Peugeot vivacity nie wkręca się na obroty, przerywa/szarpie

Dzień dobry
Mam problem ze swoim skuterem vivacity 50. Ostatnio po małej wywrotce (nic się nie połamało) skuter nie chce się wkręcić na obroty, nie ma mocy i rozpędza się tylko do około 20km/h po czym zaczyna szarpać tak jak by mu brakowało paliwa. Full gaz na manetce a skuter przyspiesza i zwalnia samoczynnie. Niestety nie pomyślałem żeby nagrać filmik a już jest za późno bo rozebralem go już prawie na części pierwsze. Wszystko w nim jest seryjne(prócz gaźnika, wstawiony jest zamiennik) skuter z 2006r od nowości w moich rękach zrobione 3000km bo cały czas coś się w nim psuło tak więc więcej stoi niż jeździ. Zaworek paliwowy membranowy zastąpiłem zwykłym zaworkiem, gaźnik wyczyscilem I wymylem. Świeca nowa, moduł zapłonowy wymieniłem na nowy(odblokowany). Rozebralem cylinder. tłok jak i cylinder sa w bardzo dobrym stanie choć osad na świecy i tłoku oznaczał że mieszanka nie była dobra :/. Nie wiem co robić czy inwestować w nowy gaźnik (około 250zl oryginalny) , czy szukać przyczyny w innym miejscu.

Podejrzenie padło na lewe pewietrze jakie dostawalo sie do silnika za gaźnikiem. Zamówiłem wszystkie uszczelki, jutro powinny do mnie przyjść złożę wszystko na starym gaźniku albo na oryginalnym albo na zamienniki jeszcze nie wiem i jak okaże się że winne było lewe powietrze to dam znać :slight_smile: wrzucił bym zdj ale nie wiem czy się da bezpośrednio na forum.

https://www3.zippyshare.com/v/OIvgswvh/file.html

jaka świeca? Mam tak samo w moim piaggio okazuje się teraz, że poprostu ciągle zalewa świecę na dyszy 50, a teraz w ogóle nie odpala.

znaczy przepraszam świeca*

Panowie sytuacja wygląda tak że wymieniłem gaźnik na nowy, uszczelki pod głowica i cylinderem. Wywaliłem pompke powietrza która pompowala powietrze do tłumika i zaslepilem otwór w bloku metalowa blacha z uszczelka (wszystko jest szczelne) wstawiłem nowa cewkę wraz z przewodem i fajka, wymieniłem wszystkie przewody (paliwowy, podciśnieniowy, I olejowy) rozebralem magneto żeby sprawdzić czy nie zcieło klina i wszystko jest ok. Przerywacz, impulsator czujnik położenia wału zwał jak zwał też jest prawdopodobnie dobry(rezystancja równe 120omow, rośnie jak zbliża się wypustka na magnecie) Skuter dalej nie chce odpalić nawet się już nie odzywa nawet po wlaniu ‘’ sety’’ do cylindra, próbowałem nawet psykac plakiem do gaźnika i nawet na chwilę nie załapał. Rozkrecalem go wiertarka do wysokich obrotów i nic. Ostatnim podejrzanym jest moduł CDI bo ten drugi zapłonowy już wymieniłem. Już nie wiem co może z nim być :confused:

jak masz iskre to ten CDi tak nie bardzo podchodzi.
a stan zaworka membranowego i kompresji?

Pierścionków nie wymieniłem, tłok jak i cylinder był w dobrym stanie (skuter ma niecałe 3500 km), kompresji nie sprawdziłem bo nie mam takiego manometru, musiał bym podjechać do jakiegoś mechanika. Zaworek był wymieniany jakiś 1000km temu powietrze puszcza tylko w jedna stronę. Nie wiem co jest grane ale jak by nie miał nawet kompresji za dużej to i tak powienien się chociaz z raz odezwać. Gaźnik wstawiłem nowy, jeszcze nic nie regulowałem nic śrubkami od mieszanki. Paliwo do cylindra dociera, świecę czyściłem kilka razy, przedmuchałem cylinder jak i dół silnika.

gaźnik trzeba wyregulowac - to podstawa.

Ale regulowane na starym gaźniku nic to nie dawało. Wcześniej na nim palił. Mam już 3 gaźniki na dwóch regulowalem śruba od mieszanki I nic to nie daje. Możliwe że iskra nie jest w odpowiednim momęcie:/ Jutro sprawdzę kompresję :slight_smile:

Więc tak, kompresja przy paleniu z akumulatora troszke mógł byćsłaby osiągała max 2-3 bar. Przy odpalaniu z kopa 5 Bar a przy rozkręceniu za pomocą wiertarki 6 Bar. w żadnym wypadku nie załapał. Rozkręciłem wariator i magneto, na magnecie uszczelniacz był suchy ale oczywiście go wyjołem i wymienie jak tylko kupię, od strony wariatora uszczelnacz był trochę wilgotny czyli coś tam puszczał też wymienię. Panowie czy przy kompresji 5 bar skuter wogóle by nie palił czy palił by tylko nie miał by mocy? Mieszanka jest dobra bo gdy wykręcona jest świaca no i tłumnik to z cylindra od strony wydechu wyrzuca mgiełkę. Wszystkie przewody rozkęciłem z wiązek tak że wszystko jest na widoku. przejścia od modułów do modułów i do cewki są. zapłonu na magnecie nie da się przestawić bo nie ma tam żadnej regulacji. Zapłonem steruje jeden z dwóch modułów ten mniejszy już kupiłem i wymieniłem na nowy też nic nie dało nie odpala ani na jednym ani na drugim. Z modułem CDI jest taki problem ze nie ma nigdzie nowego do kupienia są tylko używki na allegro które też mogą być jebnięte ;/ . Te moduły co są do kupienia mają wtykę z 8 pinami a w moim module jest tylko 6 pinów. Podpowiedzcie coś bo juz nie mam pomysłów ;/