Witam.
W TYM temacie jest przedstawiony proponowany SETUP dla TGB R50X (2T, AC).
Potrzebuję informacji…,ponieważ zdania są podzielone.
Pasek ma być z kevlarem czy nie jest potrzebny?
Jest na pewno mocny, ale niszczy też talerze.
Tuning jednak nie jest nie wiadomo jak kosmiczny…
Sprzęgło : STAGE6 czy Polini G2 Morini ?
Osobiście znalazłem Polini G2 Morini - o STAGE6 nie wiem nic.
Wszystko to musi pasować do silników Morini…, a dokładniej do w/w skutera.
Pasek wzmacniany starczy
A sprzęgło jak znajdziesz S6 to bierz je, a jak nie znajdziesz no to zostaje Polini
Przychylam się do zdania kolegi, ponieważ pasek kevlarowy niszczy wario. Wzmacniany w zupełności wystarczy.
Ja też jestem tego zdania co wyżej, dorzucę, że lepsze jest sprzęgło Polini Ale jak nie znajdziesz to bierz S6.
Co do paska chyba zdanie jest jednoznaczne - wzmacniany wystarczy.
Widzę jednak, że inaczej jest ze sprzęgłem…czekam więc na inne opinie.
ja mam kevlar, wario ma może max 2k km i już się zrobił taki mały wżer w tym miejscy gdzie jest pasek jak skuter stoi na wolnych obrotach, kevlar w sumie to nie wiem do czego potrzebny, podobno kevlar jest mało elastyczny i lubi pękać.
Pasek weź zwykły.
A sprzęgło to hmm… ja brałbym to polini.
Dodałem ankietę, aby nie trzeba było nawet postów wysyłać (może niektórzy boją się, że warna dostaną? :-/ )
I dobrze że się boją :mrgreen:
Marchles
Tak swoją drogą, to pełna nazwa tego sprzęgła to Polini 2G Evolution do silnika Morini, a nie tak jak napisałeś, ale wiadomo OCB I nadal jestem za sprzęgłem Polini. Pozdro.
Pasek oczywiście wzmacniany. Co do sprzęgła ja mam stage6 i mogę naprawde Ci je polecic.
Zdania są dosłownie na połowę podzielone
Zachęcam do głosowania jeszcze, a ja przedstawię Wam tutaj SETUP (żebyście nie musieli zerkać i szukać do tamtego tematu). Przy oddawaniu głosu zwróćcie uwagę, które sprzęgło będzie lepsze…
[code:1:3dd5293990]Cylinder : Cylinder 70 ccm Polini CORSA - Morini AC
Wał : Wał korbowy BGM EVO - Morini (starsza wersja)
Wydech : Yasuni R
Łożyska : SKF C4 Teflon (nie szukałem łożysk, ale napisaliście, że te mogą być)
Wariator : Polini Speed Control TGB
Sprzęgło : Sprzęgło Polini G2 Morini
Dzwon : STAGE6 (Windcooler? Znalazłem tylko jedzen dzwon do Morini i to tylko na m-chu … )
Gaźnik : wyścigowy STAGE6 19mm RACING (zostanę przy 19’tu mm - chyba nic mi nie szkodzi)
Membramy: Carbonowe Polini (nie mogę znaleźć żadnego opisu… )
Pasek : Polini Race z dodatkowymi włóknami kevlarowymi
Moduł zapłonowy : [Switch Box] NARAKU Racing [/code:1:3dd5293990]
Dzięki wielkie - modów proszę jeszcze o wstrzymane się do zamykania tematu
ja nadal uważam że polini będzie lepsze, a co do tego setup’a jeśli nie kopiłeś jeszcze to zamiast kupować membrany kup cały zawór lepiej, od stage6 będzie ok.
To może dodatkowe pytanie…Chcę tuningować, więc potrzebuję całe sprzęgło…chodzi o KOMPLET, żeby nie było trzeba czegoś dopasowywać, dokupywać itd…
Co w takim przypadku ?
tzn chodzi Ci żeby nie trzeba było dokupywać sprężynek?
Nie wiem czy w stage6 dają dodatkowe sprężynki, ale w polini regulujesz chyba dokręcając śrubę w sprzęgle co daje taki efekt jakbyś miał twardsze sprężynki lub je bardziej naciągną. a w Stage6 masz regulację poprzez naciąg sprężynek i ciężarki specjalne, tylko nie jestem pewien czy dają do sprzęgła dodatkowe komplety sprężynek.
Sprężynki to akurat drobna sprawa jest…
Bardziej chodzi mi o dzwon i - jak się dowiedziałem niedawno - membrany, które do tego wchodzą…
EDIT:
Chyba, że to wszystko już jest w komplecie.
jakie membrany?! membrany to są w zaworze membranowym a nie w sprzęgle/dzwonie.
oczywiście jeśli chodzi o dzwon to osobno musisz kupić, do żadnego sprzęgła nie dostaniesz dzwonu. dzwon najlepiej kup sobie Stage6 WightCoolerTeam (czy jak to się tam pisało) bardzo dobry dzwon.
Wybacz, mój błąd… ^^
To w takim razie czekam jeszcze dzisiaj na wyniki ankiety.
Dzięki :]
Sprzęgło polini też jest regulowane po przez naciąg jak S6
Sprzęgło Stage6 jest sprzęgłem klasy sport/racing, polini to już evo Więc lepsze… Chociaż też droższe…
A co do wydechu - może jak jest to się skusisz na Tecnigas RS II ? Ale nie jestem pewny czy wychodziły do morini
No cóż… 6:6 ; nie ma już nowych głosów - temat można uznać za zamknięty.
Dzięki.