Panowie takie pytanko mam poluźnienie w wystartowaniu skutera daje mu gaz a on po chwili dopiero rusza gdzie szukać przyczyny skuter to motoventus grand 4t
Pewnie za dużo paliwa w mieszance. Wyreguluj gaźnik.
może to być przyczyna że wlałem nie to paliwo bo niechcący sie rozpędziłem w wlałem mu 98 oktan
Raczej nie. A wcześniej na 95 jeździł normalnie?
tak bez problemu od 2 tankowań mam takie jazdy
A teraz na jakim jeździsz? Jeśli 95 to regulacja gaźnika, ewentualnie jego czyszczenie.
Jak po szybkim dodaniu gazu na maxa silnik nie wkręca się tylko jakby delikatnie przebiera i nagle załapuje to za bogata mieszanka. sprawdź filtr powietrza i trąbkę od wlotu do puszki filtra. być może masz wersję z gąbką lub siateczką i zasyfiło Ci wlot...
Jak po dodaniu gazu masz zupełnie zero reakcji i po chwili powoli załapuje to sprawdź czy masz szczelną puszkę i powietrza, albo czy nie nie wypadła Ci końcówka z trąbki wlotu powietrza. Ewentualnie skróć centymetr sprężynkę w gaźniku.
filtr powietrza jest w miare czysty jest zbudowany z normalnej harmonijki plus doklejona jest gąbka.,przeczyściłem i przedmuchałem i jest jak by lepiej ale strasznie długo sie rozpędza teraz.Mam cylek 80 a max co rozpędzę na prostej to 55km/h a w lipcu szafę zamykałem bez problemu
Eh ludzie po co się wypowiadacie jak nie wiecie?
Pompka przyśpieszająca nie działa.
Z prawej strony gaźnika (przepustnica, sterowana linką gazu), na tym masz dodatkową oś a nad nią dźwignię połączoną z właśnie tą pompką.
Dognij tą wajchę.
Pompka przyśpieszająca odpowiedzialna jest za dostarczenie silnikowi w trakcie nagłego obciążenia silnika paliwa (gaźnik nie zdąży w tak krótkim czasie dostarczyć odpowiedniej dawki paliwa) w ten czas pojawiają się takie a nie inne objawy przy przekręceniu ma max manetki.
Historia zna przypadki działających pompek i zamulajacych silników.
Misiorowski, zastosuj się pozostałej części mojego poprzedniego postu.
ale poco ma męczyć się z regulacją gaźnika coś modzić jak najłatwiej sprawdzić działanie pompki przyśpieszającej?
szef_ff napisał:
Historia zna przypadki działających pompek i zamulajacych silników.
Misiorowski, zastosuj się pozostałej części mojego poprzedniego postu.
Tak masz racje ale zawsze zaczyna się od rzeczy najprostszych które łatwo sprawdzić.
Kolego misiorowski żeby sprawdzić pompkę przyspieszającą opróc tego co napisałem wyżej poluzuj obejmy na kolektorze dolotowym i dolocie powietrza, odchyl gaźnik i naciśnij tą pompkę przyśpieszającą.
Dziwne samo się naprawiło miałem wczoraj to wszystko zrobić ale odzyskał sprawność. Zagadka zostaje co się działo