Pierwszy skuter

Witam wszystkich użytkowników.Dokładnie za 7 dni będe miał 13 lat.
I mam pytania czy w tym wieku mogę wyrobić kartę motorowerową.Jeśli tak to jak.Słyszałem że zdaje się egzamin na policji.Myślę że to nie byłby problem bo z kartą rowerową że tak powiem poszło mi śpiewająco.I oczywiście jaki skuterek z silnikiem 50 .Mój fundusz wynosi 3 tys max 4.Zależy mi żeby wyglądał jak ścigacz.Musi mało palić i żeby nie było z nim dużo problemów w sprawach technicznych.zastanawiam się nad zipp pro 50 albo coś w tym desingu http://www.junak.com.pl/motocykle/dane-techniczne/901-sport/ .Może być używany.Podajcie mi dokładnie modele godne uwagi.Mój wzrost ok.170 waga 85

jachuk1 napisał:

.Myślę że to nie byłby problem bo z kartą rowerową że tak powiem poszło mi śpiewająco.

Z tym to raczej nikt nie miał problemu. Na egzaminie na kartę rowerową wystarczyło przejechać 50m z czego połowa z lewą ręką puszczoną a druga połowa z prawą ręką puszczoną. Co do sprzętu to wydaje mi się że Zipp Pro 50 lub Junak 901 na początek będą ok. Z kartą motorowerową musiałbyś iść na policję się zapytać czy coś takiego organizują. Ostatnio byłem na rozpoczęciu sezonu Dawcy Uśmiechu i tam dało się zdać kartę motorowerową więc poszukaj czy w Twojej okolicy nie ma czasami za kilka dni podobnych imprez w której to dało by radę taki egzamin zdać. Wracając do sprzętu to jeśli znasz jakieś podstawy mechaniki i wiesz jak przykręcić śrubę to z naprawianiem takich sprzętów nie powinieneś mieć problemów a w razie czego jest forum.

To się tylko tak wydaje bo ja jechałem niesprawnym rowerem który nie hamował.Takich imprez napewno nie ma.Chociaż umiem przykręcić to i owo to jednak wole mieć takiego co mi się nie popsuje.Poczekam na pomoc innych kolegów może mi coś doradzą.

W podanym budżecie możesz możesz mieć cieżko się zmieścić z nowym sprzętem, z używanych możesz popatrzyć jeszcze na Yamachę TZR50 (choć tu będzie też ciężko znależć okazję) .
Jeśli zmienił byś nieco zapatrywania na "klasę" motoroweru i rozpatrywał coś w stylu "naked" to masz znacznie więcej modeli.
Rozumiem, że optycznie chciałbyś "rasową" maszynę (100 pkt do lansu), ale pamiętaj, że to tylko 50 ccm i do ścigacza ma tylko zbliżony wygląd (po za tym kółka niemal jak w rowerze i dźwięk kosiarki:)).

O ile nie znam tej maszyny to w cenie 3999 masz tu przykładowo całkiem ładny motorowerek i masę dodatków
http://moto.allegro.pl/nowy-motorower-romet-zetka-z-50-dodatki-dostawa-i2293291078.html

ta Zetka nie jest zła tez się na nią szykuje lub na bartona sprinta duzy zetka chyba troszkę krótsza i duże koła dzwiek tez ładny basowy

Ja na twoim miejscu nie wydawałbym tyle na 1 skuter bo po miesiącu i tak bd caly porysowany wiem to z moich doswiadczen gdyz moj sprzedalem po roku :) na scigacz tez bym sie nei napalał najlepszym wyjsciem wg mnie będzie dla Cb Barton tzr 50 n fighter 50 to całkiem fajne nakedy ze zrywnym silnikiem idealne na początek ;]

Chyba zdecydowałem. Wezmę Junaka 901 ale wersje sport.Chyba niczym się nie różnią tylko wyglądem a wiadomo zależy mi na tych 100 punktach do szpanu ;-). To teraz co z tą kartą.Muszą coś za nią płacić jak chce szybciej wyrobić na policji.Jak ten egzamin będzie wyglądał.Czy będzie praktyka.Proszę o pomoc tych którzy mają z tym jakieś doświadczenie.
Ło bym zapomniał czy na tym 901 sport wygodnie się jeżdzi bo jeśli nie to biorę zwykłą 901 albo zetke.

Jak już musisz to bierz sport, w zwykłej wygląda jakby coś odpadło pomiedzy silnikiem a widelcem:)

Junak 901 silnik 4-suwowy, 3,3 KM przy masie własnej ponad 130kg ta maszyna osiągnie maksymalnie 50km/h. Jakość chińskich podzespołów zapewne spowoduje, że pierwsze plastiki popękają już przy kilkuset kilometrach przebiegu.
jachuk1 - nie zastanawiałeś się nad maszyną z firmy Keeway albo lepiej Kymco? Te firmy gwarantują przynajmniej jakąś jakość. A i nie imitują czegoś czym nie są.

A ta zetka co kolega podał link do aukcji.Narazie to mój pierwszy skuter.Narazie tylko będe nim po mieście zasuwał i na treningi.

jeśli chcesz wybrac zipp`a pro 50 to nowy kosztuje ponad 4tys zł tak samo junak z mniejszej ceny to zipp neken lub barton podobny nie pam ietam modelu ;D albo romet zetka 50 / rr50 jesli sobie dolorzysz to ja bym bral zippa pro 50 albo rometa rr 50

Jednak się zdecyduje na zetke bo przy tym "ścigaczu" trzeba być nachylonym i po dłuższej jeździe plecy bolą.Sprawa techniczna załatwiona to teraz czas na papiery.Powiedzcie ile zapłacę jeśli pójde na policje i tam wszystko wyrobię.Słyszałem że ma wejść prawo jazdy AM.Mam 13 lat czy zaliczam się do tej klasy.Wprowadzą to wogule czy nie ?Jeszcze mam jeden fajny derbi GPr co o nim sądzicie ?

Sorki nie mogę znaleść edytuj.Może aprilla RS