Witam . Mam skuter Magnus Solatio nie moge go odpalić . jechałem normalnie po czym zgasiłem i chciełem znowu go uruchomic lecz nie pomogło.. Wyjołem i przeczyściłem świece nic. kupiłem nową i tez nic. Złapłem za świece za to w co ona wchodzi i prubowałem go odpalić normalnie powinno mnie kopnąć a tu nic.. Nie wiem o co chodzi .Pomocy .
Lol, ziomek testowałeś świece, z nadzieją, że Cię prąd pier..lnie i będzie wtedy ok?
Po pierwsze, chyba chodziło Ci o sprawdzenie iskry.
W takim razie trzymasz za to gumowe, i sprawdzasz czy na końcu świecy jest iskra. Jeśli jej nie ma to może cewka? A jak jest, to pewnie paliwo nie dochodzi.
Iskry nie ma na starej świecy i na nowej ...Też myślałem o cewce ale mój kolega miał podobnie tylko że mu odpalił troche pochodził <rozgrzał sie > i już nie chciał odpalać i wymienił moduł i jest ok.
No, ale piszesz, że kolegi skuter odpalił. To jak by bez iskry skuter odpalił?
Ale on właśnie też mieniał świece i nic. zmienił moduł i odpalił...
Aha, czyli jak zmienił moduł, to już była iskra. Sorry nie połapałem się. Przykro mi, ale nie mogę Ci zbytnio pomóc, ponieważ nie jestem tak doświadczony ;) Sam dopiero zaczynam, i dopiero takie podstawy łapie, także może ktoś z kolegów prędzej pomoże ;)
No ok spoko :) dzięki za chęci..:)
matrix0095 napisał:
Złapłem za świece za to w co ona wchodzi i prubowałem go odpalić
Zdecydowanie możesz sobie kupić koszulkę z napisem "Jestem hardcorem" :D
Sory pisałem z Kolegą On cały czas miał iskrę.. JA nie mam wiec pewnie cewka :)
No widzisz ;P Czyli chyba cewka ;)
ok :) dzięki za pomoc :)
1. Zdarzyło się że ktoś chciał palić skuter na bocznej. Mam nadzieję że to już wyeliminowałeś.
2. Jeśli nie ma iskry (pamiętaj że musisz przyłożyć świecę do bloku silnika żeby iskra mogła przeskoczyć między elektrodami) to pierwsze co sprawdź to podłączenie kabli do cewki i modułu.
3. Sprawdź czy z przodu skutera wszystkie kable są podłączone - tam też lubią się poluzować lub wypaść z wtyczek.
O u degename 3 punkt jest ważny, ja, jak wymieniałem lampy tak miałem. Prąd zniknął ;D Ale powoli i doszedłem, że wtyczka wyleciała ;D
Mnie kiedyś odpial się kabelek od aku, wpadłem na to gdy mylem skuter przed zawiezieniem go do mechanika :)
Wymieniłem cewke. Nic.. kable sprawdziłem.. ..;/ Nie wiem co jest..