czy przy wypisywaniu umowy kupna skutera musze mieć dowód osobisty jezeli nie jestem pełnoletni? Czy wogóle moge kupić skuter jako osoba nie pełnoletnia ?
Jak nie masz dowodu os to może byc paszport. Najlepiej bedzie jak zadzwonisz do swojego wydziału komunikacji i zapytaj sie czy niepełnoletni moze zarejestrowac skuter.
Ja nie chce go rejestrować tylko chcę go kupić a mam 16 lat i nie wiem czy jak tam pojade sam to czy mi go sprzeda czy musze mieć dowód do spisania umowy?
Jeśli kupisz na siebie automatycznie musisz go na siebie zarejestrować.
Możesz ewentualnie drugą lub trzecią osobę dopisać jako współwłaściciela. Osoba nieletnia również może mieć dowód osobisty.
I lepiej kup go na siebie lub zrób się współwłaścicielem, wtedy już pracujesz na zniżki ubezpieczeniowe.
czyli jak mam 16 lat i mam dowód tymczasowy to bez problemu moge skuter w umowie pisać na siebie ?
Jeżeli kupujesz używany to na umowie kupna sprzedaży dajesz"
rodzaj i numer dokumentu - paszport polski/legitymacja szkolna, wydana przez: Wojewoda Mazowiecki/Dyrektor szkoły im. nanana nr. 23
Jeżeli skuter nowy z salonu/tesco/reala/allegro/karfura to prosisz u nich tam aby na fakturze vat były twoje dane - i tu podajesz.
Skuter możesz zarejestrować na siebie jednak na papierze potrzebna jest zgoda ojca, zgoda matki, oraz jeden z rodziców musi być z tobą w wydziale komunikacji - normalnie masz na dowodzie rej. tylko swoje dane itp. Skuter możesz sprzedać przed 18 rokiem życia, tylko na umowie KS z nabywcą podpisujesz się ty, a pod tobą twój rodzic.
Koszt rejestracji 111,50 zł + koszt OC, który wynosi 117 zł na miejscowość Warszawa, zwyżka za wiek poniżej 26 lat.
Pakiet OC+AC+NNW 5tys. złotych na mnie (16 lat) + zwyżka za wiek + zwyżka za Warszawę wynosił 249 zł. Oczywiście wszystko w PZU.