Witam! Przebiłem oponę w romecie 727 premium 10. zastanawiam się nad kupnem takiej opony :http://www.netcar.pl/opony/motocyklowe/skutery/metzeler+me+1+f+r+90+90+10+50j+tl+r+prod+2008,,0,5-0,115578819,szi.html jeśli nie taka to podajcie jakieś inne z tej stronki co ta. z góry dzięki z odp.
PS, czy ta nośnosć jest dobra do skutera?? bo nie wiem co to ;p
Proszę pomóżcie
jak jest dobra wymiarowo to kupuj
Metzeler to dobra marka, jeżeli rozmiarowo będzie pasować to śmiało.
Dobra zastanawiałem się też nad taką oponą jaką miałem dotychczas, czyli tą fabryczną. Ale chyba ta z linku będzie lepsza.
Nie wiem jak to jest ze skuterami, ale chyba można mieć jedną oponę inną, a drugą inną. Nie jestem pewien, bo np. bardzo głupie polskie prawo zakazuje na jednej osi (w samochodzie) mieć jednej opony innej, drugiej innej. Według mnie głupota to jest... Z skuterami nie wiem, być może normalnie, ale lepiej się dowiedz, żeby jakiś nadpobudliwy policjant się nie czepiał.
Ryglos jest to bardzo mądre prawo i nie mów o czymś o czym nie masz zielonego pojęcia.W pojazdach jednośladowych można mieć różne opony.
Na jakiej zasadzie tak twierdzisz, że to bardzo mądre prawo, powiedz mi? Znalazł się znawca...
Jeśli opona nie jest jeszcze łysa, to po co kupować dwie, skoro można by jedną dokupić? Czym się różni opona np. Michelin od Dębicy? W innych krajach wolno jeździć nawet z 4 różnymi oponami...
I zapamiętaj jedno. Polskie prawo nie jest i nigdy nie będzie mądre. Musiał by się znaleźć ktoś mądry. W Polsce nie ma na tyle normalnego polityka, że tak powiem... Jeszcze długo nie będzie kogoś kto się przebije, dojdzie do władzy, a nie będzie kradł ;/ Nawet nie ma na kogo głosować... Nie mam zamiaru spędzić swojego życia w tym chorym kraju... No, ale ja tu o polityce, a koledze o opony chodzi ;D
Bardzo dobrze, że nie można mieć dwóch różnych opon na jednej osi... Przecież ludzie by zakładali co chcą i by mieli na jednej zimówkę, a na drugiej letnią... Jakby to się skończyło... Wiadomo...
Motoryzacja dąży do maksymalności bezpieczeństwa na drogach... A jedna opona ma zupełnie inne właściwości niż druga... co za tym idzie jedna jest lepsza w czymś innym niż druga... To tak jakby znieść badanie hamulców na przeglądzie... Bo po co mają równo brać skoro może jedno koło brać a drugie nie...
Nie chodziło mi o opony zimowe czy letnie, tylko o to, że z różnych firm, lub nawet tej samej firmy, tylko innego modelu nie można założyć.
Ponieważ mają zupełnie inne właściwości jezdne... Tak na chłopski rozum... Na mokrej nawierzchni każda opona się inaczej zachowuje... Czyli przy łagodnych hamowanie będzie cie ściągać w jedną stronę... Nie mówiąc już o trudniejszych warunkach...
Ryglos nie "Znalazł się znawca.." po prostu pracowałem trochę w stacji kontroli pojazdów.
ale się kłócicie ;p ja się tylko pytam która opona lepsza a tu taka dyskusja ;D