Witajcie :). Z racji tego, że jestem głupim gimbusem, który na temat pojemności i jej obliczania wie tyle co pies o ustawie dotyczącej wycinki drzew chciałbym się spytać was o coś co nurtuje mnie już od dłuższego czasu. Mianowicie: jak oblicza się pojemność skokową w silnikach spalinowych? :)
Pojemność skokową oblicza się mnożąc pole powierzchni przekroju poprzecznego cylindra przez skok tłoka.Jeśli chcesz policzyć pojemność do danego auta to mnożysz przez ilość cylindrów :)
Skok tłoka to nic innego jak powierzchnia pracy tłoka , czyli od jego najniższego położenia do najwyższego.
alez to zawinoles nie prosciej tak
innymi słowy mierzysz średnicę cylindra, dzielisz ją przez dwa aby uzyskać promień, podnosisz to do kwadratu, mnożysz razy liczba pi, i mnożysz razy skok
w zasadzie to wzor na pojemnosc walca
walca ktorego podstawa jest tlok a wysokoscia skok tloka
objętość walca + objętość komory spalania w głowicy
fajnie by bylo gdyby nie byla potrzebna komora spalaniabarteklodz napisał:
objętość walca + objętość komory spalania w głowicy
kolego pojemnosc to tylko co skazce tlok x srednica a komora spalania
sluzy do uzyska stopnia sprezania jaki dmuchnie nam tlok slowem im wieksza tym komprecha slabsza i odwrotnie im mniejsza tym komprecha wieksza
V= 3,14(czyli PI)/4*średnica cylindra do kwadratu(czyli 39mm)* skok tłoka( w przypadku skutera 41,4mm)/1000 =49,45605111cc
Często objętość skokowa mylona jest z objętością walca wewnątrz cylindra.
W przypadku AIRSALA 70 objętość skokowa wynosi 73,672.
like70 napisał:
V= 3,14(czyli PI)/4*średnica cylindra do kwadratu(czyli 39mm)* skok tłoka( w przypadku skutera 41,4mm)/1000 =49,45605111cc
Często objętość skokowa mylona jest z objętością walca wewnątrz cylindra.
tak się przyglądam i nie potrafię znaleźć różnicy między tym wzorem a objętością walca poza formą zapisu
"fajnie by bylo gdyby nie byla potrzebna komora spalania"
wiem
nie doczytałem że chodzi o skokową
Sory ale nie jestem za dobry z matmy jak mam cyl airsal i średnice 50mm to ile to w rzeczywistości
Dla przykładu obliczę pojemność dla mojego starego cylka..;
3,14 x 2,05cm(do kwadratu polowa srednicy tloka) x 3,92cm (skok)=
= 3,14 x 4,2025 x 3,92=
= 13,19585 x 3,92=
=51,727732 w przyblizeniu i zaokragleniu to ~ 51,73 ccm3.
bardziej juz wytlumaczyc juz nie potrafie chyba wiesz ze pi to 3,14
Przyznaję rację: pojemność skokowa = objętość walca w cylindrze
:) tak najprosciejlike70 napisał:
Przyznaję rację: pojemność skokowa = objętość walca w cylindrze