Jak w temacie - nieco rozeznałem temat, przeczytałem kilka artykułów, forów, nawet zamocowałem już uchwyt z ładowarką i zdjąłem klosz lampy, pociągnąłem przewód… stanęło na podłączeniu pod żarówkę postojową, ale ja z żadnego forum nie rozumiem w jaki sposób mam te cholerne kabelki przymocować i do czego dokładnie?
Końcówki przewodu od ładowarki to okrągłe, pozłacane zakończenia. Żarówka mijania/drogowa jest podłączona kostką do klosza, postojowa jest cała zaizolowana (tak to dla mnie wygląda, nie znam się na elektryce nic).
Pytanie brzmi w jaki sposób mam podłączyć te okrągłe końcówki i do czego dokładnie w tej żarówce postojowej? Nałożyć na kable?
Po pierwsze nie masz w motocykl lub skuterze na 99% czegoś takiego jak “żarówka postojowa”.
Masz co najwyżej żarówkę pozycyjną. To drobna różnica.
Bardzo często w motorowerach i tańszych 125cm światła pozycyjne zapalają sie dopiero kiedy sie uruchomi silnik bo są zasilane ze specjalnej cewki oświetleniowej w prądnicy. No i wtedy masz problem bo pod taką żarówkę nie podłączysz żadnej ładowarki gdyż jest tam prąd zmienny.
Wtedy sie musisz podpinać pod tą część instalacji gdzie płyie prąd stały (stacyjka, klakson, światło stop, zaciski akumulatora, kierunki, klakson).
Chyba że masz światła które sie zapalają nawet wtedy kiedy silnik jest zgaszony. Wtedy nie wiem w czym masz problem - żarówka ma plus i minus i ładowarka ma kabelki plus i minus. Trudno sie pomylić. Tyle że ładowarka bedzie ci działac tylko kiedy bedziesz miał włączone światła.
Ale że nie napisałes łaskawie co to za konstrukcja to nie wiadomo co masz wiec ci przybliżam dwa możliwe warianty. Niestety żeby coś do instalacji podłaczyć to jakieś minimum wiedzy trzeba mieć.