Siema mam Piaggio Typhoon i chciałem się dowiedzieć czy mogę włożyć do niego silnik od yamaha aerox chodzi mi o cylinder 80ccm i pompa wodną oryginał i resztę części ale tuningowych od niego(cały silnik ale tuningowy)… Pytanie…
A jak nie to powiedzcie co włożyć by poleciał mi ponad 130km/h…
(cylinder, sprzęgło itp…)
Kumpel miał kiedyś typhona, miał włożony cylinder 70ccm, sportowe wario, sprzęgło wał, wydech. Praktycznie caly silnik sport i mu lecial ponad 115km/h. Od roxa nie wiem czy będzie pasował. One są trochę inne.
Elo
130 z motoru na bazie piędziesiątki to dobry wynik, aczkolwiek nie niemożliwy.
Cylinder większy,
wał wzmacniany,
pokombinować z gaźnikiem(jeśli to gaźnikowy, ale raczej tak)
wariator lepszy
sprzęgło lepsze
wydech odpowieni
Opona tylnia większa(wyższa) XD
odpowiednia regulacja przekładni(wariator + sprzęgło).
P.S widziałem gdzieś kiedyś cylinder setkę do piędziesiątek. Ale do tego to dooobry wał trzeba mieć;)
Włozyc włozysz moze nie tak łatwo jak normalny silnik tam zamontowany ale jak masz checi pomysły i co najwazniejsze dosc troszkę kasy to na pewno Ci się uda;-)
Ja chciałem wkładac do mojego (byda taka sama jak zipp quantum ale chinczyk) silnik tez z roxa to bym musiał pobawic się elektronika lub najlepiej kupić tez z roxa i włozyc ja bez żadnej wikszej zabawy no wahacz i mocowania po przerabiac Ale niestety nie zrealizowałem swojego planu ale mam nadzieje ze Ci się uda
Jak nie od aeroxa to stuniguje z części przeznaczonych do piaggio…
Mam 3100zl i wakacje zarobie jeszcze 2000zl i git 5100zl i skuter full tuning… Az do 18ki mogę jeździć…
Ja mam zamiar włożyć tak:
MECHANIKA:
-Cylinder Polini For Race 70cc
-Dzwon sprzęgła Stage6 WingCooler
-Gaźnik Dell’orto 19mm - Stage6 Racing
-Sprzęgło Polini 2G Evolution II
-Sprężyny dociskowe Polini
-Wał korbowy Polini Evolution
-Wariator Polini Super Speed Evolution
-Wydech Polini For Race 3
-Zawór membranowy Polini Evolution
-Szczęki hamulcowe Malossi MHR
-Filtr powietrza Stage6 Double Layer - czerwony
= 3990zl
STYLISTYKA:
-Kierownica Downhill STR8
-Lampa STR8 LED CE
-Nóżka boczna IGM - chrom / lewa strona
-Przedłużacz amortyzatora TNT 50mm
-Reflektor BCD
= 633zl
Wyjdzie mię to ponad 4623zl…
To mi poleci ponad 150km/h hyba
A oto mój skut:
http://andrix1222.wrzuta.pl/obraz/ai4lu4SkYwv/piaggio
w życiu nie poleci 150km/h musiał by mieć chyba ponad 20KM
Na takim tuningu nie poleci więcej niż 120kmh nawet, a Ty tu o 150kmh marzysz…
dobra, pomarzyć można. co nie… Heh…
A co zrobić by poleciał przynajmniej okolo 140km/h W kosztach 5000zl
oj joj będzie ciężko bys miusiał się chyba przeniesc na wieksza poj albo kupić silnik z wiekszym gardłem i wmontowac do w sQta ale czy ja wiem czy by Ci się to opłacało
scooter napisał:
A co zrobić by poleciał przynajmniej okolo 140km/h W kosztach 5000zl
Jeśli za 5k chcesz żeby jechał 140km/h to najlepiej sprzedaj skuter, a za zarobioną kasę + 5000zł kup jakąś 125ccm :-P
jej, za te 5k to kup silnik 180ccm. Nowy silnik piaggio/gilera kosztuje 4500zł i masz do wyboru 180 2t i 4t.
Z takim silnikiem to 150 już polecisz
Dobra a gdzie dostane silnik 180ccm 2T do piaggio typhoon… Chodzi mi oto żeby wkur**ac ludzi na autostradzie jak ich wyprzedzam na skucie… Ja uśmiećh na ryju, a ani zdoje… Dodam NOS i jazda, Porsche wąchaj spaliny przynajmniej na chwilę… Heh…
scooter napisał:
Dodam NOS i jazda
Koleś >_< za dużo maaaarzysz ...
Jak kupisz 2t to wsadzenie instalacji nos to kolejne parę tysięcy + kilka strzałów i cylinder do szlifu. to nie film z hollywood.
Zresztą mówisz o autostradzie, wystarczy że Cie ktoś zakapuje i jak tylko policjant Cie na skuterze na autostradzie zauważy to będziesz miał ostro przeeee****
po 1. przekroczenie prędkości
po 2. skuterem nie wolno po autostradzie bo byś pewnie miał na 50 nadal zarejestrowane
po3 jakby Cie złapali na autostradzie z silnikiem 180 zarejestrowanym na 50 przy prędkości 140kmh to na pewno by Cie na stacje badawczą odesłali a tam by wyczaili że to 180 silnik i to jest nielegalne więc płaciłbyś surowe kary, więcej niż to wszystko jest warte więc jak już robić takiego swapa to się aż tak z tym nie pokazywać skuterem 180/50 po autostradzie… kara za oszustwo państwa jest ogromna + jazda bez uprawnień, za takie coś nieletnim podobno nawet kolegium może grozić więc wiesz…
nie wiem czy Ty w ogóle przepisy znasz…
dobra szykujesz się na 180cc a rama
z 50-tki rama jest słabiutka więc wątpie żeby nawet z porządnymi wzmocnieniami długo wytrzymała
jeżeli masz kase to lepiej inwestuj w to: http://sklep.mieloch.pl/product_info.php?products_id=1904&osCsid=2fc6342371c8b39919403cf5f55d7b71
i do tego dobrać jakiś wał 2fast, wario, sprzęgło, dzwon i pare jakis dupereli i 130km/h powinieneś wyciągnąc i 5000zł powinno ci starczyć
janica94 napisał:
z 50-tki rama jest słabiutka więc wątpie żeby nawet z porządnymi wzmocnieniami długo wytrzymała
jeżeli masz kase to lepiej inwestuj w to: http://sklep.mieloch.pl/p...9403cf5f55d7b71
ekhm... ten cylinder to klasa powyżej evo a evo za 5000 nawet nie zrobisz, na tuning pod ten cylinder potrzeba by było ponad 10 tysięcy, za 5tyś najwyżej klase racing sobie omże zrobić.
Zresztą ten cylinder co podałeś jakby go wsadził to by miał tyle mocy co z silnika 180 lub i nawet więcej więc rama też by długo nie wytrzymała a v-max by był nawet ponad 160 a przy takich prędkościach trzeba jeszcze tarcze oversize kupić itd itd...
Zeby to jeździło to by potrzebował z 15tyś a spalałby z 20litrów na 100km, to jest na wyścigi i tylko na to a nie do zabawy po drogach...
Cylek 2600
wydech 2000
wał 1000zł (jak nie więcej bo pod ten cylinder trzeba jakiś specjalny)
i już jest 5600zł, a gdzie cała reszta, wzmacnianie ramy, tarcze hamulcowe, gaźnik, wario i wszystko?
Coś koło 30kM będzie …
słuchaj nie rozumiesz że rama od 50cc ci nie wytrzyma
pierwszego dnia jazdy wylądował byś w rowie a potem w szpitalu jakby ci rama je>bła przy 150km/h
nie wiem czy masz chęci ale lepiej kupić apke 125/50 i śmigać lekko te 170km/h albo poczekać jeszcze rok i kupić normalnie zarejestrowaną na 125 i jeżdzić wg prawa
Tez bym Ci radził kupić jakas apke 125/50 i bys lekko te 160 smigał;-) do stuntu tez bys mial to dobre :mrgreen: Przemysl to…