Pierwszy skuter, zdałem kartę motorowerową

Witam wszystkich :)
Jestem nowy na tym forum. Założyłem sobie konto, ponieważ zaczynam przygodę z jednośladami (wczoraj zdałem na kartę motorowerową).
Chciałem się Was zapytać jaki nowy skuter polecilibyście mi? Mój budżet wynosi ok. 5000zł. Nie chce żadnego chińskiego skutera :)

Z góry dzięki za pomoc :)

Dodam jeszcze, że skuter byłby używany na dojazd do szkoły (2km), centrum itp.

Ważę 53kg i mam 169cm wzrostu.

Proponuję Kymco Agility 4T, przez długi czas (jeśli będziesz go użytkował spokojnie) nie będziesz musiał dokładać ani grosza (poza tankowaniem oczywiście :)

Tak samo jest w sumie z każdym Kymco, ja mam Vitalkę, prawie 22 tys przebiegu jedyne co było wymieniane to świeca, filtr powietrza i filtr paliwa. No i oczywiście olej w przekładni, dolewanie oleju do dozownika i paliwa do zbiornika :)

A jakieś firmowe skutery? Mam na myśli jakieś włoskie, japońskie lub coś w tym stylu.

Jeśli będzie jakaś dobra oferta to mogę powiększyć swój budżet.

Teraz można Hondę Vision kupić za 5900 rocznik 2012.

Wygląd mi się nie podoba.

Jeśli skuter ma być nowy to z japończykami i włochami nie poszalejesz z takim budżetem. Jeżeli jednak bierzesz pod uwagę używki, to wybierz skuter, który Ci się podoba, a ludzie z forum Ci o nim co nieco opowiedzą, bo takie strzelanie w Twój gust nie ma sensu.

A co myślicie o Kymco Super 8 albo 9?

Kymco ogólnie mają dobrą opinie, więc wiele nie będziesz ryzykował decydując się na jego zakup.

A Peugeot Kisbee?

http://moto.allegro.pl/wloski-skutery-benelli-49x-tarnowskie-gory-i2460311115.html
włoch

http://otomoto.pl/malaguti-inny-f12-phantom-black-matt-M2831212.html
włoch
najczęściej polecane marki:
Kymco
Yamaha
Derbi
Malagutti
peugeot
piaggio
benelli

Z Benelki taki włoch jak z Rometa polak :)

W 2005 roku Keeway przejął włoską firmę Benelli. Czyli Chiny

Budżet, którym dysponujesz pozwala Ci kupić praktycznie każdy skuter - nie napinaj się na nówkę, bo ona najwięcej traci na wartości. Na twoim miejscu celowałbym w używany skuter za ok 4tys i przeznaczył 1tys na ewentualne modyfikacje, żeby mieć maszyne marzeń :).
Polecam skuter dwusuwowy, że względu na prostszą budowę i większe możliwości modyfikowania...
Pozdrawiam

bassist napisał:

Budżet, którym dysponujesz pozwala Ci kupić praktycznie każdy skuter - nie napinaj się na nówkę, bo ona najwięcej traci na wartości. Na twoim miejscu celowałbym w używany skuter za ok 4tys i przeznaczył 1tys na ewentualne modyfikacje, żeby mieć maszyne marzeń :).
Polecam skuter dwusuwowy, że względu na prostszą budowę i większe możliwości modyfikowania...
Pozdrawiam

Dobrze gadasz : )

Osobiście na Twoim miejscu z takimi pieniędzmi celowałbym w wygląd sportowy z równie dobrymi osiągami. Peugeot Speedfight, Yamaha Aerox?
Ludzie cenią sobie również takie marki jak Kymco.

Nie kupuj nowego ! Bo stracisz bo sezonie nawet z 2tysiące na wartości skutera. Najlepiej wziąc 1-3 letniego od 1 właściciela, zablokowanego bez modyfikacji i pobawic się z nim i miec maszyne jak z bajki :)

Pozdro

Zdecydowanie Kymco, jakikolwiek model i typ byś nie wybrał, będziesz zadowolony.
Jeśli to pierwszy skuter, patrz pod kątem dostępności części karoserii :)

Wez peugeota speedfight lub yamaha neos albo cpi ma dobre skutery chociaz na dojazd do szkoly wystarxczy ci zipp vapor