Witam kupiłem skuter Motobi Sowa BT49QT-2 Zmieliło mi pasek nie mam pojęcia jaki kupić kupiłem pasek ale chyba zły bo kiedyś jechałem spokojnie 80 km/h a teraz ledwo 60 na wysokich obrotach ma ktoś pojecie jaki jest oryginalny wymiar paska dodam ze kola mam 13 cali proszę o pomoc
788/17/28
do tego często jak mieli pasek to krzywi elementy układu napędowego i potem już nie jedzie jak przedtem
Wombat taki pasek właśnie kupiłem a co konkretnie mogło ulec skrzywieniu co trzeba kupić
niestety skrzywieniu/uszkodzeniu mogła ulec w zasadzie każda z części w zasięgu paska. Zależy gdzie się te strzępy dostały i co je szarpało.
Jeżeli pękł i go wymemłało ale silnik chodził - to lepiej. Jeżeli jednak stanął (silnik) gwałtownie - to gorzej.
Krzywią się najczęściej powierzchnie korektora pod sprzęgłem ale też niestety przeciwtalerze wariatora lub nawet wał. A jak sie dostało pod wariator to i pokrywę wariatorą (tą ze ślizgami) mogło pogiąć.
Trzeba napęd rozłożyć, zobaczyć czy wszystko chodzi odpowiednio lekko, czy nie ma gdzieś niesymetrycznych śladów otarć, wytarć, zakręcić wszystkim co się obraca i patrzeć czy nie ma bicia.. itd a przy okazji wyczyścić wariator.
To że wyje i nie jedzie sugeruje że pasek na wario nie wchodzi odpowiednio wysoko. Może się przycinać wariator na tulejce albo właśnie ta pokrywa trzymająca rolki jest uszkodzona i sie zacina.
ok dzięki sprawdzę wszystko