Pegasus/TGB Express Sky 50 - kilka problemów i pytań

Witajcie,
Kupiłem ostatnio ten skuter i mam kilka pytań :
1) Skuter stojąc w nocy w garażu wydziela (zapewne przez wydech) specyficzny zapach benzyny. Mi on nie przeszkadza (dla mnie delikatnie pachnie) ale mojemu ojcu owszem (on ma w garażu "swój kącik" z komputerem gdzie przesiaduje ok. 1 godziny wieczorami). Pytałem się w serwisie to powiedzieli że to normalne...
2) Skuter był kupiony jako używany (6 lat - rocznik 2007), ale po sprowadzeniu z Niemiec przez sprzedawcę stał ok. 2 lata bo z racji specyficznego wyglądu i zastosowania (domyślnie był produkowany do rozwożenia pizzy, ale ja go używam do wożenia komputerów od i do klientów - mam własną działalność - pogotowie komputerowe) nie jest zbyt chętnie kupowany (pizzerii jak na lekarstwo). Po tych 2 latach gdy wyraziłem chęć kupna wymieni mu gaźnik (i wyregulowali), rozrusznik, akumulator, świecę, filtr powietrza, simeringi, uszczelki itp. . Powiedzieli że przez pierwsze 1000km mam go docierać (z powodu zastoju i kilku nowych części), i tu moje pytanie - wg serwisu rozrusznik (dotykowy, nie nożny) musi się "dotrzeć" czy jakoś tak i dlatego właśnie nie odpala od razu na każdym razem - jak minęło powiedzmy do godziny od zgaszenia to odpali od razu, a jak nieco dłużej postoi to pozostaje go odpalać nożnym rozrusznikiem (też od razu odpala) bo elektryczny odpala tak jakby chciał ale nie mógł. Inna sprawa że po nocy stania w garażu/na dworze (jeden pies - w garażu może jest ~5 stopni cieplej niż na dworze) po odpaleniu nogą (elektrycznym za chiny nie odpali) musi chwilę (max minuta, dwie) postać bo inaczej przy dodaniu gazu gaśnie. Z ojcem myśleliśmy że po prostu "nowy" akumulator jest słabo naładowany więc na noc podłączyliśmy go pod automatyczny prostownik ale działa tak samo... Czy skuter po jakimś czasie sam sobie wyreguluje rozrusznik i będzie odpalał od razu na "dotyk" czy to normalne że po długim postoju odpala tylko nogą ? Uprzedzając pytania - regulacją gaźnika zajmował się fachowiec z innego serwisu (były pracownik serwisu gdzie kupowałem skuter - gość 50 letni z ok.30-letnim doświadczeniem i w dodatku skutery TGB ma w małym palcu) więc na 1000% gaźnik ma idealną regulację.
3) Jaki polecacie olej do dwusuwa ? Szukam jak najlepszego w akceptowalnej (max. 80zł/litr) cenie ;)

Z góry dzięki za odpowiedzi ;)

Rozrusznik nic nie ma do docierania się , odpalanie nogą czyli na kopa ja leje valvoline durablend 2t 35zł/1l oleju polecam mało dymi nie ma nieprzyjemnego zapachu

a co z tym odpalaniem i zapachem ? Mój ociec podumał nad tym akumulatorem i uznał że do swojej wiertarki już ma lepszy (ze starego UPS'a)... Myślę nad zakupem żelowego. Co myślicie ?

W piątek wymieniłem akumulator na lepszy (pojemniejszy i żelowy) i jest mniej problemów z odpalaniem - teraz zdarza mu się (o dziwo) odpalać bez problemów nawet po nocy stania za pierwszym razem (na dotyk, nie kopkę).
Jeszcze dzisiaj z ojcem wymieniliśmy uszczelki w tłumiku, przykręciliśmy kilka brakujących śrub i dokręciliśmy przykręcone. I teraz chodzi jakieś 150% ciszej niż przed tym :D Bo wcześniej to po prostu kosiarka spalinowa była a nie skuter ;)
Co do zapachu to pytałem się w kilku serwisach i w każdym dostałem tą samą odpowiedź - skutery wydzielają taki zapach i jest to normalne, nawet jak jedne dają nieco silniejszy a inne słabszy zapach benzyny...
Jeszcze tylko wymiana mechanizmu sprawdzania poziomu benzyny i poprawienie kostki od świateł (bo krótkie są na długich, a długie na krótkich) i można uznać skuter za sprawny ;)