Pierwszy skuterek 50 ccm.

Witam was serdecznie !

Chciałbym sobie zakupić na wakacje i rok szkolny skuter o pojemności 50cc. Mam 16 lat, 196 wzrostu i waże około 70 kg. Mam do wydanie plus minus 4000 złotych. Chciałem się was zapytać jaki skuter byłby odpowiedni do moich proporcji. Mam także problem z wyborem chińczyk czy markowy... Zastanawiałem się nad Gerila Runner, Romet 767 i Kymco S8. Troche szukałem po forach i nie mogłem znaleźć dla siebie odpowiedniego tematu. Jeżeli macie jakieś propozycje dla mnie z chęcią poczytam

Pozdrawiam Was serdecznie

Szon !

Romet odpada na starcie, Gilera może być droga w obsłudze ale to Kymco S8 wydaje się (według mnie) odpowiednie. Za tę cenęznajdziesz dobrą używkę. Musisz tylko poszukać. Zainteresuj się też Kymco Nexxon. Sam miałem na niego ochotę ale niestety - nie ma płaskiej podłogi.

Kymco Nexxon odpada nie podoba mi sie że nie ma podłogi ;( Lecz czemu Gilera bedzie droga w utrzymaniu ?

Ceny części są dość wysokie. I to 2T więc spalanie niby wyższe niż w 4T plus dobry olej do mieszanki.

Jedynie Kymco Dink, Bet&Win lub Peugeot Elyseo/Eystar z lepszej półki niż chińczyki dadzą Ci jako taki komfort. Reszta jest mała :)

Ale przecież Gilera Runner jest z wyższej półki więc aż tak się nie powinna psuć mam rację ?

Jak kupisz nówkę to możesz wymagać, ale z Twoim budżetem to już będą bliżej komunii te sprzęty niż chrztu :)

za 4 tysiące spokojnie wyrwiesz dobrego peugeota speedfight 2 lub jet force. 2006-2009 Rok bez problemowo i z przebiegiem ok 5-10 tys. Fajnie jezdzą jak na 50cc tylko spalanie jest ok 4-6l na 100km (Wszystko zalezy od sytylu jazdy)

Hehe fajnie to określiłeś ;D Znalazłem taką Girele z przebiegiem około 4 tyś. KM to dużo jak na taki sprzęt ? Można więc oczekiwać od tego sprzętu że jeszcze pojezdzi trochę ? Serwisowany był przy 3 tyś KM. Kiedyś miałem na oku tylko Peugoty Speed Fight'y a teraz te Runnery ;)

Chłopie masz prawie dwa metry wzrostu, podobnie jak ja, napisałem Ci co ma sens w Twoim przypadku. Chcesz wyglądać jak na psie? Poza tym Gilery to dobre sprzęty, tylko musisz sobie przed zakupem sprawdzić ten konkretny egzemplarz, żeby nie kupić np. jakiegoś truchła robionego na chińskich częściach itd.

Rozumiem dzięki za pomoc jakbym miał jeszcze jakieś pytania to będę pisał w tym temacie :)

A co myślicie o tym ? http://olx.pl/oferta/gilera-runner-50-sp-okazja-CID5-ID6a2sR.html#73802e47b1

Miałem ten sam problem, nie chciałem wyglądać jak słoń na skuterze i sprawdzałem chyba wszystkie markowe jednoślady bo chińszczyzny nie chciałem. W końcu kupiłem w 2012 r. właśnie nowego Runnera w salonie, też rocznik 2010 (może taką opcję jeszcze rozważ bo można dostać dobry upust na starszy rocznik) i do dziś nic nie musiałem wymieniać. Przejechane prawie 4 tyś. km. Byłem mile zaskoczony kiedy po zimie palił od pierwszego strzału. Mam 190 cm tak, że krasnalem nie jestem i nie wyglądam na niej źle, waga 82 kg tyle, że wiosen na karku 2 razy więcej :).

Zalety:
idealny dla jednej osoby
duży a nie za duży,
zwinny,
właśnie dzięki 2T bardziej zrywny w stosunku do 4t, spokojnie na światłach możesz stawać na pole position :)
v max około 85 km/h
sportowy wygląd

Wady:
odczuwalny spadek mocy po zabraniu pasażera ale w zasadzie większość tak ma

Niedługo będę zmieniał na Yamahę x-max 250, więc będzie na sprzedaż :)

Obieram rękami podpisuję się pod Gilerą

I o taką wypowiedz mi chodziło :) Nie byłem pewien co do tego Runnera ale teraz mnie przekonałeś. Mam do Ciebie pytanie Fortran ile dałeś za tą Gillere ?

O ile dobrze pamiętam to 9 tyś. Wiem - to nie 4 tyś. ale trzeba brać pod uwagę też gwarancję i 2 lata spokoju a w cenie dostałem dodatkowo, przegląd i ściągnięcie blokady. To w sumie też nie mało bo kilkaset złotych.

Wspomniałeś wyżej że sprzedajesz skuterek i jestem zainteresowany kupnem jego tylko jaka cena ?

Dziś byłem sprawdzić Peugeot'a JetForce 50cc i powiem wam że jest bardzo ładny tylko jest jeden minus mam za długie nogi i kolanami zahaczam o kierownice i mam do was takie pytanie czy jakbym siadł na Gilerce to był by ten sam problem ? W mojej miejscowośći nie ma ani jeden Gilery a nie chce nigdzie jechać więc pytam Was :)

ref

Pisałem Ci jakie modele Tobie podejdą to się nie słuchasz....

Cześc podam linka i niewiem czy tym prostownikiem można ładowac akunulator do skuteru 50ccm cpi popcorn podam link prosze powiedzieć czy tym można ładowac akumulator w skuterze http://allegro.pl/ladowarka-akumulatora-prostownik-quad-skuter-12v-i4414675228.html