Pierwszy motocykl

Witam jestem tu nowy.
Chciałbym zacząć przygodę z motocyklami mam prawo jazdy B.
Na pierwszy motocykl wybrałbym Romet ogar 125, siedziałem już na nim w sklepie Agd innego sklepu u mnie nie ma z motocyklami.
Motorek jest zarejestrowany z tego co mówił sprzedawca i ubezpieczony.
Będzie mi służył na dojazdy do pracy i może odwiedziny rodziny w innym mieście.
Czy to dobry wybór na pierwszy w życiu motocykl?
I jak to jest z tym przerejestrowaniem nowych jednośladów, trzeba opłacać coś w urzędzie skarbowym czy nie?
A co z ubezpieczeniem, przerejestrowac na siebie potem wykupic ubezpieczenie czy ubezpieczenie przed przerejestrowaniem?
A stare ubezpieczenie trzeba wypowiedzieć umowe czy wystarczy odczekać az czas minie?

twój jednoślad prawnie nie jest nowy tylko formalnie jest używany - ma już tablice. ty go musisz przerejestrować i za to płacisz.Na stronie urzędu dowiesz się ile.
Z umową kupna-sprzedaży idziesz do ubezpieczyciela. Wygodniej jak już bedziesz miał swoje tablice - jeżeli zdecydujesz się je zmieniać (w ramach tego samego chyba powiatu nie trzeba)

A jaki motocykl najlepiej jest kupić dla młodego, początkującego chłopaka? Szukam dla syna na prezent, bo mu się bardzo marzy mieć i ciągle chodzi i o tym opowiada. Nie ukrywam trochę się boję, bo wiem jak teraz młodzi szarżują i się popisują. Proszę o pomoc bo jestem kompletnie zielona w tej kwestii, Bożena

każdy motorower z blokadami jeździ tak samo - 45km/h
a ile masz na to kasy?
czy to po prostu post jako podkładka pod spamik z linkami?