Peugept SpeedFight 2 - olej i eksplotacja.

Witam. Zakupiłem ostatnio Peugeota Speedfighta 2. Rocznik 2008 i 6.5tys przebiegu. Pierwszy raz w życiu mam skuter 2t. Kupiłem na stacji Orlen Olej MIXOL S (Do silników 2-Suwowych) Za 15zł. Wiem że nie jest to olej najlepszej jakości ale nie znam się na tym. Mam kilka pytan:

- Czy dany rodzaj oleju (Cena, Firma) ma wpływ na osiągu skutera? (Przyśpieszenie, Vmax) ?
- Czy nic się nie stanie jak przejeżdzę raz na tym oleju (MIXOL S) za 15zł?
- Jaki olej najlepiej do tego skuterka lać?
- Mogę jeździć nim na benzynie 98? (Poprzedni właściciel też jeździł i było wszystko ok u niego)

Warto byłoby dowiedzieć się na jakim oleju jeździł poprzedni właściciel...

No właśnie nie mam pojęcia. On robił mieszankę, nie lał do dozownika i ja też chce zrobić tak samo. Robić mieszanke. W baku zostało ok. Litr Paliwa. Jak bym wział spóścił to stare paliwo i wlał na nowo tego MIXOLA S + Benzyne 98. Jedni piszą że jeżdzą na tym oleju i nic się nie dzieje, A jedni przed tym przestrzegają.

To w sumie też zależy jak zamierzasz nim jeździć. Im bardziej chcesz go piłować, tym lepszy olej mieszaj, żeby zbyt często się z nim nie pieprzyć. Mam zaprzyjaźnionego magika i on generalnie zachęcał mnie, żeby nie schodzić poniżej oleju półsyntetycznego do 2T. A z etyliną 98 to daj sobie spokój. To tylko wyższy koszt i zero korzyści. Lepiej różnicę w cenie zużyj na lepszy olej.