Witam!
Otóż dużo ludzi stoi przed wyborem wariatora i głowią się który może być lepszy… czy Polini Speed Control czy Malossi Multivar… Też stałem przed tym wyborem a miałem już w swoim skucie Poliniego… postanowiłem więc kupić Malossi Multivar aby się dowiedzieć który jest lepszy…
Malossi Multivar
Zalety:
- Bardzo dobre wykonanie lepsze niż w Polini Speed Control
- Dobre osiągi + mega przyśpieszenie
- Do kompletu dodawana jest sprężyna centralna co prawda jest ona miękka pod seryjniaka
ale jest
- Cena niższa niż u konkurencji (Polini Speed Control)
- Łatwy do wyregulowania
Wady:
- Jeden komplet rolek 8.5g.
Dodatkowe Uwagi:
- Multivar lubi cięższe rolki …
Polini Speed Control
Zalety:
- Dwa zestawy rolek
- Dość dobre wykonanie lecz gorsze niż u konkurencji (Malossi Multivar)
- Przyrost mocy
Wady:
- Brak sprężyny centralnej w zestawie
- Mały wzrost v-max’u
- Dość wysoka cena :-/
Dodatkowe uwagi:
- Speed Control lubi lżejsze rolki…
Podsumowanie…
Ogólnie Malossi jest lepszy, lepsze wykonanie, lepsze osiągi teraz gdy miał bym wybierać Malossi czy Polini bez wahań wybrał bym Malossi Polecam go wszystkim którzy posiadają Peugeot’a Jet Force C-tech… Świetnie się sprawuje :!:
UWAGA!!
Wariatory były testowane w skuterze Peugeot Jet Force C-tech 2005r. i pisałem ten mały test/poradnik dla tych którzy posiadają właśnie tego skutera nie wiem jak będą te dwa wariatory zachowywały się w innych skuterach
Pozdrawiam!
a sorry niedoczytalem :lol:
Hmm Ja i tak raczej wezmę pollini, gdyż mi zależy głównie na mocy;)
Jak wolisz nei wiem jak to będzie u ciebie ale u mnie malossi dał więcej na przyśpieszeniu niż Polini i na v-max
Ten poradnik jest chyba dla kompletnie zielonych:P Wiadomo, że Malossi jest lepszy. Może ktoś by porównał Hebo NG i Malossi albo jeszcze Polini Super Speed, bo Polini Speed Control mimo to jest niższym w klasie wario
Hudy napisał:
Ten poradnik jest chyba dla kompletnie zielonych:P
To ja cię informuje że ty do nich należysz :lol:
Od kiedy to Speed COntrol jest gorszą klasą??? Multivar NG i SpeedControl to jest ta sama klasa.... częsci polini są bardziej produkwoane na przyśpieszenie ... a powiem ci że podobno najlepszy z tych 4 (dochdozi jeszcze superspeed) najlepsyz jest superspeed takei są pogłoski ale z SpeedControl multivar i super speed mój skuter najlepiej chodzi na multivar... zależy też wszystko do jakiego skutera sięto kładzie... słyszałem że keeway'e najlepiej chodzą na speedcontrol ... a według mnie jest tak:
1.Malossi Multivar
2.Polini SuperSpeed
3.Polini SpeedControl
4.Hebo NG <- to jest najtrudniejsze w regulacji
Nieprawda ze hebo ng trudne w regulacji… Ja mam w speedzie i dal przyspieche i v max i nie taki trudny w regulacji byl
ja nie mówię że jest trudne w regulacji tylko najtrudniejsze w regulacji z tych 4 … a na poziomie sport dla kogoś co ma troszkę oleju w głowie nie powinno sprawić zbytnio trudu
Nie chodzi o klasę racing, midracing, sport itd. Chodzi o klasę jakości:P I zgadzam się z tobą że SuperSpeed jest dobry:D POLINI Speed Control kładzie na prędkość… czytałem wiele artykułów i zawsze piszą że lepszy jest Malossi lub Hebo bo z nich można więcej wyciągnąć zarówno v-max i przyśpieszenie. Może dlatego Polini SC został zastąpiony SuperSpeedem, żeby była porządna konkurencja dla Malossi I brawo za wypunktowany wykres co jest najlepsze i argument dlaczego Hebo NG jest na 4 miejscu- bo trudne w regulacji :573:
Hebo NG jest wariatorem kompletnie do dupy nie nadaje się o codziennej jazdy obojętnie jak byś nie wyregulował i tak bd miało muły!! Sprawdzane na 3 twardościach sprężyn centralnych, 3 twardościach sprężynek i rolek co 0.2g w rozbieżności od 2.6 do 8.0g. Nigdy nie chodziło dobrze… zdecydowanie lepiej się spisuje polini i małossi
Na kazdym setupie wario będzie się zachowywac inaczej, mialem kilka wariatorów u siebie polini malossi jak i hebo no i u mnie najlepej sprawuje się polini ktorego obecnie posiadam hebo zdecydowanie najgorszy.
Adverion napisał:
Od kiedy to Speed COntrol jest gorszą klasą??? Multivar NG i SpeedControl to jest ta sama klasa… częsci polini są bardziej produkwoane na przyśpieszenie … a powiem ci że podobno najlepszy z tych 4 (dochdozi jeszcze superspeed) najlepsyz jest superspeed takei są pogłoski ale z SpeedControl multivar i super speed mój skuter najlepiej chodzi na multivar… zależy też wszystko do jakiego skutera sięto kładzie… słyszałem że keeway’e najlepiej chodzą na speedcontrol … a według mnie jest tak:
1.Malossi Multivar
2.Polini SuperSpeed
3.Polini SpeedControl
4.Hebo NG <- to jest najtrudniejsze w regulacji
I tutaj wypisujesz głupoty, Polini Superspeed to przeciesz wario klasy racing :lol: To wario konkuruje z multivarem mhr. I nic dziwnego ze lepiej Ci chodzi na multivarze jak ty nawet nie masz Sporta 70ccm
Aha ok sorrki mój błąd trochę się rozpędziłem i źle popisałem… zapomniałem że superspeed to klasa racing
Sam mam w roxie Polini Speed Control i nie jestem zadowolony. V-max się nic nie zmieńił a przyśpieszenie minimalnie lepsze. Ja polecam wario Malossi bo jest najlepsze jak dla mnie, bo daje duzo na przyśpieszeniu i na v-maxie.
a u mnie w keewayu tak było z malossi że nic nie dało to może zależy od skutera ;>
ciekawe jak to z kymco z wariem
Słyszałem od ludzi i od userów z tego forum że w keeway’ach więcej daje SC… ale u kolegi w huraganie Multivar zadziałał kozacko
Ja właśnie chce sprzedać Polini SC, a mam je z 3 miechy tylko. Jak ktoś by był zainteresowany kupnem to gg :4708880
Może i racja że zależy od skuta, ale także dużo od reulacji…