@WodzuWGK: chodzi mi o najnowszy model: http://www.youtube.com/watch?v=jF_oBEwaanw Zależy mi na opinii z jazdy tym skuterem, również z pasażerem. Bo że Yamaha X-max daje radę to już wiem: http://www.youtube.com/watch?v=UHFXCUvZRhk A np. Honda PCX to nie dla mnie (za mała): http://www.youtube.com/watch?v=D_sFSrYcZtU
WodzuWGK napisał:
Na tym GTS'e nie siedziałem to się nie wypowiem ale na Downtownie siedzi się bardzo wygodnie.
Na stronie producenta jest napisane że Sym GTS 125i ma zasilanie gaźnikowe (może to błąd w druku) http://sym.pl/#home/produkty/new-gts-125i poza tym jest gabarytowo mniejszy od Downtown'a a przy tym cięższy o 10 kg
Ta informacja jest nieaktualna: gaźnik posiadały tylko okrojone wersje EVO. Nie wiem, czy wciąż są jeszcze produkowane i dostępne. We Francji jeszcze jakiś czas temu były.
Moim zdaniem SYM GTS ma lekką przewagę nad Kymco Downtown. To, że jest mniejszy, to może być nawet zaletą: przy szerokości Kymco 815 mm może być większa trudność w przeciskaniu się w korkach niż przy Symie, który ma szerokość 760 mm. Oba mają zdaje się światła przeciwmgłowe i LEDy. Do tego SYM GTS EFI ma nawiew ciepłego powietrza. Pojemność schowka podobna u obydwu. Cenowo oba pojazdy też są zbliżone (zarówno z ABS, jak i bez), a może nawet w SYMie da się więcej utargować. Aktualne, jak się dowiedziałem, ceny importera SYM, to 14,5 tys. zł za wersję EFI bez ABS i 16 tys. z ABS. Tyle że pojazd dostępny jest tylko na indywidualne zamówienie i trzeba się kontaktować z importerem w Warszawie.
Ogólnie Kymco ma niewątpliwie przewagę pod względem dostępności części i dealerów. SYM ma dużo słabiej rozwiniętą sieć dealerską w Polsce i na niektóre części można długo czekać.
Dawidsuper8 oczywiście, że jak go będę miał to zapraszam na oglądanie. Jednak, że pojawił się mały problem muszę na niego poczekać nieco dłużej… w salonie powiedziano mi że w przeciągu 2 max 3 tygodni będzie do odbioru bo muszą go z Niemieć ściągać a czekają aż się uzbiera kilka motorów do transportu… ale poczekam, nawet lepiej ;p będę miał wtedy pewność na 100% że ustawa wejdzie ;p
pszla napisał:
Dawidsuper8 oczywiście, że jak go będę miał to zapraszam na oglądanie. Jednak, że pojawił się mały problem muszę na niego poczekać nieco dłużej... w salonie powiedziano mi że w przeciągu 2 max 3 tygodni będzie do odbioru bo muszą go z Niemieć ściągać a czekają aż się uzbiera kilka motorów do transportu... ale poczekam, nawet lepiej ;p będę miał wtedy pewność na 100% że ustawa wejdzie ;p
Spoko mamy czas :) pisz na priva jak już będziesz miał
Na stronie sejmu widnieje informacja, że 5 i 6 i 10 czerwca bedzie rozpotrywana sprawozdanie senatu sprawie nowelizacji ustawy. Poslowie naprawde pracuja ostro aby jak najszybczej ta ustawa weszla w zycie.
Jeśli tak, to najbardziej realne jest rozpatrzenie tego na posiedzeniu 10 czerwca, biorąc pod uwagę posiedzenie senatu 5 czerwca. W takim układzie prezydent do początku lipca będzie miał czas na podjęcie decyzji. Jeżeli podpisze, przepisy wejdą w życie najpóźniej na początku sierpnia 2014 r.
Warto dodać, że projekt ustawy przeszedł dodatkowo jeszcze przez senacką Komisję Gospodarki Narodowej, która w dniu 29 maja zaleciła Senatowi uchwalenie tej ustawy, wnosząc do niej niewielkie poprawki:
http://www.senat.gov.pl/download/gfx/senat/pl/senatdruki/5744/druk/638b.pdf
wczoraj głosowali nad naszą ustawą i poszła dalej czyli Teraz tylko prezydent
też jestem ciekaw tego DT'125, to ta sama buda co w 300?
roomcajz dokładnie ta sama tylko silnik mniejszy…
pszla napisał:
wczoraj głosowali nad naszą ustawą i poszła dalej :) czyli Teraz tylko prezydent :P
No właśnie niestety nie. Do ustawy zgłoszono liczne poprawki i tym samym wraca do sejmu czyli na dzień dzisiejszy jesteśmy dalej niż bliżej wejścia w życie nowych przepisów. Jedna z poprawek zgłoszonych przez senat to wykreślenie zapisu o automatycznej skrzyni biegów - to w sumie na plus
@pszla co do pojemności i mocy to się niewypowiem nt 125 natomiast pare razy miałem okazje przejechać sie 300 setką i powiem że powinienes być zadowolony. Jedyne mankamenty jakie zauważylem to podatność na boczny wiatr, koleiny, ogólnie złą nawierzchnię ale to pewnie kwestia opon, dalej - pozycja wyłącznie krzesełkowa, brak osłony dłoni przed wiatrem. Poza tym git. Na plus pojemność kufra, jakość wykonania calosci, dobre światła, i przede wszystkim wygląd. Jeden z najładniejszych moim zdaniem skuterów. Pszla zaakceptuj friend request
jak to u nas w kraju wszystko się przeciąga, termin wejścia ustawy w życie się przesuwa w stronę września, a nowa 125 jeszcze nie przyjechała do polski…
@pszla: i jak tam Twój Downtown? Dojechał do naszej ojczyzny? Bo czekam z niecierpliwością na info, czy już go masz Nawet Cię zaprosiłem do znajomych Sam jestem zdecydowany na Kymkacza (aktualnie mam “Leszkowego” New Dinka), ale planuję go sprzedać i kupić Yagera GT 125, czyli praktycznie to samo co New Dink, tylko większa pojemność. Nad Downtownem, ewentualnie DinkStreetem się zastanawiałem, ale jest trochę droższy (i piękniejszy przy okazji :-] ), więc pozostaję przy Yagerze. A co sądzicie o tym SYMie? Warte to coś? Bo wygląda ma fajny i dobre to, że węższy od Kymkacza. Ale, żeby się nie okazało, że np. po zrobieniu 20 tys. zacznie się sypać, itp. Mój Dink 50 ccm, ma prawie 23 tysiące przebiegu i nadal jeździ bez problemu, więc KYMCO to już naprawdę renoma. Niby SYM też jest Tajwańczykiem, ale kto go tam wie…
czekam cały czas jak tylko stanie na moim podwórku napiszę
Ja wybrałem Honda Pantheon 125 2T.
Już kilka rundek zrobiłem i całkiem fajnie to jedzie, do tego to Honda no i duuużyyy i wygodny :)
po niedzieli recenzja Kymco downtowne 125i we wtorek rejestracja tego cacka i pierwsze kilometry w drodze z salonu do domu
No to czekam niecierpliwie, bo nie ukrywam, że to i mój typ. Planuję go jednak na przyszły rok, ale warto się upewnić, czy wybór słuszny... ;)
pszla napisał:
a co powiecie ba temat Kymco Downtown 125i zastanawiam się nad zakupem ale szukam opinii i nic nie mogę znaleźć, czy można liczyć na jakiś test tego pojazdu?
Gdy szukałem miałem do wyboru takiego kymco, co prawda używany... ale tylko 4 lata. bardzo sie zawiodłem ale broń borze nie oceniam z góry, myślę że ten był zdewastowany. Wybrałem starszą yamahe x-max i jestem ogromnie zadowolony, z ręką na sercu polecę.
Właśnie dlatego czekam na wrażenia Pszla. Szczerze mówiąc x-maxa też mam "pod obserwacją". Potrzebuję dużej maszyny bo sam jestem dość masywny,,, ;)
@STANDER Jak tylko go zarejesrtuję we wtorek i zrobię kilka km to napiszę co i jak ja mam wersję z ABS, wizualnie wygląda pięknie, pojemny kufer z lampką w środku (taki bajer) bak 12,5l zobaczymy na ile styknie w trasie i po mieście… W sierpniu jadę na nim do Radzynia Chełskiego to jakies 240km od wawy wiec będę miał wgląd na spalanie z obciążeniem w trasie przy delikatnej jeździe tak pod 80km/h i na max speed a w lipcu czeka mnie testowanie i nagranie kilku filmików dla Skuterowo.com jak ktoś będzie chętny go zobaczyć w real a mieszka w wawie to możemy się umówić