Po dodaniu Gazu do polowy dusi sie a po odkreceniu manetki na full jedzie

Poprawka. Albo wadliwy tlok albo pierscienie. Pierscienie sie ze soba nie stykaja na tloku, a jak wyjelismy pierscienie z tloka i wsadzilismy do cylindra to luzy mial niesamowite…

No i okazalo sie… Ze jest to samo co wczesniej. Ale sie nie poddalem… On nie byl zalewany… tylko mial za malo paliwa… Wiec zeby to zrobic. Zeby lepiej paliwo zasysal a dostawal mniej powietrze, zalalem filtr powietrza troszke olejem… I wszystko sie naprawilo… Dysza 75 regulacja i jest ok. Wiec jak ktos kiedys bedzie mial takie same objawy, proponuje zobaczyc trik z filtrem.

nie zalewa się filtra olejem jezeli materiał filtra nie jest do tego przystosowany.
Jezeli ma za mało paliwa to daje się większa dysze a nie robi jakies cyrki z filtrem. Stożek najcześciej wymusza większą dysze bo silnik ma mniejsze opory ssania - za to bardzo czesto na stożku nie można silnika wyregulować… zresztą w 50cm to stożek daje głównie hałas.
Oliwa ci wyschnie lub filtr straci właściwości i zła regulacja bedzie sie pogłebiać i zaraz bedziesz zestaw wymieniał znowu.
Rób jak trzeba a nie usiłujesz odkrywać mechanike na nowo.

Mam jeszcze dysze 80tke. Ale z ta dysza tez juz testowalem i byla lipa.

ale na złej kompresji. a teraz masz wysoką

Dzisiaj zamontuje jak mi czas i pogoda pozwoli dysze 80tke i stozek gabkowy bo mam ten metalowy co dostalem z gaznikiem. A czytalem na tym forum w innym temacie ze nie ma mozliwosci dobrze wyregulowania gaznika przy tym stozku metalowym.

Po wymianie filtra stozkowego na gabkowy i zmianie dyszy na 80 i godzinowej regulacji na cieplym silniku. Dalej sie dusi… Ja juz nie mam sily na to… Pomocy!!! Swieca czarna… Jestem zielony. Czy swieca popielata czy czarna to ciagle ten sam obiaw… Przy 30%-50% sie dusi…

jaki masz cylinder (dokładnie)
jaki masz wydech
jaki masz gaźnik (średnica na przepustnicy)
jaką masz w nim dysze główną i dysze wolnych
jaki masz filtr

Tyle przepisywania i nie dodalo posta… Ehhh… Pewnie to ze linki byly…

Gaznik: Wymiary:

Średnica zew. od strony filtra: 35mm,
Średnica wew. od strony filtra: 31,5mm,
Średnica zew. od strony cylindra: 24mm,
Średnica wew. od strony cylindra: 19mm,
Szerokość gaźnika: 85mm.

Cylinder Moretti:

średnica cylindra: 47 mm,
wysokość całkowita cylindra: 87,4 mm,
wysokość cylindra bez tulei: 64 mm,
średnica zewnętrzna tulei: 51,5 mm,
rozstaw otworów po przekątnej: 71 mm,
sworzeń: 12 mm.
(Do tego cylindra dostalem dodatkowo dysze 80)

Filtr gąbkowy :
średnica wewnętrzna gumy mocującej: 35 mm,
średnica górnej części obudowy: 89 mm,
wysokość obudowy: ok. 88 mm,
wysokość całkowita: ok. 140 mm.

Wydech:
tłumik sportowy 2T

Opis ogólny:

konstrukcja odblokowana,
wysoka jakość oraz trwałość wykonania,
tłumik kompletny w zestawie z kolankiem,
wersja sportowa o powiększonym przelocie nadającym ładne brzmienie,
końcówka tłumika pokryta chromem.

Dysze posiadam 80/75/70/65 i jakies 3 bez opisu.(na ta chwile teraz siedzj 75)

Dysza wolnych obrotow jest mi nie znana z wymiaru. Ale potwierdzic moge,ze na wolnych obrotach chodzi rowno i nie gasnie.

Ide walczyc dalej… Nie poddam sie tak latwo…

Rolki w wariatorze moga miec cos wspolnego z tym duszeniem sie na srednich obrotach? Poniewaz jak zdjalem pasek napedowy to nie mam tego duszenia sie i silnik zajebiscie chodzi.

O ile problem leży w gaźniku to:
Niski przedział obrotów (0% do 25%) - dysza wolnych obrotów
Średni przedział obrotów (25% do 50%) - iglica
Wysokie obroty (50% do 100%) - dysza główna
Poprzez te procenty powyżej mam na myśli ilość przepływającej mieszanki i moment, w którym dana dysza/iglica zaczyna funkcjonować.
Standardowy 50cc przy gaźniku poniżej oraz puszce z filtrem gąbkowym

• średnica przepustnicy: 16 mm
  • średnica zewnętrzna od strony filtra: 38 mm
  • średnica zewnętrzna od strony króćca: 28 mm
  • średnica wewnętrzna od strony króćca: 18 mm
    Działa u mnie na dyszy głównej 78 i wolnych 28 jak pamiętam. Poluje jeszcze na dyszę 75 ale dotąd bezskutecznie. Na dyszach 80 oraz większych często się dusił, świeca czarna i liczne problemy przy nagłym zatrzymaniu na skrzyżowaniu (przelewał się). Z osiągami też było raczej średnio. Na dyszy 78 jest znacznie lepiej, na dyszy 72 mało testowałem ale możliwe, że latem będzie idealnie bo wtedy potrzebna jest mniejsza dysza.

Oprócz tego nie wiem czy wiesz ale na gaźnik wpływa też wysokość nad poziomem morza. Inne zasady doboru dysz będą panować na wysokości 100metrów a inne jeśli mieszkasz w górach (wtedy dysze są z reguły większe) a wynika to z tego, że powietrze jest rozrzedzone na większych wysokościach, stąd potrzeba większych dysz. Jak zjedziesz z 1000mnpm w doliny to się zdziwisz, bo skuter może zacząć źle działać i odwrotnie również - bo nie da rady działać silnik przy za małych dyszach w górach.

Czasem warto wymienić więc jakąś dyszę albo skontrolować czy iglica nie jest krzywa. Czasem warto wymienić nawet cały gaźnik (zależy co kupiliśmy i za ile).
Wiele też zależy od tego na ile poprawnie złożyłeś cylinder, tłok oraz głowicę.
Bywa, że te elementy albo ktoś źle dobiera (np za duża albo za mała głowica) a bywa też, że zestaw cylinder i tłok są po prostu tragicznej jakości (złe wymiary), a na koniec oczywiście może być niepoprawny montaż co można zweryfikować pomiarem sprężania. Uzbrój się w cierpliwość i grzeb dalej a jeszcze lepiej dokup sobie książkę “Skutery chińskie tajwańskie koreańskie” - taki poradnik/podręcznik napraw skuterków. Ma na tyle dużo informacji, że można coś samodzielnie naprawić i zrobić to poprawnie zamiast na chybił trafił w kilku podejściach. W dodatku wiedza Ci pozostanie w głowie, zaoszczędzisz na naprawach u kogoś innego i wiele z tych informacji jest na tyle uniwersalnych, że gdybyś chciał mieć większy jednoślad to też z powodzeniem metody z książki użyjesz w przyszłości do naprawy nawet jeśli nie będzie to już skuter.