Pomocy !!!

Witam. mam taki problem ze skuterem longjia 2t 2007r. brak kierunkowskazów, postoju i rozrusznik nie kreci, jedynie odpala z kopki. Rozkręciłem przód (plastiki) poruszałem instalacją i było okej jak puściłem ją znowu brak kierunkowskazów itd. czy do wymiany instalacja elektryczna ?? patrzyłem na przewody nic nie widziałem zeby było coś przerwane lub przetarte. Motorek dwa lata stał w garażu.

skoro poruszałeś kablami i złapało to trzeba znaleźć miejsce z przerwą i je naprawić

całą nową instalacje kupie i wymienię koszt 50zł.

patrzyłem pojedynczo przewody nie znalazłem czasami może być w środku coś przerwane. Nawet załapuje jak kręcę kierownicą w prawo w lewo to coś z instalacją na 100 %

No niestety, masz do wyboru - albo wymienić podejrzaną wiązkę, albo kabel po kablu próbnikiem poszukiwać który konkretny kabel jest przerwany. Swoją drogą, to przerwanie kabla w środku nie następuje samoistnie. Musiał być mocno szarpnięty. Inna ewentualność, to niełączenie w obrębie kostek. Trzeba rozpiąć i obejrzeć. Przyczyna mogła być zresztą podobna. Tak, czy inaczej, to są pracochłonne poszukiwania...

wszystkie kostki rozpinałem i czyściłem sprejem do styków

szarpnięty napewno nie był bo 2 lata stał w garażu przedtem było okej

No to musisz powtórzyć próby. Spróbuj nie ruszając kabli ściskać po kolei same kostki i sprawdzać, czy jest połączenie. Jak tak nie znajdziesz, to tak jak napisałem, próbnik do kolejnych kabli i sprawdzanie, czy jest przepływ prądu... Albo wymień całą wiązkę...
Sprawdź jeszcze, czy to wszystko nie jest pod jednym bezpiecznikiem i wtedy podejrzany byłby kabel do tego właśnie bezpiecznika, skoro naraz nie masz prądu w kilku odbiornikach...

całą instalacje wymienię na nową będzie najpewniej bo muszę na przegląd jechać

nie masz odbiorników na prąd stały - wszystkich. A wiec nie cała instalacja a tylko przewody akumulator-stacyjka, sama stacyjka i akumulator-regulator napięcia

tylko jak ruszam kablami przy liczniku to załapuje a jak nie załapie to aby sa swiatła długie, krótkie i z tyłu tylko ze brak stopu i reszty swiateł , stacyjka i regulator jest ok

a możesz po polsku?

Polzka jenzyk tródna jensyk...

chyba były zawilzałe jest ok wszystko działa :)

No, takie rzeczy to tylko w ERZE... :)

:D