Podświetlenie podwozia LED, czy legalne - policja

Chce załozyć 20 centymetrowy biały pasek led pod skuterem , z którego światła podało by na podłoże.

To zabronione ?
Policja sie przyczepi ?

Ry8Pomocy napisał:

To zabronione ?
Policja sie przyczepi ?

Tak

może to niezbyt zgodne z prawem ale wg mnie policja się nie przyczepi ;)

Jak się będzie afiszował z takim światełkiem to się przyczepi. Straci dowód rejestracyjny, albo będzie rwał kable przy patrolu. Skutery są zazwyczaj kontrolowane w związku z wykroczeniem, do statycznej kontroli sporadycznie, ale z takimi lampkami może wpaść w oko. Ale z drugiej strony jak ktoś ma pecha to dowód poleci za niehomologowany wydech, więc jeszcze światełka nie zrobią różnicy...he he

Przyczepią się, ja mam ale używam tylko poza drogami, ewentualnie na jakiś lansowy przejazd o 23.00

Jak mieszkasz w dużym mieście to bankowo się przyczepią. Ja mam często kontrolę ze względu na zamontowane lampy obrysowe. Zawsze patrzą czy mają homologację , poprostu przyciąga to uwagę.

A znajde taki pasek led żeby w moim skuterze siedząc był zgodny z prawem czy raczej powinienem miec nozyczki i taśme izolacyjną przy sobie zeby rozcinac i sklejac ?

Na podświetlenie podwozia nie ma legalnych lamp:)

elloco napisał:

Jak mieszkasz w dużym mieście to bankowo się przyczepią. Ja mam często kontrolę ze względu na zamontowane lampy obrysowe. Zawsze patrzą czy mają homologację , poprostu przyciąga to uwagę.

To u nas w Bydgoszczy kontrolują skutery bez powodu ? Nigdy się z tym jeszcze nie spotkałem. Mnie jeszcze ani razu nie zatrzymali tak na kontrolę.

No nie bez powodu , poprostu ja mam małą choinkę na skuterku ale na homologowanych lampach i zgodnie z normami więc kończy się na rutynowej kontroli :)

elleco nie bredz nic co nie jest ujete w kodeksie jako oswietlenie pojazdu nie moze byc montowane, a jak chodzi o homologacje to jest wymagana na swiatla ktore moga byc montowane

Mój znajomy został zatrzymany przez policję, ponieważ miał zielone światła postojowe w skuterze, nie wiem po co je zakładał, ale został skierowany na przegląd i tymczasowo zabrano mu dowód...

Co do świateł led w skuterze. Znam dwie osoby, które zrobiły podświetlenie na przełącznik, tak jak mówi Im_Jurek, żeby nocą się przejechać albo na postoju w nocy przyciągał uwagę. Nigdy nie zostali złapani przez policję, więc akurat nie wiem co grozi za takie coś, ale w najgorszym przypadku coś czuję, że też zostałby zabrany dowód i na przegląd...

marbryl1 napisał:

elleco nie bredz nic co nie jest ujete w kodeksie jako oswietlenie pojazdu nie moze byc montowane, a jak chodzi o homologacje to jest wymagana na swiatla ktore moga byc montowane

A czytałeś co napisałem? Jeśli chodzi Ci o to że na aucie mogą być zamontowane źródła światła które zostały przez fabrykę zamontowane to jesteś w błędzie.Homologacja dopuszcza lampy zgodnie z przeznaczeniem i zastosowaniem.
W takim wypadku powiedz mi jak to jest że jeżdżą choinki na autach ciężarowych? Sam kilkoma jeździłem i nigdy mi policja ani ITD nie zabrało dowodu, a zwłaszcza ITD lubi się czepiać o wszystko.Brak bocznych obrysówek na na którejś stronie naczepy już może skutkować zabraniem dowodu , a co dopiero jak by zabierali za oświetlenie pojazdu.Jasną sprawą jest że nie można z przodu żółtych lub czerwonych lamp montować , każde mają swoje miejsca i zgodnie z tym można je rozmieszczać.