kur.. w jakim ja kraju mieszkam
po co ma wymieniac omg?..
mam 13 lat i obawiałem się że nie będę do urodzin (do września) jeżdzić moim motorowerem na karcie. dobrze że pomyśleli o 13-latkach i bede mógł jeżdzić na karcie przez cały sezon. Ale 100 zł trochę dużo, i jeszcze orzeczenie lekarskie?
Ile razy kurw* mam pisać, że nie trzeba wymieniać ?! masz czas do 18 roku życia czyli 5lat, po co sobie głowę tym zawracać?-.-
A myślałem że gimnazjalista potrafi czytać ze zrozumieniem :-)
DooOminO Z tego co ja zrozumiałem to jest tak: Jeśli skończyłeś 18 lat przed tą sobotą (19 stycznia) od której wchodzi ustawa nie ma sensu wymieniać karty motorowerowej, na prawo jazdy AM, gdyż iż ponieważ nie jest Ci ono potrzebne do kierowania motorowerem. Natomiast jeśli kończysz 18 lat w niedzielę (20 stycznia) to już jest Ci to prawko potrzebne, gdyż będziesz w innym wypadku jeździł bez uprawnień, tak jakbyś sobie wsiadł do samochodu bez prawka i zaczął sobie jeździć.
DooOminO napisał: nie ogarniam jednego z tego http://www.skuterowo.com/wymiana-karty-na-am-od-kiedy-i-za-ile/ karte motorowerową trzeba wymienic do 18 roku zycia no okey ale po co wymieniac jezeli osoba ktora ukonczyla 18 rok zycia nie musi miec dokumentu? lol cytat ”Osobę, która przed dniem wejścia w życie ustawy ukończyła 18 lat, uznaje się za uprawnioną” Z tego co ja zrozumiałem to jest tak: Jeśli skończyłeś 18 lat przed tą sobotą (19 stycznia) od której wchodzi ustawa nie ma sensu wymieniać karty motorowerowej, na prawo jazdy AM, gdyż iż ponieważ nie jest Ci ono potrzebne do kierowania motorowerem. Natomiast jeśli kończysz 18 lat w niedzielę (20 stycznia) to już jest Ci to prawko potrzebne, gdyż będziesz w innym wypadku jeździł bez uprawnień, tak jakbyś sobie wsiadł do samochodu bez prawka i zaczął sobie jeździć.
Wszyscy narzekają na państwo, że takie i owakie, ale jak ma być inne skoro większość tutaj tekstu ze zrozumieniem nie potrafi przeczytać... ręce opadają.
Mogą czy muszą ? Bo to zasadnicza różnica. Jeżeli zapis ustawy brzmi “mogą” to znaczy “nie muszą” a tym samym cała ustawa to kolejna próba wyłudzenia od ludzi pieniędzy przez bandę “tusia”.
no niestety ja będę musiał to 100zł wydać bo jeździć muszę zbyt długie dystanse na pieszo, może nic się nie stanie i nie musiałbym wymieniać ale może akurat i wtedy 500zł mandat a gorzej jakby miał miejsce wypadek i policja by przyjechała 500zł kary i jeszcze muszę z własnej kieszeni nie tylko skuter naprawić a także pojazd drugiego kierowcy
misiek2604 napisał:
DooOminO napisał:
nie ogarniam jednego z tego
http://www.skuterowo.com/wymiana-karty-na-am-od-kiedy-i-za-ile/
karte motorowerową trzeba wymienic do 18 roku zycia no okey ale po co wymieniac jezeli osoba ktora ukonczyla 18 rok zycia nie musi miec dokumentu? lol cytat ”Osobę, która przed dniem wejścia w
życie ustawy ukończyła 18 lat, uznaje
się za uprawnioną”Z tego co ja zrozumiałem to jest tak:
Jeśli skończyłeś 18 lat przed tą sobotą (19 stycznia) od której wchodzi ustawa nie ma sensu wymieniać karty motorowerowej, na prawo jazdy AM, gdyż iż ponieważ nie jest Ci ono potrzebne do kierowania motorowerem. Natomiast jeśli kończysz 18 lat w niedzielę (20 stycznia) to już jest Ci to prawko potrzebne, gdyż będziesz w innym wypadku jeździł bez uprawnień, tak jakbyś sobie wsiadł do samochodu bez prawka i zaczął sobie jeździć.
No trudno witamy w polsce
1. Każdy, kto ukończył 14 rok życia i posiada kartę motorowerową, będzie mógł złożyć w Starostwie wniosek o wydanie uprawnień AM. Wcześniej konieczne będzie udanie się do lekarza po zaświadczenie o braku przeciwwskazań do prowadzenia pojazdów. Koszt około 100 PLN. Należy tego dokonać przed upływem 18 roku życia. Inaczej uprawnienia wygasają.
2. Osoby, które przed 19 stycznia 2013 ukończyły 18 lat nie muszą posiadać prawa jazdy AM.
3. Osoby, które posiadają kartę, ale nie ukończyły 14 roku życia, do momentu osiągnięcia wymaganego wieku nie muszą dokonywać wymiany na AM.
4. Koszt kursu na prawo jazdy AM ma wynieść około 500 PLN, będzie obejmować łącznie 20 godzin szkolenia (teoria i praktyka).
5. Koszt egzaminu państwowego w WORD na kategorię AM wynosić będzie: 140 PLN (praktyczny) + 30 PLN (teoretyczny).
6. Zapisy na szkolenia/kusy i egzaminy na prawo jazdy AM rozpoczną się wiosną 2013.
Czego tutaj nie rozumieć?
maras95 napisał:
no niestety ja będę musiał to 100zł wydać bo jeździć muszę zbyt długie dystanse na pieszo, może nic się nie stanie i nie musiałbym wymieniać ale może akurat i wtedy 500zł mandat a gorzej jakby miał miejsce wypadek i policja by przyjechała 500zł kary i jeszcze muszę z własnej kieszeni nie tylko skuter naprawić a także pojazd drugiego kierowcy
Art.133 ust.2
Karta motorowerowa wydana na podstawie przepisów ustawy z dn. 20 czerwca 1997r.- Prawo o ruchu drogowym, zachowuje ważność i uprawnia do prowadzenia motoroweru do czasu ukończenia przez jej posiadacza 18 roku życia. Karta motorowerowa podlega wymianie, na koszt osoby uprawnionej, na prawo jazdy kat. AM, o ile osoba ma ukończone 14 lat.
Łopatologicznie rzecz ujmując NIE MUSISZ wymieniać karty motorowerowej, JEST ONA WAŻNA do ukończenia przez Ciebie 18 roku życia. Jeśli jednak przed 18tką nie wymienisz jej na pj AM to po uzyskaniu pełnoletności Twoje uprawnienia do poruszania się 50tkami WYGASAJĄ.
To bardziej się opłaca zrobić A1 i potem wyrobić prawo jazdy na którym będzie zaznaczone AM.
do jazdy motorowerem uprawniać będzie AM, każde A i nawet B :)
Chodzi o to że nie opłaca się wymieniać karty jeśli ktoś chce pojeździć czymś mocniejszym niż 50-tką i zrobić A1.
czy karte rowerowa mozna wymienic na prawo jazdy am?
z tym prawkeim am to glupota bo jak ja mialbym takie prawko zrobic to lepiej zrobic a 1
buczek78 napisał:
czy karte rowerowa mozna wymienic na prawo jazdy am?
No chyba żartujesz...
buczek78 napisał:
z tym prawkeim am to glupota bo jak ja mialbym takie prawko zrobic to lepiej zrobic a 1
A czy ktoś Cię zmusza żebyś robił kategorię AM? Idąc tym tokiem rozumowania to A1 też się nie opłaca robić, bo można przecież dwa lata później A2 mieć.