piaggio, problem ze startem!

Witam wszystkich!
Mam pewien problem dotyczący mojego piaggio nrg.

Oto jego setup:
tłumik: tecnigas next r
wariator: Hebo next generation
stożek: polini airbox

W skuterze są założone rolki 3.4g+koperty(i tutaj właśnie nie wiem czy to jest waga samych rolek czy już waga rolek razem z kopertamiż), sprężynki sprzęgła polini +50%, sprężyna centralna:seryjna, dysza:75.
Mój problem polega na tym, że aby skuter ruszył muszę dać mu prawie cały gas. Rusza on dopiero przy około 6.5tys obrotów. Kiedy już wystartuje przyśpiesza równomiernie do v-maxa który wynosi 80-85 licznikowe!!!(a to w rzeczywistości jedynie około 70-75kmh)- i tutaj ukazuję się mój drugi problem jakim jest niski v-max. Dodam jeszcze, że kiedy założyłem cięższe rolki to v-max wcale się nie poprawił jedynie skuter wolniej przyśpieszał.
Niedawno zaprowadziłem skuter do mechanika, ponieważ już kilka miesięcy temu zgubiłem śrubkę od składu mieszanki. Próbowałem ją wcześniej dokupić jednak żadna nie pasowała, więc ten mechanik przerobił gwint tak aby pasowała inna śrubka(bez niej jeździłem przez 2 miesiące jednak w otwór po niej była wsadzona inna zwykła, tak aby do gaźnika nie dostawało się lewe powietrze). Kilka tygodni temu zapchała mi się pompka od oleju, jednak z początku o tym nie wiedziałem i tak jeździłem. Skuter stopniowo tracił moc aż w końcu tylko odpalał i po odkręceniu manetki nie chciał nawet ruszyć z miejsca. Wtedy właśnie pomyślałem że przyczyną tego może być popsuta pompka oleju, więc rozrobiłem benzynę z olejem i kiedy po raz kolejny go odpaliłem to już ten problem znikł, jednak czy właśnie wtedy mogłem go trochę przytrzeć? i dlatego teraz ma niższy v-max(wcześniej było to 95 licznikowe). Przed tym jak oddałem go do mechanika jego spalanie wynosiło ponad 5l100km, jednak jak się potem okazało zepsute było podciśnienie w kraniku paliwa a także odstawały te taki płytki w membranie(teraz spalanie wynosi niecałe 4l100)… A jeśli chodzi o ten problem ze startem to może jeszcze dzisiaj wrzucę filmik :stuck_out_tongue: Z góry dziękuję za odpowiedzi na moje pytania. :slight_smile:
Pozdrawiam

ok filmik juz mamkliknij tutaj

Tak mogłeś go przytrzeć,
Masz za twarde sprężynki sprzęgła i sprzęgło chwyta za dzwon dopiero przy wysokich obrotach.

wyreguluj przekładnie i bd po problemie. Bo do tego tuningu masz wszystko za twarde!!

ok dzięki za odpowiedzi, jutro założę może te sprężynki +30% i zobaczę co z tego będzie :smiley: A nie wiecie czy ta waga rolek to jest razem z kopertami czy nie? Nie mam już lżejszych rolek aby sprawdźić czy po ich założeniu osiągi by się poprawiły więc czy mogę np. wsadzić 3 rolki po 3.4g(+koperty) i 3 same koperty tak na przemian? lub po prostu wsadzić tylko 3 rolki, bo słyszałem że chyba można tak pokombinować?

siwy_fact napisał:

Bo do tego tuningu masz wszystko za twarde!!

wszystko? czyli co oprócz tych sprężynek sprzęgłaż :stuck_out_tongue:

chodziło mi tylko o te sprężyny i sprężynki, a rolki samemu trzeba dobrać :confused:

odświeżam temat!
Dzisiaj zmieńiłem sprężynki sprzęgła na miększe(zielone polini +15%) jednak nic się nie zmieńiło, start wyglądał tak samo jak na niebieskich+50%. Następnie wsadziłem te najmiększe sprężynki i teraz skuter trochę wcześniej rusza z miejsca jednak nadal trzeba trochę poczekać zanim ruszy i wydaje mi się że później słabiej przyśpiesza. Okazało się że okładziny sprzęgła mają szerokość około 1,5mm ale to chyba trochę przymało prawda :lol: ? I teraz pytanie czy muszę kupować całe sprzęgło czy tylko te szczękiż sprawdzałem na miielochu jednak tam nie ma jakiegoś seryjnego sprzęgła. Czy wiecie może gdzie mógłbym dostać jakieś tanie sprzęgło i czy w ogóle to jest powód słabego startu skuteraż Obecnie mam założoną sprężynę centralną seryjną(mam też czarna Hebo+50%) i rolki 3.4g +koperty(i czy w końcu ktoś mi powie czy to jest waga samych rolek czy z kopertami, a jeśli tak to ile ważą te kopertył) Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdro.

co do sprzęgła to www.allegro.pl

A rolki testowe maja wagę podaną razem z kopertami

dzisiaj zmierzyłem wew. średnicę dzwonu i okazało się że ma tylko 105mm, a słyszałem że od 1998r. stosowano już dzwony o średnicy 107mm(mój skuter 2004r). Czy to możliweź Bo jeśli tak to ja za bardzo nie mogę znaleźć odpowiedniego sprzęgła do mojego nrg w granicach 150zł. Najlepiej jeśli było by to sprzęgło firmy rms. Z góry dzięki za pomoc