pierwszy skuter

który z tych skuterów jest najlepszy -jakosc/komfort/osiągi/spalanie:
yamaha aerox
aprilia sr 50 street
aprilia sportcity
piaggio liberty
honda vision

w spalaniu będzie najlepsza honda vision bo ma komputerowy wtrysk paliwa. W osiągach najlepszy będzie aerox

Honda wydaje mi się odpowiednia. Polecisz nią z 7 dyszek, na jednym baku zrobisz trase z Warszawy do Krakowa, niezadowność i kultura pracy czterosuwowego silniczka hondy jest godna uwagi.

Jeśli chodzi ci o osiągi to zastanowiłbym się nad Aprilą albo Yamahą.
Yamaha to rasowy sportowy skuter. Osiągami bije wszystko co powstało. Wbrew wszystkiemu nie jest taka strasznie mała. Mam 183 cm wzrostu i wydaje mi się w miare. Wygoda jest średnia. Wąskie i krótki siedzenie nie należy do komfortowych. Pasażer również nie ma łatwo. Musi siedzieć na gumowej podkładce. Spalanie to jakieś 3,5l/100 km (w Hondzie przy oszczędnej jeździe nawet 2 razy mniej!). V-max to coś koło 80-90 km/h. Prawie bezawaryjny, choć gaźniki w motorkach często lubią sobie potrollować.
Aprilia to taki trochę większy Rox z włoskimi akcentami i wykonaniem z tego europejskiego kraju. Jest troszkę bardziej awaryjny od Roxa. Spalanie takie samo jak Yamaszka (identyczny silnik Minarelli Horizontal). Przyspieszenie niewiele słabsze. Wygodniejszy dla kierowcy jak i pasażera choć szalu nie ma. Jak dla mnie jest troszkę ładniejsza :).

Wszystko zależy od tego jak chcesz jeździć. Czy skuter ma być do poruszania się między punktem A i B, czy też ma służyć przyjemności. Jeśli masz kasę na paliwo weź coś z motorem Minarelli Horizontal. Jeśli wolisz ekonomiczną jazdę, lepszy start ale słabsze przyśpieszenie, ale za to praktycznie zerową awaryjność, bierz Hondę na wtrysku :). Tyle ode mnie.

To wydaje mi się że honda będzie dla mnie. Mozecie powiedzieć gdzie ma blokady, czy da się jeździc we dwóch i czy ma duży bagażnik

Mała Honda nie poleci 70, maks to 60 km/h po odblokowaniu - wymiana rolek na stuningowane.

odświeżam
co sądzicie o yamaha neos jaki ma spalanie i czy lepiej wziąć 4suw