Witam was serdecznie , mam od niedawna skuter 50 cm , jestem osobą niepełnosprawną ruchowo, mieszkam na 4 piętrze, dzięki niemu mam ułatwienie w robieniu zakupów, transporcie ich do domu, miałam niedawno akcję i szukam porady, mój blok mieści się między parkingami ale nie ma tam koperty, ja natomiast nie mam karty o niepełnosprawności bo i gdzie ją zostawić, parkuję pod klatką aby dotargać zakupy do domu, nie utrudniając przy tym ruchu bo zostawiam go pod oknem sąsiada, pojawiła się policja przyczepili się,że wjechałam na zakazie wjazdu pod klatkę i że tam parkuję , dostałam mandat, ale mniejsza o to, pytanie czy mogę tam parkować, czy mogę ułatwiać sobie życie nie taszcząc worków z zakupami? dodam ,że parkingi są zastawione, brak wolnych miejsc, poza tym sąsiad nawet myje auto na chodniku, utrudniając poruszanie ludziom i problemu nie ma oczywiście, dziękuję za odpowiedzi
Milicja to niech nie będzie taka wyrywna do mandatów. Są dwa powody dla których powinnaś egzekwować możliwość parkowania bliżej. Po pierwsze pojazd to motorower więc w ujęciu kodeksowym nie jest pojazdem silnikowym. Po drugie niepełnosprawność nie ułatwia ci zadania. Jeśli nie blokujesz drogi pożarowej ani nie komplikujesz innym życia, to nie widzę przeciwwskazań do nagrania tej sprawy na wideo (bohaterska milicja obywatelska w akcji) i puszczenia w eter. Są ludzie pokroju Zbigniewa Stonogi którzy chętnie się takimi tematami zajmą ;-)
tu masz opisane gdzie możesz stawiać motorower,wydrukuj to i następnym razem pokaż policji.
http://mojafirma.infor.pl/moto/jednoslad/prawo/305802,Gdzie-mozna-zaparkowac-jednoslad.html