Witam
Zaczynam swoją przygodę z motoryzacją dosyć późno - 35 lat, jak dotychczas nie mam prawa jazdy, chcę zacząć od skutera 50CC. Jak już pojeżdżę na nim ze 2 sezony i będę miał obycie na drodze to pomyślę o prawku na samochód i motocykl. Poszukuję maszyny która by była jak najprostsza w prowadzeniu - tak aby całą uwagę kierować na to co się dzieje na drodze (dlatego wybieram skuter a nie motorower - bo skuter ma automatyczną skrzynię zmiany biegów).
Na maszynę chcę wydać od 4 do 6 tys. zł
Wymagania:
- bardzo dobre wykonanie, mała awaryjność (nie mam smykałki do mechaniki)
- prostota prowadzenia maszyny, łatwość wykonywania manewrów,
- wytrzymałość plastików - to mój pierwszy skuter, będę się dopiero uczył na nim jeździć, skręcać, hamować itp. - więc na początku niewykluczone są upadki - nie chcę być w takim wypadku zmuszony wymieniać obudowy
- ważę z bagażem około 120 kg, więc trzeba to uwzględnić
- nie może więc to być mała maszyna (muszę mieć gdzie zmieścić nogi - wzrost około 180 cm)
- początkowo planuję jeździć po mało uczęszczanych drogach w pobliżu domu, po pewnym czasie zamierzam też jeździć do pracy do Warszawy (ok 30 km w jedną stronę) - tak więc skuter nie powinien być zbyt szeroki, tak aby móc łatwiej lawirować w korku między samochodami
- przydałyby się duże schowki, choć i tak zamierzam kupić bagażnik (ale to cecha drugo/trzeciorzędna)
- dobry serwis w Polsce
Nie zależy mi przesadnie na osiągach (prędkość maksymalna), ważniejsza jest ekonomiczność pojazdu i komfort jazdy (hałas) - dlatego wolę raczej czterosuw niż dwusuw. Choć przydałoby się w przyszłości móc poruszać się te 70-80 km/h.
Co do wyglądu pojazdu - jak na razie nie mam specjalnych preferencji - może być styl retro, może być wygląd sportowy - ostatecznie zdecyduję jak już będę miał kilka/kilkanaście maszyn do wyboru i ewentualnie obejrzę je sobie w salonach
W mojej miejscowości jest sklep/serwis skuterów który sprzedaje Romety, Junaki, CPI, Ferro, Benzer i SYM - ale mogą mi sprowadzić skuter także innej marki - po za tym w Warszawie i okolicach mam tylu dystrybutorów, że mogę wybierać i przebierać...
Sprzedawca polecał mi SYM Fiddle 50
Jakie modele możecie mi polecić?
Edit:
Interesuje mnie tylko nowy sprzęt - ma być bez awarii, nie mam ochoty bawić się w mechanika, nie mam jak sprawdzić czy nie miał przekręconego licznika/nie wywalił się parę razy za dużo