Witam . Skusilem się na zakup nowego speedfight 3 125 w wersji ice blade. Na razie skuter na dotarciu , a może już dotarty 600km. Pierwszy serwis za mna . Olej o wysokiej klasie API/SL fullsyntetic 5w40 motul.I przekładniowy 80w90 Motul.W tej chwili szukam wszelkich informacji na temat mojego silnika. Moc 7.5KW/10.2KM.O symbolu którego nigdzie nie znalazłem w sieci XS1P52QMI-3B.na 99% posiada aluminiowy cylinder (przykladalem magnez)Jednostka wystepuje w Peugeot citystar ,oraz starsza wersja (bez 3b na końcu co nie wiem co oznacza) w Peugeot tweet oraz Sym Fiddle 2/125.Jak do tej pory nie mam zadnych zastrzezen oprócz beznadziejnego dostępu do swiecy,oraz lekko popiskującego hamulca tylniego (może się dociera dopiero). Silnik pracuje wzorowo .Spalanie na dotarciu miesiąc styczeń-luty temp +3-+8C wyniosło 3.2L/100km przy prędkościach do 70km/h.Po wymianie oleju(500km), przegoniłem go przez około 3km na maksa 106km/h przy mojej wadze 88kg.co uważam za dobry wynik .Idealna predkosc podrozna dla tego skutera to 70-80km/h.Szacuje ze po dotarciu w cieplejsze dni srednie spalanie powinno wynosic 2.5-3L/100km
Witaj! No to gratulacje. Sprawdzałeś prędkość z GPS, czy podajesz licznikową?
Właściwie to nie ma czego gratulować, chociaż co nowe to zawsze jest nowe. :-)
*
Kolejny pełnokrwisty chinol w ładnych plastikach z nieco przekombinowanym silnikiem 4T GY6 152QMI (wyższa głowica, dłuższy łańcuch rozrządu, śmieszny układ SLS-a jako napowietrzanie spalin, zapewne inne dźwigienki zaworowe i do kompletu nieco inny wałek rozrządu).
I pewnie jeszcze jakieś atrakcje dodatkowe względem np. takiego... 1P152QMI-A (Peugeot Sum-Up 125 vel. Sinnis Matrix II 125) za całą górkę szmalu, ale za to z gaźnikiem Mikuni o gardzieli 26 mm, realną mocą w okolicach 9KM i prawdziwą prędkością maksymalną rzędu... 90 km/h.
Gaznik Deni DPD24.Predkosc licznikowa ,ale jak jechałem obok kolesia na 50cm to on miał 60km/h a ja 53km/h.
No to fakt, tani nie jest...
I faktycznie, gazior też pokrewny do typowego PD24J (np. z dyszą główną paliwa #108 przy 125 cm3)...
...
http://www.manualslib.com/manual/458355/Peugeot-Tweet.html?page=8#manual
Chcialem kompaktowy skuter ze względu na ograniczona ilość miejsca.W cenie 8500 nie widze nic bardziej sensownego na rynku . Fakt moglby być LC ,ale wtedy nie ta cena . Tak pozatym ma wszystko czego oczekuje .Dobre halmulce ,kola 13,duzy schowek (kask xl wchodzi i jeszcze jest miejsce) gniazdo 12v.