Siemka !
Otą? mam mały pytanko do was.
Jak zamiećszczacie wałw karterach (czyli składanie po??wki silnika) to jak wy to robicie?
Chodzi mi o sposoby. Słyszałem żeby wsadzić wałz łożyskami juz nabitymi do zamrażarki, zaż kartery rozgrzaż pozniej wszystko samo wchodzi, ale mi się nie chce zabardzo wierzy? w takie rzeczy.
Jakich wy używacie technik, pomijając zbijanie karterów młotkiem bo ta opcja odpada już na starcie.
Pozdrawiam !
- rozgrzewam kartery
- wk?adam do nich łożyska (same wpadają, nie trzeba nic biż)
- wk?adam wałdo dużego karteru (można zamroziż, to sam wejdzie)
- nak?adam mały karter
- dociskam rękami
- skr?cam śrubami (jeżeli nie dostają śruby, to pukasz w mały karter gumowym młotkiem, lub zwykłym przez drewienko) NIGDY nie pukaj w waż, w kartery można jak najbardziej.
- gdy śruby dostają, skr?casz równolegle i kartery się ładnie dociskają
Oczywiście nie zapomnij o sylikonie
JacoPL napisał:
ale mi się nie chce zabardzo wierzy? w takie rzeczy.
Wierzy? nie musisz, to są zwykłe prawa fizyki
Ok thx ;] kartery poskladane niedlugo foty wrzuce na worklogu ;] pytalem się bo gosciu mi mowil zebym wszystko na sile pakowal i mlotem walil :roll:
Punkt dodany
Pozdroo !!
Koks napisał:
- wk?adam wałdo dużego karteru (można zamroziż, to sam wejdzie)
Zamroziż wałczy karter z łożyskamiż?
wałmrozimy a karter z łożyskami rozgrzewamy do ok 120 stopni
łożyska masz wbite wcześniej.
Zamrażasz sam wał i powinien ładnie wejść.
A jak rozgrzaż te kartery?
Suszark? można ale będziesz to robić cały dzień. Ja użyłem palnika do roztapiania smo?y na dach
ja kupiłem opalark?:
http://allegro.pl/item417405886_opalarka_1500w_verto_okazja_od_ss.html
Bardzo dobra sprawa
mały karter rozgrzewam 6 minut
duży karter- 9-10 min
i łożysko samo wpada!
zas mnie ostrzegali zeby za wszelk? cenę nie przegrzac karteru bo się wykrzywi
nie przegrzejesz!
Robiżem już kilka silników opalark? i żaden się nie skrzywiż
aluminum ma temperaturę topnienia 660 C, a opalarka ma 495 przy wylocie, czyli karter nie rozgrzeje się bardziej niż 550 C
aha no to lajt pewnie gosciowi chodzilo o to ze przy tak wysokiej temp aluminium robi się miękkie i to moze skrzywiż karter …
wszystko rób delikatnie, to nic nie skrzywisz, chyba, że był faktycznie to palnikiem rozgrzewał :mrgreen:
No palnikiem trzeba ostro?nie 30 s i duży karter rozgrzany ostro. A o mały się bażem i suszarką rozgrzeważem