Peugeot Vivacity - dymi z wydechu.

Witam!
Mam pytanie dotyczaca wlasnie skutera Peugeot Vivacity.
Otoz chodzi o to ze mialem na nim lekka stluczke. Dostalem w silnik. Dekiel(pokrywa) silnika jest lekko uszkodzona ma taka mala dziure. Ale zmierzam do tego. Wszytslo ladnie dziala. Skuter odpala. Tylko jest jedna bardzo zadziwiajaca mnie rzecz.
Cos jest nie tak z podawaniem oleju. Chlapie z wydechu olejem co jakies 10 min lekkie kropelki chlapnie , wiaze sie to z tym ze pobiera duzo oleju i bardzo dymi.

Mechanik mi powiedzial ze silnik do wymiany. I powiedzial ze 600zl. Ale nie rozumiem po co wymieniac caly silnik jesli to moim zdaniem jest tylko czesc ktora kosztuje max 200zl. ale nie 600 :/

Slyszalem rowniez ze to moze byc tlok. Tak mi powiedzieli znajomi. Tlok kosztuje z tego co widzialem na allegro jakies 50zl.
Lecz jesli to tlok to jak sie do niego dostac? Bo niechcialbym oddawac do mechanika. Bo wiadomo jak to jest. Wymyslaja sobie sami usterki. Wolalbym zeby bylo to tanszym kosztem.

Dlatego prosze osoby ktore sie znaja na takim czyms o wypowiedzenie i w miare mozliwosci wytlumaczenie jak czesc wymienic.

Z gory Dziekuje
Pozdrawiam

bladex3

zdejmujesz plastiki odkręcasz plastik nad cylinderem (jeśli AL). Potem odkręcasz nakrętki szpilek, śruby wydechu i króćca gaźnika. Zdejmujesz głowicę i cylinder. Wtedy już widać tłok. Zdejmujesz segery, wyciskasz sworzeń i zdejmujesz tłok. Nowy zakładasz w odwrotnej kolejności jak demontaż starego.

Dzieki kolego za szybka odpowiedz.|
Przypuszczacie ze jednak tlok ?
Niewiem czy dam rade to wymienic ale sprubowac mozna :D

PS: Cylinder jest trudno zdjac ? Nie uszkodze niczego ?
Nie bede mial problemow pozniej z zalozeniem ?

Możliwe, że się rozregulowała/uszkodziła pompka oleju i za dużo go podaje.

1.Gdzie znajde te pompke?
2.Czy bede widzial po tloku ze jest pekniety lub cos podobnego.
3.Jesli znajde pompke to jak zobaczyc czy podaje dobrze , jest uszkodzona badz sie rozregulowala.

1. Nad silnikiem, idź śladem przewodów od zbiornika oleju.
2. Gdyby tłok był pęknięty to byś nawet nie odpalił, wtedy trzeba by zmieniać cały cylinder. Prędzej mógł pierścień pęknąć, ale w to wątpię.
3. Sam tego raczej nie sprawdzisz jak nie masz doświadczenia.

Piszesz że wszystko ładnie działa, to co ma tłok do oleju, to jest silnik 2t, uszkodzona może być pompka oleju koszt 50-60zł, w 4t tak tłok i pierścienie do wymiany jak dymi i pluje olejem.

Dzieki kolego. Bede próbował cos robic.

Witam
Przyłącze się do tematu . Otóż mam problem z moim peugeotem viva city z 2001 r .Kupiłem se nowy licznik z wskaznikiem poziomu paliwa w zbiorniku . I tu zaczyna się problem bo nie wiem jak podłączyć ten wskaznik. Przy liczniku są 3 kostki a u mnie w skuterze są tylko 2 kostki , nie wiem teraz jak podłączyć ten wskażnik . proszę o pomoc.