Paliwo: Mieszanka Benzyna z Ropą

Mam w bańce 25 litrowej zmieszaną benzynę dislem.Benzyny 21l a disla max. 4l i czy jak wleje do skutera to co może się stać i czy bezpieczne jest wlewanie tego?

Osobiście bym nie ryzykował. Gaźnik po takiej mieszance będzie pewnie do czyszczenia a szczególnie dysze które się pozapychają. Silnik nie będzie miał mocy, będzie strasznie dymił. Dlatego według mnie nie warto.
Tak dla sprostowania nie ma czegoś takiego jak paliwo diesel. Jest ropa która jest do silników diesla ;)

Ropa czyli ON (Olej Napędowy) tak dla jasności :D.
I tak jak kolega, też bym nie próbował; ba nawet bym nie śmiał spróbować wlać takiej mieszanki. Gdybyś miał samochód z silnikiem Diesla to byś mógł wlać benzynę, oczywiście bez przesady.

mozesz mi dac nawet gdyby bylo tam z 12 litrow ON :) Ja na samej ropie dojechalem do cpn.

Jak już zagrzejesz silnik, to jakoś na ON będzie chodził. Ja kiedyś przejeździłem 20l ON + verva power ^^ Kopił jak samolot a rano 2 min kręciłem rozrusznikiem, ale mocy miał dość. Skuter to był yamaha w 2t, chyba po tuningu na 70ccm, bo szła nieziemsko, niestety byłem młody i sprzedałem znajomemu, któremu już 4 rok służy bezawaryjnie.

Nomad napisał:

Gdybyś miał samochód z silnikiem Diesla to byś mógł wlać benzynę

zapomniałeś dopisać > starego diesla
w nowym masz z automatu do wymiany wtryski, pompę i płukanko przewodów, zbiornika i wymiana filtrów

przy 21:4 nic nie będzie, wlej połowę zbiornika a drugą czystą benzynę, nawet nie zauważysz zmiany

Właśnie ja też tak myślę.Tak dla uzupełnienia mam 2T i brat to spuszczał ze swojego auta bo przypadkowo zatankował 21l benzyny zamiast ON i musiał w trakcie jazdy spuszczać i musiał filtr wymienić.

lisu nie wlewaj on do 2t bo załatwisz silnik. ja sam kiedys taka sytuacje mialem i tylko płukanie tzn przepoalenie silnika zwyklą pb95 pozwolilo silnikowi odedchnac a po za tym bedzie zbyt mocne samorowanie silnika bo on tzn ropa jest za tłusta

KrzysiekP napisał:

lisu nie wlewaj on do 2t bo załatwisz silnik. ja sam kiedys taka sytuacje mialem i tylko płukanie tzn przepoalenie silnika zwyklą pb95 pozwolilo silnikowi odedchnac a po za tym bedzie zbyt mocne samorowanie silnika bo on tzn ropa jest za tłusta

mam rozumiec, ze " mocne" smarowanie zaszkodzi skuterze?:o

dokaladnie, ropa jest zbyt tlusta i nie wypala sie do konca w komorze spalania

Ja jeździłem yamaha 2t przez parę miesięcy ok 20l paliwa w proporcji ~1:1, potem nie szło wyczyścić tłumika bo dymił, ale silnik igła do dziś (4-5 lat po tej jeździe).

aras silnik igla ale cylinder z tłoki miałes do wymiany

Jak byś jeszcze rozcieńczył to paliwo, to myślę że dolewając za każdym razem kilka litrów do pełnego baku, to nic Ci się z maszyną nie stanie.
Może nowsze konstrukcje z silnikiem na wtrysku by na tym ucierpiały, ale skuter na gaźniku powinien dać radę...

Myślę, że można czasem dolać tej mieszanki. Tak co trzecie tankowanie i nie na zupełnie pusty bak. Jeżeli ktoś chce wiedzieć to olej napędowy jest składnikiem wielu olejów mieszankowych do 2T. Służy jako rozpuszczalnik rozcieńczający olej bazowy, który jest za gęsty do dozowników.

KrzysiekP napisał:

aras silnik igla ale cylinder z tłoki miałes do wymiany

Ciekawe kto ci takich bajek naopowiadał, w silniku nic nie grzebane przez ok 5 lat.

a to przepraszam ale znam przyapdki wlasnie po takich "atrakcjach" gdzie tlko i cylinder był na smietnik

moze byc po prostu wiecej nagaru

Tylko ten nagar może spowodować gorsze odpalanie i zatkanie układu wydechowego i gniazd zaworowych. Generalnie jeśli masz benzynę wymieszaną z ropą w takiej proporcji to szkody mu wielkiej nie zrobisz , powinien przepalić wszystko bez żadnej szkody.
DooOminO niby jechałeś na samej ropie? bez rozcieńczania ? :>

elloco napisał:

DooOminO niby jechałeś na samej ropie? bez rozcieńczania ? :>

tak.

elloco napisał:

Tylko ten nagar może spowodować gorsze odpalanie i zatkanie układu wydechowego i gniazd zaworowych. Generalnie jeśli masz benzynę wymieszaną z ropą w takiej proporcji to szkody mu wielkiej nie zrobisz , powinien przepalić wszystko bez żadnej szkody.

on ma chyba 2t?

mam 2t i 500km czyli na dotarciu.