Witam wszystkich.
Planuje w najbliższych dniach kupić kask bo mój stary AGV już się strasznie wysłużył i jest w opłakanym stanie. Jest to kask integralny i tak porysowana już jest szyba że gdy jest ciemno to wszystkie światła się rozmazują przez co jestem zmuszony jeździć w otwartej szybce gdy jest ciemno pozatym w środku już brakuje kilka elementów i ogólnie gąbka w wnętrzu już jest zużyta. No ale teraz do rzeczy.
Interesują mnie tylko kaski INTEGRALNE. Kwota do wydania max.200-210zł. Szukałem już w ofercie Naxy i znalazłem taki oto wynalazek : http://naxa.pl/kask.php?model=F1_mat&foto=F1S_a Co o tym sądzicie ? Jakie polecacie może coś równie dobrego z innej marki ? Zależy mi bardzo aby było wyciągane wnętrze kasku które można wyprać. Tak się zastanawiam nad tym kaskiem Naxy ale proszę o opinie i ewentualnie inne propozycje. Z góry wszystkim dziękuje i pozdrawiam.
10 minut temu wróciłem. Byłem u dealera Naxy i zobaczyłem i pomacałem. Jakość kasku wydaje mi się być dobra i mam pytanie. W sklepie gdzie jest i serwis i sprzedają motory/skutery. Założyłem ten kask i jest taki że ściska mi policzki na "chomika" ale koleś powiedział że jak na górze głowy mnie za bardzo nie ciśnie a w policzkach tak tzn. że kask jest dobry a to na policzkach musi być takie ścisłe bo się musi ułożyć. Powiedzcie mi co o tym myślicie ? Wydaje mi się że koleś mówi prawdę. Czy gdy kupuje się kask integralny ma ściskać policzki w takiego "chomika" ?
Tak to jest normalne :wink: Chodzi po prostu o to,żeby kask dobrze przylegał a co za tym idzie nie latał po całej głowie.Zresztą jak widzę jakiegoś motocyklistę w większości przypadków twarz jest właśnie ściśnięta.Więc nie przejmuj się i kupuj jeśli ci ten kask odpowiada.Po za tym po jakimś czasie wnętrze kasku się wyrobi od noszenia i dopasuje się do głowy i twarzy...
Tak ma być. Kask dopasowuje się do kształtu głowy. Kask nie może mocno uwierać punktowo i powodować bólu czy mocnego dyskomfortu.
Załóż kask na głowę i energicznie pomachaj głową prawo/lewo i góra/dół. Kask nie może wtedy spadać ani się przesuwać.
Ok dzięki Wam bardzo za odpowiedzi. Rozmawiałem dziś ze sprzedawcą i mówił że dziś nie ma więcej tych kasków a miał tylko jeden który nie odpowiadał mi kolorystycznie dlatego mam podjechać jutro bo mają dostawę a jeśli jutro nie będzie to dopiero we wtorek ;/ Ponoć strasznie szybko schodzą te kaski. Koleś mówił że jeszcze w poniedziałek mieli 20 a dziś już tylko jeden został. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam szerokości.
Zawsze ściska, ale po jakimś czasie się to dopasuje. Bardzo dobrze, że chcesz kupić integrala 8)
Chcę kupić integrala ze względu na większe bezpieczeństwo oraz to że nie lubię gdy mi wiatr wieje gdzie się tylko da na twarz. W moim starym kasku gdy muszę jeździć z otwartą szybka nie raz miałem muchę w oku albo uchu :P
Dobrze, że tylko muchę. Ja raz osą dostałem.
Apropos Czy akski z agv są porównywalne jakością do Nolan'a, Shoei'a, czy Arai'a?
Kask ma być trochę ciasny bo się później rozbije i dopasuje do kształtu głowy.
Co do Naxy to słyszałem kilka narzekań na jakość tych kasków, na rysujące się szybki i na fakt, że strasznie w nich wiatr szumi. Poszukaj sobie testów w necie na pewno na jakichś forach o skuterach ludzie opisują te kaski.
Jak nie chcesz krocia wydawać to zastanów się jeszcze nad kaskiem LS2, mam kask tej firmy i są bardzo dobre, kolejny też kupuję LS2. Za 200zł byś miał już model z blendą, a za trochę więcej szczękowca.
Rad jest wiele, ale na pewno jak sobie trochę poczytasz przed kupnem, to Ci nie zaszkodzi :)
http://www.gdziemotorem.pl/index.php/porady-2/jak-kupic-kask/
Dzięki za chęci ale od 8 miesięcy mam już kask Naxy i nie narzekam. Nic nie wieje, nic nie ciśnie, szybka kasku bez rys.
Polecam Ci kask Naxy.
Sam mam takiego http://naxa.pl/kask.php?model=F13&foto=F13E_a i sobię go chwalę.
Przecież napisał że ma już kask 8 miesięcy, co za tym idzie już nie potrzebuje..
Temat jest do zamknięcia. Odpowiedź na swoje pytanie otrzymałem już 8 miesięcy temu.