Pojazd jednośladowy 125 ccm a prawo jazdy kat. B.

Witam Serdecznie!
mam drobne pytanie, otóż planuję kupić motorower o poj. 125, tylko brak jest posiadanego prawa kat. A1, lecz ostatnio usłyszałem, iż w wielu krajach UE można jeździć 125-tkami posiadając tylko B.
Czy w polsce też takowa jest możliwość?

Pozdrawiam!

Nie ma.

Polski to nie dotyczy. Musisz mieć prawko A1.

P.S. Poj. 125cc to już nie motorower tylko motocykl ;).

Polecam zrobić prawko kat. A jeśli już wiek na to pozwala-nie jest to mega trudne, a się przydaje-będziesz mógł kupić coś o większej pojemności.

Vezyr napisał:

Polecam zrobić prawko kat. A jeśli już wiek na to pozwala-nie jest to mega trudne, a się przydaje-będziesz mógł kupić coś o większej pojemności.

generalnie mam 21 latek, lecz nie miałem styczności z pojazdami maszynowymi jednośladowymi.

To sądzę, iż ten sezonik chyba będzie warto rozpocząć delikatnie od 50cc by nauczyć się jeździć, a za roczek pociśnięcie do kat. A :D
tak było by najrozsądniej uważam :P

El_DreSSo napisał: lecz ostatnio usłyszałem, iż w wielu krajach UE można jeździć 125-tkami posiadając tylko B.
Czy w polsce też takowa jest możliwość?

Nie m czegoś takiego, jak ogólnoeuropejskie wspólne przepisy, jeżeli chodzi o prawko, oraz kwestie zdobywania takowego, oraz "zdolności prowadzenia pojazdów" w kwestii "zamiennej" (np. mając B możesz moto do 125 cm3).
Owszem, dotychczas w Niemczech (nie jestem pewny czy nadal) i kilku innych państwach UE (nie wszystkich), był przepis, że osoby posiadające prawo jazy KAT. B, mogą poruszać się jednośladami do poj. 125 cm3, ale PL się to nigdy nie dotyczyło (a szkoda).

Tu jako przykład tego "absurdu" podam, że często wystarczyło dla osób mieszkających przy granicy zachodniej, przekroczyć ją, aby stać się pełnoprawnym motocyklistą (i jakoś nikt z tego powodu na niemieckich drogach się nie zabijał, a w PL byłeś nadal kolesiem nie mającym uprawnień i co najwyżej mogłeś sobie pojeździć na 50 cm3, lub zrobić A).

Za angielską wikipedią:

"B licence holders in Czech Republic (only motorcycles with automatic transmission), Italy, Latvia, Slovakia (after two years and only motorcycles with automatic transmission), Spain (after three years), Portugal (after two years) and Belgium (only with a Belgian Driving Licence, after two years) are allowed to drive motorcycles not exceeding 125cc within the respective countries. In Austria (after five years, training of 6 hours), France (7 hours) and the United Kingdom (Compulsory Basic Training), a practical training without exam is needed for B licence holders."

Źródło: http://en.wikipedia.org/wiki/European_driving_licence

Czy kiedyś nasz polski ustawodawca też sprawi taki prezent posiadaczom kat. B.? :)

Nie, Pozbawili by się dość sporego napływu hajsu więc po co mieli by to robić? :)

Zapewne będzie tak jak piszesz, choć z drugiej strony trudno przewidzieć decyzje naszych parlamentarzystów. Prędkość na drogach ekspresowych i autostradach też została podwyższona i należy do najwyższych w Unii, choć stan naszych dróg i ilość autostrad pozostawia wiele do życzenia.
Dodać należy, że w 2002 r. Ministerstwo Transportu, Innowacji i Technologii Austrii wystosowało zapytanie do władz krajów UE , czy zasady uznania kat. B dla motocykla o poj. do 125 cm2 mogłyby również znaleźć uznanie w innych krajach członkowskich Unii. Odpowiedź przyszła głównie od tych krajów, w których uznanie B = 125 cm3 obowiązuje.
Zresztą, zgodnie z art. 6 ust. 3 Dyrektywy nr 2006/126/WE z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie praw jazdy:

"W odniesieniu do kierowania pojazdami na własnym terytorium państwa członkowskie mogą przyznać następującą równoważność kategorii:
a) prawo jazdy kategorii B uprawniające do kierowania motocyklami trzykołowymi uprawnia do kierowania motocyklami trzykołowymi o mocy ponad 15 kW, o ile posiadacz prawa jazdy kategorii B ma co najmniej 21 lat;
b) prawo jazdy kategorii B uprawnia do kierowania motocyklami kategorii A1. W związku z tym, że niniejszy ustęp zachowuje ważność tylko na terytoriach państw członkowskich, nie zamieszczają one na prawie jazdy adnotacji o uprawnieniach do kierowania tymi pojazdami."

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:403:0018:0060:PL:PDF

Jak zatem widzimy, nie jest to zapis obligujący kraje do wprowadzenia takich zasad, ale pozostawiający im pełną swobodę w tym zakresie. Stąd jest jak jest - nie tylko w Polsce, ale i w dużej części państw członkowskich UE. Szkoda. :(

Wzrosłaby z pewnością sprzedaż motocykli i skuterów 125 cm3 (aktualnie mało popularna pojemność), choć znając życie i te sprzęty zaczęto by w Polsce odblokowywać. :)

Odgrzebuję ten wątek, ponieważ nie znalazłem innego, bardziej adekwatnego, a post powyżej fajnie nawiązuje do europejskiej dyrektywy i do mojego pytania. Pytanie brzmi, czy prawa jazdy kat. B innych państw członkowski EU uprawniają do kierowania motocyklami klasy 125 ? (uwzględniam tu posiadanie takiego prawa jazdy co najmniej 3 lata) ?

Ustawa o kierujących pojazdami, określa w art. 4, ust. 1, pkt. 2, lit. c, że wydane za granicą, krajowe (znaczy tamtejsze, np. austriackie) prawo jazdy, jest dokumentem stwierdzającym posiadanie uprawnienia do kierowania /…/ pojazdem silnikowym. Dalej w art. 5a określony jest zakres uprawnień do prowadzenia pojazdów tegoż prawa jazdy - “stwierdza posiadanie uprawnienia do kierowania pojazdami na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w zakresie określonym w tym prawie jazdy i umowie międzynarodowej, której stroną jest Rzeczpospolita Polska.

Co jest powyższą umową ? Dyrektywa 2006/126/WE ? Jesli tak, to
prawo jazdy kat. B nie uprawnia do kierowania motocyklami klasy 125cm³ poza krajem wydania prawa jazdy (gdzie istniejæ ewtl. dodatkowe regulacje, np. B196 w Niemczech, B110 w Austrii …). Art 6, ust. 1, pkt 6, potwierdza zakres uprawnień kat. B. w porównaniu z w/w dyrektywą.

Art 6, ust. 3, pkt. 4, lit. a, rozszerza zakres uprawnień prawa jazdy kat. B na terenie Polski o motocykle klasy 125cm³. I teraz najważniejsze ! Czy owe rozszerzenie dotyczy tylko praw jazdy kat. B wydanych w Polsce, czy obowiązuje także dla praw jazdy kat. B wydanych w innych krajach EU - czyli niejawnie rozszerza ich uprawnienia ?

Tak, dotyczy także praw jazdy wydanych w innych krajach. Tak samo jak na naszym “B” możesz jeżdzić w krajach gdzie na ichnim “B” jest taka możliwość (z ew. dodatkowymi obwarowaniami).
Mało tego możesz przyjechać z “B” z państwa gdzie to “B” nie daje takich możliwości ale w PL możesz sie legalnie 125 na takim prawku poruszać.

To by była swietna wiadomość :grinning:

Nie do konca. Np. Niemczech i w Austrii na 100% nie. W Czechach z tego co wiem tylko na 125-tkach z automatyczną skrzynią biegów.

Jesli tak, to byłoby to sprzeczne z cytowanym przeze mnie powyżej art. 5a ?

Przecież napisałem “z ew. dodatkowym obwarowaniem”.

Co do ostatniego punktu. Nie wiem czy jest to sprzeczne lub gdzies dopuszczone ale w praktyce jest to honorowane bez mrugnięia okiem i nie znam ani jednego przypadku w którym by kogoś ukarano -wiec dyskusja chyba raczej taka akademicka.

Czyli jeżeli masz “B” wydane w jakimś kraju Unii to w innym kraju Unii masz takie uprawnienia jakie w tym kraju daje ci “B”. Wiec jakby w niektórych przypadkach rozszerza uprawnienia a w innych je redukuje. Jakby uznawana jest sam fakt posiadania “B” a nie tego co w kraju wydania oznacza to też ekstra. Kluczowe są przepisy w kraju który odwiedzasz i do nich musisz się dostosować i przed wyjazdem najlepiej dowiedzieć.

Fakt napisałeś, to ja źle zinterpretowałem to co było w nawiasie :innocent:

No i właśnie dlatego się zastanawiam, po co w ustawie znajduje się art. 5a (cytowany powyżej) ?!? Jeśli się tam znajduje, to ma jakieś znaczenie. Przecież nie jest tam po to, żeby go ignorować ?

Znam opinie, że prawa jazdy kat. B z innych krajów członkowskich EU są honorowane w Polsce. Tylko czy wynika to z jakiejś podstawy prawnej czy tylko z ogólnie przyjętego zwyczaju. Nie chciałbym być tym jednym procentem albo promilem przypadków, kiedy mi ktoś wymusi pierwszeństwo a jego ubezpieczyciel OC powie, o pan to przecież wcale nie miał uprawnień do prowadzenia motocykli 125 na terenie Polski …

https://info-car.pl/new/aktualnosci/1632

Wartościowy tekst :+1: Pozwolę sobie zacytować fragment …

Prawo jazdy wydane we wspomnianych państwach jest tak samo ważne we wszystkich pozostałych. Tożsame są uprawnienia oraz ich zakres, ważność dokumentu itd. Należy jednak zwrócić uwagę na niektóre uprawnienia szczegółowe, które wynikają z prawa obowiązującego na terenie danego państwa na mocy lokalnych ustaw lub rozporządzeń. Chodzi o przypadki takie jak np. nasze prawo do jeżdżenia motocyklami o pojemności do 125 cm³ po trzech latach od uzyskania prawa jazdy kategorii B. Podobne lub inne przypadki szczegółowe, niewynikające wprost z definicji posiadanych kategorii prawa jazdy, nie obowiązują poza państwem, które wydało prawo jazdy. Pozostałe kwestie się nie zmieniają. Oznacza to, że każdy obcokrajowiec (lub Polak, który zdobył prawo jazdy za granicą), który jest obywatelem Unii, albo państwa zrzeszonego w EFTA, może bez dokonywania żadnych formalności przyjechać do Polski i korzystać u nas ze swojego dotychczasowego prawa jazdy.

Tylko ja dalej nie mam pewności. Niby tożsame są uprawnienia i ich zakres, jednak szczegółowe przypadki które nie wynikają wprost z definicji posiadanej kategorii, nie obowiązują poza państwem, które wydało prawo jazdy. Zatem prawo jazdy wydane np. w Austrii zawiera uprawnienia szczegółowe ważne na terenie Austrii, polskie prawo jazdy - na terenie Polski. Ale czy austriackie prawo jazdy zawiera uprawnienia szczegółowe wynikające z polskiego ustawodawstwa ?

BTW, dzięki za zainteresowanie się tematem :+1:

tak, ponieważ one wynikają z honorowanej kategorii a nie z kraju pochodzenia

To po jaką cholerę w ustawie zawarty jest art. 5a ?
I jak się ma do art 6, ust. 3, pkt. 4, lit. a) ?

Otrzymałem odpowiedź na moje wątpliwości od Komendy Głównej Policji (Biuro Ruchu Drogowego - Wydział Opiniodawczo-Analityczny):

/…/wskazany przez pana artykuł (5a) nie ma w powyższym przypadku zastosowania, ponieważ dotyczy krajowego prawa jazdy, określonego w umowie międzynarodowej, której stroną jest Polska (art. 4, usr. 1, pkt. 2 lit. d). Chodzi tu o umowy dwustronne, zawierane przykładowo w sprawie wzajemnego uznawania międzynarodowych i wymiany krajowych praw jazdy umawiających się stron.

Zatem ma on zastosowanie tylko dla praw jazdy wydanych w krajach innych niż kraje członkowskie UE.

Dla praw jazdy wydanych w krajach członkowskich UE, Konfederacji Szwajcarskiej lub państwie członkowskim Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) – stronie umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym (Islandia, Liechtenstein, Norwegia) ma zastosowanie art. 6, ust. 3, ptk. 4, lit. a.

a z polskiego na nasze bez potrzeby czytania 4 ustaw. możesz wyjaśnić co to oznacza w praktyce?