Pierwszy motorower/skuter dla 14 latka.

Witam,
chciałbym kupić sobie pierwszy motorower/skuter, mam ogółem 155-160 cm wzrostu i myślę nad trzema modelami: Romet 727 Eco, Zumico GR 200 i Junak 902. Najbardziej interesuje mnie Junak ale nie wiem czy bym dał radę go ujechać. Jeśli macie inną propozycję to proszę o motorki do 4000 zł :).

Jeżeli dysponujesz takim budżetem (4000zł) to odradzam ci kupować chińczyków np. (Romet 727 Eco).
Jak chcesz nowy skuter to polecam ci Kymco Agillity, jak chcesz chińczyka to ew. Keeway Hurricane ale bardziej polecam markowe skutery.

Sk4renPL napisał:

mam ogółem 155-160 cm wzrostu

Czyli w zależności od tego czy założyłeś szpilki czy nie :)

Nawet nie myśl o Hurricane, badziew niesamowity - kuzynka to ma i pali to 4-5l/100km. Niewygodnie się jeździ bo jest mały, a i wygląd nie powala. A jeżeli chcesz biegówkę to kup Ogara 900, Kymco Nexxon, czy Zipp Salmo - są to klasyczne motorowery na dużych kołach które nie udają czegoś czym nie są. Silnik 139FMB jest niebywale trwałą jednostką która może nie ma dużej mocy, ale za to jest niesamowicie oszczędna. Mój po przebiegu ponad 23000km jest w doskonałej formie, nie miałem jeszcze awarii wynikającej z winy pojazdu. Trzeba tylko lać dobry olej, paliwo i nie katować silnika na pełnym gazie. Jeżeli chcesz skuter to obejrzyj Zipp Quantum R. Rewelacyjny wygląd, dość dobra jakość i nowoczesne rozwiązania techniczne za stosunkowo przystępną cenę.

Manetros napisał:

Jeżeli dysponujesz takim budżetem (4000zł) to odradzam ci kupować chińczyków np. (Romet 727 Eco).
Jak chcesz nowy skuter to polecam ci Kymco Agillity, jak chcesz chińczyka to ew. Keeway Hurricane ale bardziej polecam markowe skutery.

A co jeśli chodzi o motorowery(te takie niższe xd)?

Hmmm... zgodzę się i nie zgodzę się z wypowiedzią Kolegi Manetros ... ponieważ kupisz też inne chińczyki w dobrej cenie.. a za reszte pieniędzy będziesz mógł sobie pozwolić na lekki tuning :) ... Mechaniczny tuning oraz wizualny :) ... W brew pozorom co wiem z doświadczenia dobrym skuterkiem jest Router Bassa.
Jeżeli będziesz potrafił się z nim obchodzić to będziesz z z niego zadowolony ... Jest teoretycznie bezawaryjny, ekonomiczny, brzydki też nie jest ale jak już wspomniałem za pieniądze które ci zostaną po zakupie Routera ,,, to spokojnie sobie go wyremontujesz jak będziesz chciał ... Prędkością może on nie porywa ale jeżeli sobie go odblokujesz to nie będziesz miał na co narzekać... ewentualnie jak się zdecydujesz na Tuning mechaniczny to myślę że Ok 100 Km/h poleci :) ... Co mam Na Myśli podstawy odblokować go ( Cylinder głowica . tłok itd cały zestaw 80ccm ( Polecam firmę Naraku, Airal , Tec , Racing Bee) Możesz jeszcze wymienić na sportowy Wariator) Poczytaj sobie o tuningu 4t skuterków To zapewniam cię ze dużo o tym znajdziesz... Tylko Dowiedz się jaki to jest rodzaj silnika :) ... i kupuj części pod dany rodzaj silnika :) ...
http://www.youtube.com/watch?v=FoHjsOgZ7E4
http://www.youtube.com/watch?v=jkA4P1hy54A
To są takie małe przykłady tych Routerków :) ...
Pozdrawiam ....

Najlepiej przejdź się do salonu i przyjrzyj się z bliska co dasz radę w razie czego ogarnąć rozmiarowo i masowo bo to ważne. Przy 1.60 możesz na początku mieć problem z maszyną typu quantum czy inny odpowiednik bo po prostu dużo waży i wymaga odrobiny masy własnej kierowcy :) Za tą cenę naprawdę warto rozejrzeć się już za czymś trochę lepszym jakościowo zwłaszcza, że teraz dosyć łatwo trafić na obniżki :)

Neutralny16 pisze: "W brew
pozorom co wiem z
doświadczenia dobrym
skuterkiem jest Router Bassa.
Jeżeli będziesz potrafił się z
nim obchodzić to będziesz z z
niego zadowolony" .
POPIERAM moja basia ma 5k kilometrów leci 75km/h i najważniejsze 0awari:-D

Nie bierz nic z dwoma bębnami i 10 calowymi kółkami jeśli Ci życie miłe ;), masz dość kasy choćby na nowe Kymco Agility czy jakiegoś Syma.

Neutralny16 napisał:

Hmmm... zgodzę się i nie zgodzę się z wypowiedzią Kolegi Manetros ... ponieważ kupisz też inne chińczyki w dobrej cenie.. a za reszte pieniędzy będziesz mógł sobie pozwolić na lekki tuning :) ... Mechaniczny tuning oraz wizualny :) ... W brew pozorom co wiem z doświadczenia dobrym skuterkiem jest Router Bassa.
Jeżeli będziesz potrafił się z nim obchodzić to będziesz z z niego zadowolony ... Jest teoretycznie bezawaryjny, ekonomiczny, brzydki też nie jest ale jak już wspomniałem za pieniądze które ci zostaną po zakupie Routera ,,, to spokojnie sobie go wyremontujesz jak będziesz chciał ... Prędkością może on nie porywa ale jeżeli sobie go odblokujesz to nie będziesz miał na co narzekać... ewentualnie jak się zdecydujesz na Tuning mechaniczny to myślę że Ok 100 Km/h poleci :) ... Co mam Na Myśli podstawy odblokować go ( Cylinder głowica . tłok itd cały zestaw 80ccm ( Polecam firmę Naraku, Airal , Tec , Racing Bee) Możesz jeszcze wymienić na sportowy Wariator) Poczytaj sobie o tuningu 4t skuterków To zapewniam cię ze dużo o tym znajdziesz... Tylko Dowiedz się jaki to jest rodzaj silnika :) ... i kupuj części pod dany rodzaj silnika :) ...
http://www.youtube.com/watch?v=FoHjsOgZ7E4
http://www.youtube.com/watch?v=jkA4P1hy54A
To są takie małe przykłady tych Routerków :) ...
Pozdrawiam ....

Hmm... mam 50-tkę (żąden z w/w) i bez tuningu leci lekko ponad 90 km/h :) ...
Może chce ktoś kupić? Bo mam na sprzedaż ;d

Sebastian, nie strasz tak młodego tutaj, tymi niby niewydajnymi hamulcami bębnowymi. :D
Bez problemu można zatrzymać na nich takiego popylacza na tych 10-calowych kółeczkach, nawet przy pojemności draśniętej na te 72 cm3, z tyłkiem na kanapie ważącym te 90 kg i dwoma workami cementu po 25 kg na podeście pod nogami. :P
Spokojnie, wiem co piszę tutaj i jak to działa w oparciu o Routera Metro City i też wszelakie pochodne z właściwie wyregulowanymi skokami klamek hamulców. Minus chińskich hamulców bębnowych jest tylko jeden, okładziny potrafią piszczeć, ale to jakoś nie umniejsza skuteczności ich działania jako całości.

A jak młody ma kasę i go ta jazda na dwóch kółkach rajcuje, to niech kupi sobie i tego SYMa, chociaż jak go jednak wyłoży na glebie, to może go finansowo nieco zaboleć to ponowne doprowadzenie do stanu fabrycznego. ;P

Przyczepności wszystkim. :D

Napisałem to z przekąsem, nie rozumiem dlaczego w każdym temacie bez względu na wymagania i budżet poleca się te Colibropodobne twory... Rozumiem skuter do 2 tys. - jest to jakieś rozwiązanie. Przy większej możliwości finansowej warto rozglądnąć się za czymś solidniejszym, wygodniejszym i bezpieczniejszym.

Popacz cos z barton np.barton fighter napewno by do cb pasowal. Ja mam barton firefox i jest swietny. Ma najlepsze przyspieszenie. oto on
http://www.youtube.com/watch?v=V4u_9nvjaaY Daj suba ;D