Peugeot Speed Fight II - powiedzcie mi o nim wszystko !!! :)

Chodzi i skuter Peugeot Speed Fight II 2004r. chłodzony powietrzem, 6tys. przebiegu, hamulce przód/tył tarcza bęben.

1. czy warty jest swojej ceny ( 3200zł )
2. wasza opinia
3. Wady
4. Zalety
5. Moc ( to ze ma 5KM wiem ale jak w praktyce )
6. Jak ktoś posiada taki sprzęt niech napisze to pogadamy na gg 12142721. !!! :)

Z tego co się orientuję jest to dość dobry skuter. Czy warty jest swojej ceny? Trzeba zobaczyć, żeby to określić. Czasami lepiej kupić od kogoś kto dbał i ma przebieg 15tys, niż od kogoś do nie dbał, katował silnik itd. i zrobił 6tys.

Ad.1
Tu trzeba ocenić indywidualnie dany model po dokładnych ogledzinach. Za 3200 mozna kupić zarówno padło jak i prawdziwą perełkę.

Ad.2
To samo co wyżej trzeba widzieć dany model żeby go ocenić. Jak zadbany i bez ukrytych "niespodzianek" to wart ale myślę, że do równego 3000 po targach zejdziesz.

Ad.3 i 4
Minus to wg mnie przedni wahacz. Dość miękki jak na skuter o sportowym zacięciu, przydałoby się twardsze zawieszenie bo przy ostrym hamowaniu można odczuć nurkowanie przodu. Ale i tak jest o niebo lepiej niż przy pierwszej generacji ale porządnie dopiero zrobili przód w Speedzie3. Co jeszcze mi w nim nie pasuje - kiepskie wyważenie, przód jest zbyt lekki. Ma dość przeciętne światła, może to przeszkadzać przy jeździe po zmroku. Do minusów jeszcze zaliczyłbym jego rozmiar, jest dość mały i ja przy 177 cm i słusznej wadze niezbyt komfortowo się na nim czułem. Ale dla kogoś innego może to być zaleta.

A co do zalet to przede wszystkim doskonałe wykończenie i spasowanie plastików. Dobrze się spisuje w zakrętach nawet tych ciasnych. Szybki z dobrymi hamulcami i naprawdę znośnym spalaniem jeśli chodzi o sportowe 50-tki.

Ad. 5
W praktyce to w używanym skuterze test Ci powie ile ma. Wszystko zależy od stanu silnika.

Ad.6
Nie pasuję do schematu bo nie posiadam Speeda ani żadnego skutera obecnie 8)

Pozdrawiam i życzę udanego zakupu i rozsądku oraz uwagi w trakcie jego dokonywania żebyś nie wtopił jak ja.

Mnie jakoś Peugeot'y nie przypadają do gustu, tym bardziej ostatnie modele produkowane w ChRL. Speedfight2 był i chyba nadal jest ceniony przez użytkowników, ale wiadomo "każda sroka swój ogonek chwali" i wszystko zależy od realnego stanu skutera..Mimo wszystko szkuałbym coś bardziej renomowanego, np. Piaggio Fly ;)

Jednostronnym wahaczem się nie przejmuj, to sprawdzone rozwiązanie stosowane między innymi też w Vespie....
Generalnie w przypadku jakiegoś "walnięcia" uszkadzasz wahacz lub jego ośkę. Ceny wahaczy używanych 30-40zł, a ośka po około 10zł....
Sam posiadam Speeda chłodzonego cieczą który mimo 14 lat na karku i ponad 40tys km w kołach spisuje się nadal dzielnie w Warszawskich korkach.
Co do świateł to się zgadzam, są nędzne ale można się pokusić o przeróbkę na H4.
Części są tanie i ogólnie dostępne jeżeli nie będziesz uderzał w wysoki tunning.
Polecam dokładnie sprawdzić skuter przed zakupem, może nawet w jakimś serwisie ?