym z dowodu
* Stan plastików może Ci powiedzieć czy właściciel o niego dbał
* Sprawdź w książeczce serwisowej czy były przeglądy robione
lucek71 napisał:
Kilka zasad:
* Od strony prawnej sprawdź czy nr ramy zgadza się z tym z dowodu
A gdzie znajduję się ten nr. Resztę porad rozumiem i wielkie dzięki
Kapicoke napisał:
lucek71 napisał:
Kilka zasad:
* Od strony prawnej sprawdź czy nr ramy zgadza się z tym z dowoduA gdzie znajduję się ten nr. Resztę porad rozumiem i wielkie dzięki
Przeważnie tabliczka znamionowa jest montowana po prawej stronie skutera na wysokości akumulatora ( po przeciwnej stronie bocznej nóżki jeśli takowa występuje ).
Dzięki wielkie. Macie może coś na oku z okolic krakowa?
Jeśli chcesz coś porządnego szukaj:
Yamaha Aerox
Peugeot Speedfight 2/Jet Force
Gilera Runner
Piaggio tph/Nrg
Aprilia Sr na gaźniku
Kymco Super 9
Quantum w starej budzie jest ohydny. Jeśli Quantum to R, ale musiałbyś wysupłać dodatkowe 300-400zł lub poczekać na obniżki posezonowe. Jeśli jesteś "zielony" nie kupuj używek bo możesz wpakować się na minę, jak niejeden użytkownik tego forum, kupili markowe używki a potem miesiącami szukali porad co zrobić bo skuter nie chce jechać, albo ciągle się psuje. Na markową używkę wydasz na części i usługi drugie tyle kasy co dasz za skuter. Taka jest prawda.Kapicoke napisał:
Witam tak jak w temacie Szukam NOWEGO skutera do 4 tyś zł zastanawiałem się na zipp quantum albo nad jakimś Kewaayem Huricannem Poradzcie mi coś A z silnikiem to 2T. Jeżeli był już taki temat to przepraszam i proszę o odnośnik
Dołóż parę stów, albo poczekaj do końca sezonu i bierz Quantum R.
Kapuchon napisał:
Kapicoke napisał:
lucek71 napisał:
Kilka zasad:
* Od strony prawnej sprawdź czy nr ramy zgadza się z tym z dowoduA gdzie znajduję się ten nr. Resztę porad rozumiem i wielkie dzięki
Przeważnie tabliczka znamionowa jest montowana po prawej stronie skutera na wysokości akumulatora ( po przeciwnej stronie bocznej nóżki jeśli takowa występuje ).
Na obudowie pod kierownicą powinieneś mieć prostokątną zaślepkę, pod którą są numery.
Numer ramy to jedno, a tabliczka znamionowa drugie.. ;)lucek71 napisał:
Kapuchon napisał:
Kapicoke napisał:
lucek71 napisał:
Kilka zasad:
Na obudowie pod kierownicą powinieneś mieć prostokątną zaślepkę, pod którą są numery.
Pietro napisał:
Kapicoke napisał:
Witam tak jak w temacie Szukam NOWEGO skutera do 4 tyś zł zastanawiałem się na zipp quantum albo nad jakimś Kewaayem Huricannem Poradzcie mi coś A z silnikiem to 2T. Jeżeli był już taki temat to przepraszam i proszę o odnośnikQuantum w starej budzie jest ohydny. Jeśli Quantum to R, ale musiałbyś wysupłać dodatkowe 300-400zł lub poczekać na obniżki posezonowe. Jeśli jesteś "zielony" nie kupuj używek bo możesz wpakować się na minę, jak niejeden użytkownik tego forum, kupili markowe używki a potem miesiącami szukali porad co zrobić bo skuter nie chce jechać, albo ciągle się psuje. Na markową używkę wydasz na części i usługi drugie tyle kasy co dasz za skuter. Taka jest prawda.
Dołóż parę stów, albo poczekaj do końca sezonu i bierz Quantum R.
No wiesz jestem zieeeeeeeeeeeeeeeeeelony w tych sprawach wcześniej miałem motorynkę i tyle z moich dwóch kułek teraz skuter będzie moim drugim. A wiecie może ile kosztuje przegląd gwarancyjny w serwisie?
Pietro napisał:
lucek71 napisał:
Kapuchon napisał:
Kapicoke napisał:
lucek71 napisał:
Kilka zasad:
Numer ramy to jedno, a tabliczka znamionowa drugie.. ;)
Ja oczywiście pisałem o nr VIN, na znamionowej nie wiem czy jest chyba nie. Osobiście zawsze sczytywałem VIN z ramy :)
Przegląd gwarancyjny to zależy który i gdzie, kwota uzależniona jest od tego co w nim serwisanci mają do zrobienia.
no a tak +/-
100-250, zależy gdzie mieszkasz, w Warszawie zapewne najdrożej.
coooooo??????? to nawet nie opłaca się robić przeglądu. Tylko znaleźć mechanika i oddać mu do sprawdzenia. Nawet przez pół taniej może być jeszcze jak znajomy. A gwarancje piepszyć
http://www.skuter-tech.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=8&Itemid=9
Przykładowy cennik - tutaj wychodzi 140 zł
Nie wykonujesz autoryzowanych przeglądów = tracisz gwarancje.
Tracisz gwarancje-samemu robisz przeglądu
samemu robisz przeglądy=oszczędzasz kasę,uczysz się trochę mechaniki i jesteś pewny jakości tych przeglądów
Wiem oto że można stracić gwarancje no ale i tak taniej ci wyjdzie jak cała gwarancja.
Masz skuter w cenie wyczynowego kasku to nie robisz, ale jak masz markową drogą maszynę to robisz. Dla mnie sprawa prosta :)
To tu Lucek masz rację. No tak skuter do 4tyś to też bez gwara obejdzie się.
ja za 3,9 tys. kupiłem Kymco Like na gwarancji jeszcze rok :P