Peugeot Jet Force : problem z filtrem powietrza

Witam

Nie dawno kupiłem sobie skuter , Peugeot Jet Force , jest to mój koleiny skuter , kupiłem go od znajomego , ma przejechane około 9000 km.

Postanowiłem założyć na początek nowy wariator i pasek , wariator oczywiście Malossi Multivar , pasek także Malossi , później miał być filtr i właśnie tutaj jest problem.

Kupiłem sobie więc nowy filtr stożkowy , tym razem raczej nie firmowy , może jakaś mniej znana firma , firma ta to RMS , filtr powietrza to Racing D38 , dość tani , ponieważ zbieram na wydech Laser X Pro , albo Leo Vinci lub jeszcze coś innego..

Może przejdźmy do problemu.

Dziś przyszedł filtr , postanowiłem go założyć i przetestować , więc zdjąłem stary filtr i założyłem ten , po pierwsze , bardzo zaczął "pierdzieć" , lecz pewnie tak ma być , bo o to chodzi , bo skuter pobiera teraz bezpośrednio powietrze czy jakoś tak ;)

Nie ważne , po odpaleniu jak mówię , strasznie "pierdzi" i oczywiście strasznie przymula , pomyślałem o regulacji gaźnika , dlatego wkręciłem na maksa śrubkę od mieszanki i zapaliłem skuter , gdy śruba była wkręcona na maksa skuter chodził najlepiej , lecz gdy dawałem gazu najpierw strasznie przymulał , dlatego kręciłem w drugą stronę , czyli odkręcałem , lecz nim dalej odkręcałem tym gorzej chodził , dlatego założyłem od nowa stary filtr , strasznie przy tym wszystkim się namęczyłem , w sumie nie chciałem stracić pieniędzy , dlatego postanowiłem napisać właśnie tutaj , nie wiem co zrobić , co mógłbym zrobić ?

Na stronie na której kupiłem , było napisane do których skuterów pasuje , dlatego kupiłem.

Skuter po prostu się dławi , nie wiem czego ma za dużo , powietrza czy paliwa czy mieszanki , nie znam się jeszcze aż tak.

Z góry bardzo dziękuję , naprawdę zależy mi na jakiejś radzie.

Pozdro :D

Pomoże ktoś ;) ?

Wymiana filtra na stożek często wiąże się z wymianą dyszy na większą.
Spróbuj od tego. Chociaż ja na Twoim miejscu wywalił bym stożek, bo podejrzewam, że to zwykły siatkowy/metalowy a nie gąbkowy i założył wydech jeśli musisz i ewentualnie pomyślał o wymianie cylindra.

Założyłeś stożek i nie mogłeś/nie umiałeś wyregulować, kiedy wróciłeś do normalnego filtru to wszystko działa? Nie wiem gdzie widzisz problem?

Dzięki za odpowiedź ;)
Tak myślałem właśnie o wymianie dyszy , jutro będę miał okazje kupić bo jadę do miasta moim Jetem , bo dysza to pewnie 1-2 zł , a przesyłka 20 , dlatego kupię sobie jutro , jeżeli to nie zadziała to na razie pomyślę o wydechu , tylko jeszcze nie wiem który , może ten Laser X Pro , a później cylinder 70cc , następnie jakiś lepszy filtr , taki firmowy , porządny i jak mi coś tam jeszcze zostanie to może kupie nowy gaźnik , przeciw talerz i dzwon , potem to tylko zmiany wizualne , czyli pomaluje sobie plastiki na czarno zielone i na razie pewnie wystarczy :D

Tak naprawdę wcześniej miałem Chinczyka , na start , teraz coś lepszego , może nie jestem jeszcze tak w tym obeznany , z czasem się z tym zapoznam :D

Dzięki za odpowiedź jeszcze raz :D

A co do cylindra , jeżeli w papierach mam napisane 50cc , to jak zmieniam na 70cc to jest jakaś kara ? Czy oni nawet nie mogą mi tego sprawdzić i się nie dowiedzą jeżeli nie powiem , że mam 70cc ?

Teoretycznie powinieneś przy zmianie cylindra zgłosić to w wydziale komunikacji i przerejestrować na motocykl. Teoretycznie. Bo praktycznie, nikt tego nie robi i nikt nie wnika. Zakładasz cylinder i jeździsz.
Jeśli wyjdzie na jaw, generalnie kara czeka Cię taka sama jak jazda odblokowaną 50-tką.

To znaczy regulowałem , lecz to nic nie dawało , pomagał mi nawet kolega który jest bardzo dobry w tych sprawach , ale nic , potem założyłem stary i musiałem regulować od nowa do starego , ten wyregulowałem bez problemu.

Dobra rozumiem , dzięki za odpowiedź :D

Zaryzykuje , lecz najpierw wydech potem reszta ;)

Wariator już jest i dużo dał , w sumie to może lżejsze rolki by się przydały.

Tak, stozki to do większych pojemności i razem z większą dyszą. Założenie takiego filtru działa jak wyjęcie zwężki.