Zrobią wszystko żeby wszystko szło do budżetu państwa… Powinien być zapis zrobiony że min 20% z kwot mandatów idzie na poprawę infastruktury oraz budowy dróg dwupasmowych tkz expresówki i nie mam tutaj na myśli żeby szły pieniądze na kolejne znaki ograniczające prędkość… Albo powinno być zamiast tego darmowe autostrady chociaż…
Opinie: Nowy Taryfikator Mandatów i Punktów Karnych 2015: Wysokie kary za prędkość i czerwone światł
Tak, te nowe poziomy mandatów będą bolesne. W sumie słusznie - z podwyższeniem dla recydywistów. Sądzę, że uspokoi to nieco ruch drogowy i rozgrzane głowy.
Uważam jednak, że dla budżetu kurą znoszącą złote jajka nie będzie samo podwyższenie taryfikatora, ale zamiana mandatów z fotoradarów stacjonarnych na opłaty administracyjne. W tej chwili na 100% fotek mandaty są ściągane w mniej więcej 15%-20%. W nowym systemie to może być 70%-80%. I do tego jeszcze podwyżka... Tu właśnie przychody budżetu wzrosną najbardziej.
Sądzę, że zmieni się też technika fotografowania, na fotografowanie od dupy strony, czyli z tyłu. Dostanie się w ten sposób motocyklistom, dotąd bezkarnym i niestety odblokowanym skuterom... Warto o tym pamiętać...
Mnie tam dotychczasowe też uspokoiły. Dwa mandaty w miesiąc, 600,-+ 10pkt. I arasz jeździ zgodnie z przepisami (do końca roku). A wszystko to na tym idealnym połączeniu drogowym do Kielc, o którym pisał Wodzu. Pierdzielę, nie jadę.
Nie wymiękaj, konstruktorzy Twojego Boskiego Skutera zadbali o to, by nie niepokojono Cię zbędnie w czasie podróży do Kielc. Dlatego właśnie, by zadbać też i o Twoją kieszeń, ale także konto punktowe, tak ztuningowali Twoją Maszynę, żeby nie przekraczała maksymalnej prędkości dozwolonej na drodze ekspresowej.
Tylko musisz dla własnego dobra odstawić Hundaja...
A gdy spotkasz Wodza na swej drodze życia, to ujrzysz go na pojeździe... Ech, co będę wywoływał wilka z lasu...
Sraty taty Druidzie kochany, oba mandaty z tej ^autostrady słońca^ mam przy 90km/h.. Hujdaj więcej nie poleci, dlatego taki trwały i mało pali :-)
*
Jak Ci się mój aktualny alias podoba?
Nie pytaj, może H2O wyjaśni, ja się wstydzę.
Czekam na jakąś ponętną blondynkę w ciąży... Wyraźnie zmierzasz w tym kierunku... :)))
Przegapiłeś jakiś znak nakazujący jechać na dwójce?
Nie, na wstecznym :-P
W skuterze tego błędu nie popełnię, bo takiego biegu jeszcze w nim nie znalazłem :-)
albo kupić motor żeby jeździć zgodnie z przepisami albo taki żeby policja nas nie dogoniła ^^
Ad.1 chyba niewykonalne przy naszych przepisach i ustawieniu znaków. Od razu można sprzęta z Łazienkowskiego do Wisły pchnąć, po co się katować :-)
dziwnie. Ja w wakacje latałem łykend w łykend wawa-kielce jak głupi bo rodzina siedziała koło św. kasi a ja normalnie przy maszynie cały tydzień.
No to na tym odcinku wawa-radom to nie było zmiłuj a za radomiem to już po radomsku .. no oprócz tego kawałka przed samymi kielcami a za kamienną.
Bezmandatowo absolutnie.
Takie zdjęcie wysłałem żonie jak nie wierzyła że bede u nich maximum za 1:50h dzwoniąc z Janek.
to oczywiście z niemieckiej autostrady. Po prostu zdjęcie miałem w komórce.
P.S. Chwilowo sprzęta z Łazienkowskiego nie zepchniesz.
O mosteczku wspomniałem, by się w temacie utrzymać :-)
*
Pierwszy na wlocie do Radomia (ograniczenie 50/h), drugi gdzieś spod Tarczyna (70/h) i na zdjęciu było opisane jako skrzyżowanie o nazwie Pamiątka... kpina w żywe oczy...
*
Też latami bezmandatowo śmigałem, a tu styczeń 2015 i już dwie wtopy. Słabo sobie ten rok rozpocząłem, teraz trzeba ostrożnie doturlać się do 2016. Mam czas, może zdążę skuter na spokojnie dotrzeć ;-))))))
*
P.S.
a że wątki mi się popierniczyły, to bredzę, a nie do tematu nawiązuję...