Zastanawiam się nad kupnem skutera Piaggio MP3 – czy ktoś z was ma na ten temat jakieś informację albo miał do czynienia z tym skuterkiem ?
Przede wszystkim interesuje mnie kwestia dokumentu jaki należy mieć by na nim jeździć – czy tym skuterem jeździ się z prawem jazdy kategorii B ? Czy trzeba posiadać prawo jazdy kategorii A ? Jeżeli kategoria B to czy są jakieś ogranicznenia przy wyborze pojemności czy można kupić np. 500 cm.
Jeszcze jedna bardzo ważna kwestia – jak ten postrzegany jeżeli chodzi o parkometry ?? Normalnie jednoślady można parkować bez uiszczenia opłacie w parkometrach , czy ten skuterek również tak traktujemy bo w sumie to już nie jest jednoślad , może coś ktoś wie na ten temat
No i wasze spotrzeżenia czy warto brać takiego trójkołowca czy nie warto
Pozdrawiam Michał
Ps. Na razie śmigam Benzerem 50 cm który zawiódł mnie tylko raz był problem ze świecą , niby chińskie takie słabe a deszcz nie deszcz śmiga równo
Istnieje wersja tego skutera z homologacją samochodową, standardowo oczywiście jest motocyklowa z obowiązkiem posiadania kategorii A2 lub A. Musisz zwracać uwagę na to przy poszukiwaniach.
Jeśli chodzi o uprawnienia, zależy z jakimi papierami do nas przyjechał, chodzi o homologację. U każdego sprzedającego wygląda to inaczej.
Z parkowaniem nie powinieneś mieć problemów, chodzi mi o nie płacenie, stajesz jak normalnym maxi, ale....jeśli jakiś upierdliwiec sprawdzi Ci papiery a w papierach będziesz miał 'pojazd samochodowy inny' - zabulisz.
Dzięki wielkie za odpowiedzi panowie :)
W takim razie nie będę kombinował z tym trójkołowcem żeby nie robić sobie problemów .
A co polecalibyście z takich wariantów motor oczywiście do 125 cm - czekam tylko aż zatwierdzą . Pod uwagę już od dawna brałem takie pozycje :
Piaggio Xevo
Suzuki Burgman
Gilera Nexus
Yamaha Majesty
Najbardziej jakoś przekonuje mnie Suzuki oraz Gilera może ktoś się wypowie ? Jeżeli chodzi o tego MP3 to tak szybko jak o nim pomyślałem tak szybko mi przeszło .
Nie wiecie kiedy klepną tą ustawę 125 na Kat B ?
Pzdr
Też kiedyś interesowałem się Piaggio MP3 z tego co pamiętam wersja LT ma homologacje samochodową (łatwo ją rozpoznać gdyż skuter jest wyposażony w nożny hamulec)
Co do Twoich propozycji to nie napisałeś nic o cenie skutera i czy ma być nowy czy używany (Gilera Nexus z tego co wiem nie jest już produkowana)
Kiedy wejdzie nowelizacja przepisów ? - to pytanie zadaje sobie prawie każdy posiadacz kat. B na tym forum - dwa, trzy miesiące może pół roku ....coś więcej będzie wiadomo po obradach senatu na początku czerwca