Witam. Natknąłem się na ten filmik i chciałbym się z wami nim podzielić:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=RHz8jqrUQok#!
Komentujcie.
Witam. Natknąłem się na ten filmik i chciałbym się z wami nim podzielić:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=RHz8jqrUQok#!
Komentujcie.
Zobacz kiedy ten filmik byl dodany :P
Racja ;/ Ale w polsce jeszcze sie z tym nie spotkalem.OstRy napisał:
Zobacz kiedy ten filmik byl dodany :P
Ja tez nie :) u nas pewnie dluugo czegos takiego nie bedzie :) Spodziewalbym sie tego dopiero jak kazdego "przecietnego Kowalskiego" bedzie stac na super markowego sportowego skutera i bedzie zainwaniac setka po miescie , a nie predo nadejda te czasy wiec mozesz spac spokojnie :)
ten film jest już dawno znany, i jest to zastosowane tylko w niemczech
Polski na to nie stać :)
Są w Polsce, ale praktycznie nieużywane. Poza tym mają je w większych miastach, słyszałem o Warszawie i Łodzi.
od dawna to mają(a w DE jeszcze dłużej, mofa 25kmh /motorower 45km/h), tylko że teraz cyfrowe a nie na tarczkę, ITD tego używa, kiedyś wersji na tarczę miała Policja gdy polonezami truckumi jeździli.
Czego ITD używa? Rolek do sprawdzania prędkości maksymalnej skuterów? ITD zajmuje się innego kalibru pojazdami a nie skuterami. To urządzenie jest genialne w swojej prostocie. Tarczka tachografu rejestruje maksymalną prędkość i jest dowodem.
spokojnie - tak to mają w niemczech :D, zanim w polsce to będzie, to jeszcze dużo minie
Problem zaczyna się wtedy, gdy odblokowanym motorowerem doprowadzimy do kolizji. Jadąc pojazdem bez uprawnień, nie działa wtedy polisa OC z motoroweru. Z funduszu gwarancyjnego ofiarze wypadku wypłacone zostanie odszkodowanie. Wszystkie koszty z tytułu odszkodowania będzie musiał kierujący motorowerem pokryć z własnej kieszeni. Nie daj Boże, jak ucierpi w takim wypadku osoba. Wtedy motorowerzysta w skrajnych przypadkach będzie musiał dożywotnio płacić rentę poszkodowanemu. Policja już zapowiada, że w chwili wejścia nowych przepisów zaostrzy kontrolę motorowerów i motocykli.
Dlatego blokadę prędkości ma się na przycisk.
komoornik napisał:
Dlatego blokadę prędkości ma się na przycisk.
Tak jest. Sam mam zamiar założyć sobie taką blokadę. Trzy odpowiednio połączone elementy i mamy blokadę obrotów : potencjometr, kondensator i przełącznik odpowiednio wpięty do modułu CDI daje nam świetną blokadę której można użyć w każdym momencie.
Dzisiaj sobie wypiołem kabelek od blokady aby wytestować skuter ;p Jechałem sobie 73kmh i nagle Niebieski Opel Vectra za mną i lizaczek ;p. Mam kartę motorowerową. Miałem szczęście bo trafiłem na spoko policjantów. Trochę pożartowaliśmy dostałem upomnienie i miałem pchać do domu;p popchałem kilka metrów , odjechali i ja sobie wsiadłem i dalej szalałem ;p
mofa? what the fuck?barteklodz napisał:
od dawna to mają(a w DE jeszcze dłużej, mofa 25kmh /motorower 45km/h), tylko że teraz cyfrowe a nie na tarczkę, ITD tego używa, kiedyś wersji na tarczę miała Policja gdy polonezami truckumi jeździli.